Tartalom

MaNcs 33. évf. 17. sz. (2021-04-29)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Ezt akartátok?

Visszavonják a putyini mintára alkotott civiltörvényt, de amit kitaláltak helyette, abban sem lesz sok köszönet. A kormány a múlt héten nyújtott be törvényjavaslatot a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017-es törvény hatályon kívül helyezéséről.

A szerk.

A szerk.

Velezrada

Prágában van némi hagyománya az elnöki palotához kapcsolódó demonstrációknak, pró is, kontra is.

Publicisztika

Bretter Zoltán

Publicisztika

Tézisek az Antitézisekből

Tamás Gáspár Miklós új könyvéről

0. Sokan mondják Gazsiról, hogy pozőr, s váltogatja ideológiáit. Csakhogy a lenyűgöző, káprázatos tűzijáték közben gyakran megfeledkezünk arról, hogy megszámlálható, gondosan elhelyezett szerkezetekből lövik a látványt. A póz tehát hiposztázis, annak a személynek a pillanatnyi megjelenési formája, aki mindvégig önazonos és ugyanazt gondolja, noha esetről esetre másként adja elő. Kierkegaard ezt így meséli el.

Olvasói levelek
Belpol

Interjú

Belpol

„Elképesztően erős aszimmetria”

Török Gábor politikai elemző

Bár a 2022-es választásnak hosszú idő után először valódi tétje lesz, erőforrásbeli fölénye miatt továbbra is a Fidesz az esélyesebb – véli Török Gábor, akit a lehetséges ellenzéki miniszterelnök-jelöltekről és a Jobbik erősödéséről is kérdeztük.

Információs sztrájk az egyetemeken

Belpol

Közjó az oroszlán szájában

Az egyetemi autonómiáról szóló információs sztrájkot tartottak a múlt héten több magyarországi felsőoktatási intézményben. Az áttérés az alapítványi fenntartásra már kész tény a legtöbb egyetemen, de hogyan élik meg ezt az érintettek? És milyen lehetőségeik vannak az érdekérvényesítésre?

Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektorának pályaképe

Belpol

A hálás kinevezett

Erős politikai nyomásra lett a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora 2018-ban. Az idén Fidesz-kompatibilis módon vezényelte le az alapítványi átszervezésről döntő szenátusi ülést, de fedőállást és szép fizetést biztosított a Botka László polgármesterrel szemben folytatott kampány kormánypárti irányítójának is.

Egy rágalmazó gyűlöletblog és a helyi Fidesz-vezetés kapcsolata

Belpol

Konzervatív értékeink

Hazaárulózik, libernyákozik, buzizik, de leginkább a helyi ellenzék képviselőiről ír nyomdafestéket nem tűrő gyalázkodásokat egy gyulai gyűlöletoldal, amely ellen feljelentés született. Az elsőfokú bíróság és a rendőrség sajátosan kezelte a helyi fideszes elithez köthető oldal ügyét.

Külpol

A Fudan Egyetem terjeszkedése

Külpol

A párt élüzeme

A sanghaji székhelyű Fudan Egyetem működése a legszembeszökőbb példája a neomaoista ideológiával felütött akadémiai kapitalizmusnak. A tudás megszerzésének és továbbadásának új, kínai módszerei­vel a nyugati demokráciák egyelőre nem tudnak mit kezdeni.

Interjú

Külpol

„Merényleteket fogunk leleplezni”

Eliot Higgins, a Bellingcat oknyomozó portál alapítója

Felderítették a szíriai kormány vegyifegyver-támadásait, rábizonyították az oroszokra az MH–17 lelövését, felfedték a Szergej Szkripalt megmérgező titkos ügynököket, leleplezték a Navalnij elleni gyilkossági kísérletet. Laptop előtt oldottak meg bűntényeket, amelyeket a hatóságok nem tudtak vagy akartak feltárni. A Bellingcat alapítója lazításként elkószált ebek után kutat – a neten.

Sorköz

KÖNYVMELLÉKLET - Interjú

Sorköz

„Tágabb volt a világunk”

Kada Júlia műfordító

A világirodalom számos jelentős művét fordította le magyarra, és 25 évig szerkesztette a Nagyvilág versrovatát. Munkái között a legkülönfélébb szerzők művei szerepelnek Agatha Christie-től kezdve a Nobel-díjas Kazuo Ishiguróig.

KÖNYVMELLÉKLET - kritika

Sorköz

A filmíró

Ingmar Bergman: Munkanapló

„Helló, Bergman. A gyakorlati kérdéseket hagyd másra. Te csak foglalkozz azzal, amit te hozol létre, semmi mással. Mégpedig most. És ne szomorkodj, és ne félj” – így szólítja meg önmagát Ingmar Bergman hat évtizeden át vezetett Munkanaplójában, amelynek az 1955 és 1974 közötti időszakot felölelő első része immár magyarul is olvasható.

KÖNYVMELLÉKLET

Sorköz

A líra élre tör

Minimum tizenegyes! A Magyar Narancs irodalmi sikerlistája – világirodalom

KÖNYVMELLÉKLET - kritika

Sorköz

Végül megjöttünk

Szőke Béla Miklós: A Karoling-kor Pannóniában

A kora középkori história egyik legrejtélyesebb időszaka a Kárpát-medence története a honfoglalás előtti évtizedekben.

KÖNYVMELLÉKLET - Interjú

Sorköz

„Az anyanyelvem hazája”

Yasmina Reza író

Színdarabjai tették világhírűvé, a Művészet vagy Az öldöklés istene megjárta a Broadway-t, a West Endet és a pesti színházakat is. A 2016-ban megjelent Babilon az első nálunk is kiadott regénye. A magyar felmenőkkel bíró szerzővel e-mailen váltottunk szót, egyebek közt Kertész Imréről, Nicolas Sarkozyről és a zsidó humorról.

