Őszművészet – rés a présen

„A kulturális élményeket együtt tudjuk megélni”

Marsi László igazgató, BMK

  • rés a présen
  • 2021. augusztus 18.

Interaktív

A Budapesti Művelődési Központ igazgatójával beszélgettünk.

rés a présen: 2018 óta vezeted a Budapesti Művelődési Központot. Milyen tervekkel indultál, és mi valósult meg közülük?

Marsi László: Közel 25 éve dolgozom Budapest különböző közművelődési, kulturális színterein. A BMK egy módszertani intézmény, s ez igen nagy szakmai lehetőséget rejt magában. Amellett, hogy programokat, rendezvényeket kínálunk az intézménybe látogatóknak, egyben statisztikai adatgyűjtést, információs tevékenységet és képzéseket szervezünk a fővárosban dolgozó kulturális szakembereknek. Alapvető céljaim között szerepelt, hogy a visegrádi országok kulturális színtereivel közös projekteket valósíthassunk meg, szorosabban tudjunk együttműködni. Ennek egyik kiemelt eseménye egy határokon átnyúló projekt, amelyet az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program közel 30 ezer euróval támogatott.

rap: Miről szól az Interreg projekt?

ML: A párkányi Városi Művelődési Központtal közösen megvalósított, Élő városok – formálódó közösségek elnevezésű projektünk arra épült, hogy megnézzük, mit tud nyújtani egy kisváros a nagyvárosnak és fordítva, mit egy nagyváros a kisvárosnak. Úgy érzem, nagyon sok hasznos dolgot tanultunk egymástól az elmúlt időszakban.

rap: Milyen programok valósultak meg ezen belül?

ML: A programsorozat elvileg 2020 októberében kezdődött, de a világjárvány miatt csak februártól tudtunk elindulni, akkor is csak online formában. Először egy konferencián a kulturális intézményeket tanulmányoztuk mindkét városban. Párkány és Budapest egyaránt fürdőváros, így a turizmus és a kultúra kapcsolatát is elemeztük. A projektben részt vevő intézmények bemutatkoztak egymás városában. Párkányban kulturális szakemberek csereprogramja is zajlott, ahol táborozó diákok próbálhatták ki a fotózást és a filmezést. Mindemellett szlovák és magyar folkegyüttesek koncerteztek live stream-előadásban a Fonóból.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.