tévésmaci

Rejtélyes fecskefészek

  • tévésmaci
  • 2021.04.28 20:55

Interaktív

Amikor Sztupa és Troché fontolóra vették, hogy beszálljanak a seggmedve-kereskedelembe, csak a név tartotta őket visza.

Hogy lehet annak a szegény állatnak ilyen ízléstelen neve? A jobb­érzésű népek röstellik is kimondani a nevét. Sajnos az sem tűnt járható útnak, hogy valami műangolos kiejtéssel használják a nevét, mint mondjuk, szedzsmedve, mert nevezettek legsűrűbb populációja épp Alaszkában bírt élni, ahol is könyörtelenül assbearnek hívták őket. Sztupa elkeseredésében még a „Nagy Brehmet” is felütötte, de attól sem lettek boldogabbak, hisz ott is így szerepel: Seggmedve (Ursus asinus). Bele kellett tehát törődni. Az állatka neve ráadásul máshogyan is problematikus volt, hiszen majdnem olyan hatást keltett, mint a bölömbika (Botaurus stellaris), mely tudvalevőleg egy kicsiny madárzat, ellenben a neve egy nagy marha baromállaté. Ez a helyzet a seggmedvével is, aki ugyan nem madár, teljesen medve, de iszonyú kicsike, egy közönséges mókus (Sciurus vulgaris) is simán leverné, ha nem félne tőle, mint a tűztől, egyrészt a félelmetes neve miatt, másrészt meg azért, mert négy karja van, s így kétszer annyi pofont tud adni; ha felbosszantják, nálánál nagyobb állatokkal is el tud bánni, például szó szerint veszi a dupla Nelsont, mellyel teljesen harcképtelenné teszi az ellenfeleit. A mókusok inkább visznek nekik néha egy kis mogyorót, afféle kóstoló vagy komatálként, s jól megvannak. A seggmedve legfőbb ellensége, mint szinte minden állatnak az ember, aki négy karja és módfelett hosszú feje miatt próbálja – tegyük hozzá, kevés sikerrel – vadászni, hiszen egy példányból gondos preparáció után kiváló kesztyű készíthető. A szakirodalom meg is különböztet jobbos és balos seggmedvéket (ezt az érintettek is átvették, s a jobbos seggmedvék utálják a balos seggmedvéket és viszont). Ilyenformán az is érthető, hogy a seggmedvekesztyű nagyon drága holmi, hisz az orvvadászok nem bírnak velük, gyakorlatilag többen vesztek oda közülük, mint ahány állatot sikerült elejteniük, a kesztyűkészítőknek pedig két darab állatorvosi papír kell minden pár kesztyű mellé több példányban, mely igazolja, hogy a donorállat természetes módon múlt ki. Érthető tehát, hogy a seggmedve-kereskedelem kecsegtető ötlet, s az sem csoda, hogy Sztupa és Troché végül belevágtak, s szépen is fialt nekik.

Pénteken (30-án) este nyolckor eljön a pillanat, amit meglehet, várnak sokan. A kedves HBO hozzákezd A szolgálólány meséjének negyedik évadához.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk