Egy hét kultúra 2021/33.

  • Narancs
  • 2021. augusztus 18.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

GERHARD RICHTER AZ MNG-BEN Bár augusztus 22-én bezár a Magyar Nemzeti Galériában a londoni Tate Britain kincseit felvonultató preraffaelita-kiállítás, azért nem maradunk világhírességek nélkül, ugyanis augusztus 27-én Gerhard Richter ké­pei­ből nyit nagyszabású tárlatot a várbéli intézmény. Az 1932-ben született német képzőművészt világszerte a kortárs művészet nagyjai közt tartják számon, Magyarországon most először készül olyan kiállítás, amely a művész pályájának minden korszakába betekintést enged (mintegy 80 művének felvonultatásával). A drezdai születésű és az addig ott élő Richter 1961-ben, a berlini fal megépítése előtt néhány hónappal feleségével együtt az NSZK-ba szökött. Művészete sokféle műfajt és festészeti stílust foglal magába: figurális művek, portrék, tájképek, szürke fotófestmények éppúgy megtalálhatók életművében, mint absztrakt képek, színskálák és festett üvegablakok, ezért életműve legfőbb jellemzőjeként épp a határok elmosását, a létező rendszerek és normák, a valóság megkérdőjelezését említhetjük. A budapesti kiállítás válogatásába bekerültek Richter 1960-as években készült ikonikus fotófestményei, a legismertebb kolorisztikus absztrakt művei, és a legfrissebb, a nagy festészeti életmű „utáni” korszak intim ceruzarajzai is. (Tavaly ugyanis Richter bejelentette: festészetét „befejezte”, az alkotást azért nem teljesen, csak épp az ecsetet ceruzára cserélte.) A Gerhard Richter. Valós látszat című tárlat november 14-ig lesz látható.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.