 

KÖNYVMELLÉKLET - kritika

Sorköz

Milétoszi emberünk

Carlo Rovelli: A tudomány születése – Anaximandrosz forradalma

Igazán nem szívesen lennék mostanság a tudomány helyében. Nap mint nap kommentelők száz­ezrei lincselik, csalhatatlan netes publicisták kérdőjelezik meg a pozícióját, s miközben (mellék)terméke, a technológia nélkül már rég mozdulni sem tudunk, ő maga mintha egyre haszontalanabbnak tűnne a józan paraszti ész birtokosai számára.

KÖNYVMELLÉKLET - kritika

Sorköz

Ki tud többet a Szovjetuniónál?

Szergej Lebegyev: Augusztus gyermekei

A „nemzedéke legjobbjának” kikiáltott 40 éves szerző regénye a Szovjetunió felbomlását követő zavaros időkben játszódik. Lebegyev ebben a zavarosban töltötte tinédzseréveit, mégsem kezd nosztalgiázni, anekdotázni, pedig lenne miről. 

Könyv

Sorköz

Marjet Huiberts: Ádi, a kiskalóz

Ádi egy vitorláshajón él az apukájával és a többi kalózzal, Szikla Szilárddal, Faláb Jakabbal, Kacskakezű Karcsival, Néma Noéval és a többiekkel, csupa erős férfi, nő nincs köztük egy sem.

Könyv

Sorköz

Rachel Cusk: Körvonal

„És vajon a két életvezetés közül (benne élni a pillanatban és rajta kívül élni) melyik a valóságosabb?” – kérdezi a regény különös narrátora, aki bár közvetlenül, egyes szám első személyben beszél, mégis több mint tisztes távolból.

Zene

Interjú

Zene

„18 családtagom kísért ki a reptérre”

Songoro Fatime zenész

Évekig meghatározó alakja volt a budapesti underground életnek, Song-óra néven improvizációs koncertsorozatot szervezett, és több neves zenekarban is játszott. Mostanában már több időt tölt külföldön, mint itthon, elmondása szerint az utazás az igazi lételeme. December óta édesapja szülőföldjén, Tanzániában próbálja átvészelni a járványt.

Lemez

Zene

Run Over Dogs: Now Let the Monsters Shine

A lassan tízéves zenekar az utóbbi időkben alig hallatott magáról, aminek a legfőbb oka a frontember, Czeglédi Szabolcs önbizalomvesztése volt: alkotóként és színpadi zenészként egyaránt mély hullámvölgybe került, egy ideig komolyan fontolgatta, hogy felhagy a zenéléssel.

Színház

Színház

Színház

Bízzatok bennünk!

Shakespeare/37

A Trip hajó webszínházának online sorozatához 37 ismert magyar költőt, írót kértek fel egy-egy Shakespeare-dráma szabad feldolgozására.

Tánc

Színház

Slippery, avagy Kicsúszik a szánkon

A kortárs táncot és a stand-upot keresztező sorozatot indított az Aulea Alapítvány; ismert előadókat láthatunk közéleti, társadalmi problémákra reflektálni a 10–15 perces jelenetekben, akik közben táncolni, nevettetni sem szégyellenek.

Interaktív

tévésmaci

Interaktív

Rejtélyes fecskefészek

Amikor Sztupa és Troché fontolóra vették, hogy beszálljanak a seggmedve-kereskedelembe, csak a név tartotta őket visza.

Interaktív

Szüret 2021/17.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Interaktív

Egy hét tudomány 2021/17.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Tudomány

Interjú

Tudomány

„Egy self-made man története”

Patrice Gueniffey történész Napóleon emlékéről

Franciaországban heves viták folynak arról, hogy milyen formában emlékezzenek meg május 5-én Napóleon halálának 200. évfordulójáról. Erről, illetve a napóleoni örökségről beszélgettünk a korszak ismert kutatójával, a párizsi Centre d’études sociologiques et politiques Raymond-Aron (CESPRA) tanulmányi igazgatójával.

Lokál

Biciklis balesetek Budapesten

Lokál

Nézz a szemébe!

Egyre többen bicikliznek Budapesten, és még többen tennék, ha nagyobb biztonságban éreznék magukat. Mik a tipikus baleseti helyzetek és okok, és mit tehet a kerékpáros testi épségéért maga a biciklista, az autós és a közlekedés szervezője?

Gasztro
Mikrofilm

Torrentmozi

Mikrofilm

Őrülettel fenyeget

Mona Fastvold: The World to Come

A szerelmes nem tudja megírni saját szerelmi regényét, elbeszélni saját szerelmének történetét, írta némiképp ironikusan a szerelemnek egész könyvet szentelő filozófus, Roland Barthes.

Tévésorozat

Mikrofilm

The Nevers

Paradox módon Joss Whedon egyszerre vette ki részét a szuperhős sagák aranykorának elhozatalában és kifárasztásában. 

Torrentmozi

Mikrofilm

Land

Az elvonulásnál, a természethez való visszatalálásnál kevés urbánusabb elgondolás van leírva, -filmezve. Végtére is szép a táj, különösen napkeltekor, jó hallgatni a lombok susogását, nézni a madarak röptét meg az őzeket a pataknál.

Film

Mikrofilm

Amerikába jöttem 2.

Vannak helyek, ahol a nyolcvanas évek sosem ért véget, ilyen hely lehet az is, ahol az Amerikába jöttem folytatásának ötlete megfogant.