Egy hét kultúra 2021/13.

  • Narancs
  • 2021. március 31.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

PROUST Kötetet jelentetett meg Marcel Proust (1871–1922) eddig kiadatlan írásaiból a francia Gallimard kiadó. A 20. század egyik legikonikusabb regényét szerző Proust ezen szövegei 1908-ban készültek, épp a nagy mű, Az eltűnt idő nyomában kigondolásának időszakában, és a kiadó közlése szerint a nagyregény legkorábbi verziójának részleteibe adnak betekintést. A Les soixante-quinze feuillets et autres manuscrits inédits (Het­ven­öt lap és más kiadatlan kéziratok) című kötetet Nathalie Mauriac egyetemi tanár, a regényíró fivérének, Robert Proustnak a dédunokája állította össze abból a kéziratgyűjteményből, amelyet Bernard de Fallois könyvkiadó 2018-as halálakor hagyományozott a Bibliothèque nationale de France-ra.

TOLKIEN Először készül J. R. R. Tolkien eredeti rajzaival és illusztrációival kísért kiadás A Gyűrűk Ura regényből. Az új köteteket a Houghton Mifflin Harcourt Books & Media gondozza, várhatóan októberben kerülnek majd a polcokra. Tolkien nem kapott képzőművészeti képzést, életében szerényen viszonyult rajzaihoz és festményeihez, ugyanakkor a sokoldalú szerző munkásságához az írás mellett ezek az alkotások is teljes mértékben hozzátartoznak. Illusztrációit az utóbbi években egyre több kiadványban ismerhette meg a nagyközönség, emellett 2018-ban New Yorkban, Oxfordban és Párizsban egy részüket ki is állították.

ADAMS 42: The Wildly Improbable Ideas of Douglas Adams címen adják ki a szerző hagyatékban maradt jegyzeteit, amelyeket a Galaxis útikalauz stopposoknak című kultikus sci-fi opus írása közben készített. A válogatás alapjául az író hagyatékként fennmaradt 67 doboznyi iratanyaga szolgált. A vázlatokból, párbeszédtöredékekből, viccekből, levelekből összeállított kötet a hagyaték kezelőinek és Adams családjának együttműködésével készült, a kiadást közösségi támogatással finanszírozzák. Galaxisunk biztosan legnépszerűbb „ötrészes trilógiájának” szerzőjeként Adams 49 évesen, 2001-ben halt meg szívinfarktus következtében. Az új kötetet pedig jövőre, születésének 70. évfordulójára tervezik megjelentetni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk