Egy hét tudomány 2021/13.

  • Narancs
  • 2021. március 31.

Interaktív

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

GYÓGYSZER Elkezdődött a Covid-19 elleni, szájon át szedhető gyógyszer klinikai tesztelése, a szert a fertőzés első tüneteinek megjelenésekor lehetne adni a betegeknek – jelentette be a Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat. A gyógyszerjelölt egy fehérjebontó enzimgátló, amely megakadályozza a betegség kórokozójának szaporodását a sejtekben, és a laboratóriumi kísérletekben már meggyőző hatékonyságot mutatott a SARS-CoV-2 vírus ellen. A Pfizer kutatói szerint az ilyen fehérjebontó enzimgátlók (önmagukban és más antivirális szerekkel kombinálva) hatékonyak más vírusok, így a HIV vagy a hepatitisz C ellen is. A Pfizer egy intravénásan beadható vírusellenes gyógyszerjelöltet is tesztel már kórházban kezelt betegeken.

BOLYGÓ Egy elveszett bolygó maradványai rejtőzhetnek a Föld mélyén – állítja az Arizona State University négyfős kutatócsoportja, amely az 52. Hold- és Bolygótudományi Konferencián hozta nyilvánosságra eredményeit. A feltételezés szerint nagyjából 4,5 milliárd évvel ezelőtt a fiatal Földet eltalálta egy kőzetbolygó, a Theia, az ekkor kiszakadt kisebb sűrűségű anyagból állt össze a Hold. Qian Yuan, az arizonai egyetem PhD-hallgatója és kutatótársai izotópos elemzések, illetve modellezések alapján úgy vélik, hogy a Theia kőzetmaradványai két, Nyugat-Afrika és a Csendes-óceán alatt található, egyenként is kontinensnagyságú rétegben, úgynevezett alacsony nyíróhullám-sebességű tartományok (LLSVP) alakjában lehetnek jelen a földköpeny legalján. A szeizmikus hullámok terjedése alapján akár 800–1000 kilométer vastag rétegek lehetnek a legnagyobb elkülönülő (eltérő sűrűségű és összetételű) struktúrák a földköpenyben. Az Izlandról és Szamoáról begyűjtött adatok már korábban felfedték, hogy az LLSVP-k nagyjából a Theia becsapódása óta léteznek – ráadásul a két vulkanikus szigeten nagy mélységből feltörő magma olyan radioaktív izotópokat tartalmaz, amelyek a Föld első 100 millió évében keletkezhettek.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Farkas farkasnak embere

Évszázadok alatt sokat fejlődtek a történetmesélés eszközei, a korábban tűz mellett elmesélt legendákat mára a live-ozás váltotta fel, a westernfilmek pedig valahol a kettő között helyezkednek el.

Ember embernek

A Piroska és a farkasnak van egy olyan változata, amelyben a gonosz farkas hozzá sem tud nyúlni kiszemelt, fiatal áldozatához, mert megégeti a kislány aranykámzsája.

Mert ez műanyag

Előfordul, hogy néhány tárgy megpillantása egy egész, rég eltemetett emléksort hoz elő. Pontosan ezzel ajándékoz meg minket e kiállítás, amely sokkal többet is ad, mint amennyit a címe ígér. Gyermekkori álmainkat hozza közelebb.

Közös pillanataink

  • Erdei Krisztina

A világ sosem volt túl biztonságos hely, ám napjainkban annyi krízishelyzet adódik, hogy a művészet is a gondozás, a gondoskodás fogalma és gyakorlata felé fordult.

Mantrafelhő

A kötet verseit olvasva mintha egy buborékba kerülnénk. De nem abba a fajtába, amely távol tartja a külvilágot, éppen ellenkezőleg. A gömb homorú fala időnként torzítja a kinti látványt, máskor élesebbé teszi a részleteket, aki pedig kívülről pillant ránk, minket láthat torzabbnak akár.

Egy emlékmű emlékei

  • Antoni Rita

Budapest Főváros Önkormányzata 2020 tavaszán indította el a Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete című projektjét, amely 2023 tavaszán egy emlékmű átadásával zárul majd az I. kerületben.

Szeretetcsomag

„Van egy fennköltlelkű magyar asszony fenn a Várban, aki minden nap igyekszik egy könnyet letörölni, aki minden hétköznapot is a szeretet ünnepévé igyekszik varázsolni.” Sipőcz Jenő fővárosi polgármester hálálkodott e szavakkal Horthy Miklós nejének, miután a kormányzóné 2500 ún. szeretetcsomagot ajánlott föl az árvák javára.

Letéve

Szakápolási központokban ápolnák a jövőben azokat az idős, állandó orvosi felügyeletre nem szoruló, ám az önálló életvitelre már csak segítséggel képes embereket, akikről eddig jobb híján a kórházak gondoskodtak.

„Hogy visszataláljunk”

Három most futó színdarabban is középkorú, életközepi problémákkal szembenéző nőalakot formál meg, róluk beszélgettünk az egy ideje már szabadúszóként dolgozó színésznővel.

„Az utolsó pillanat”

Haditudósítóként járta évekig a Donbaszt az ukrán és szeparatista oldalon is, az erről szóló könyve az idén magyarul is megjelent. A Donbasz – Nászutas lakosztály a Háború Hotelben az orosz–ukrán konfliktus gyökereiig hatol, s azt is bemutatja, hogy milyen volt az élet az invázió előtt. A szlovákiai szerzővel a kézirata lezárása utáni időkről is beszélgettünk.