Egy hét kultúra 2021/17.

  • Narancs
  • 2021. április 28.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

OSCAR Az év eleji Oscar-gálák hagyományát felborítva az idén április 25-én este tartották meg az aranyszobrocskák átadóját, szám szerint a 93.-at. Ezúttal azonban nemcsak az időpont volt formabontó, hanem a formátum is, a gálát eleve két helyszínen rendezték meg, közönség nélkül, csak a jelöltek és a díjátadók személyes részvételével. A szokatlan estélyen – akárcsak az idei teljes filmes fesztiválszezonban – a Nomadland tarolt, elhozva a legjobb filmnek járó díjat. Az alkotást jegyző Chloe Zhao a legjobb rendezőnek járó szobrot is megkapta, ezzel ő lett a második női díjazott a kategória történetében. A film emellett a legjobb színésznő Oscarját hozta el főszereplőjének, Francis McDormandnek. A legjobb férfi színész kategóriában Anthony Hopkins győzedelmeskedett: a The Father című filmben nyújtott alakításáért átvehette második Oscarját, és ezzel 83 évesként minden idők legidősebb díjazottja lett. Maga a film a legjobb adaptált forgatókönyvért is díjat kapott, amelyet az író Florian Zeller vett át képletesen, műholdas közvetítéssel bejelentkezve. Az eredeti forgatókönyvek díját a Promising Young Woman írója-rendezője, Emerald Fennell kapta. Mellékszereplőként David Kaluuyát (Judas and the Black Messiah) és Jun Ju Dzsungot (Minari) díjazták. A legjobb nemzetközi film a dán Thomas Vinterberg Druk (Még egy kört mindenkinek) című alkotása, a legjobb animációs film a Pixar Soul című filmje, a legjobb dokumentumfilm pedig a My Octopus Teacher lett.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.