Őszművészet – rés a présen

„A kulturális élményeket együtt tudjuk megélni”

Marsi László igazgató, BMK

  • rés a présen
  • 2021. augusztus 18.

Interaktív

A Budapesti Művelődési Központ igazgatójával beszélgettünk.

rés a présen: 2018 óta vezeted a Budapesti Művelődési Központot. Milyen tervekkel indultál, és mi valósult meg közülük?

Marsi László: Közel 25 éve dolgozom Budapest különböző közművelődési, kulturális színterein. A BMK egy módszertani intézmény, s ez igen nagy szakmai lehetőséget rejt magában. Amellett, hogy programokat, rendezvényeket kínálunk az intézménybe látogatóknak, egyben statisztikai adatgyűjtést, információs tevékenységet és képzéseket szervezünk a fővárosban dolgozó kulturális szakembereknek. Alapvető céljaim között szerepelt, hogy a visegrádi országok kulturális színtereivel közös projekteket valósíthassunk meg, szorosabban tudjunk együttműködni. Ennek egyik kiemelt eseménye egy határokon átnyúló projekt, amelyet az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program közel 30 ezer euróval támogatott.

rap: Miről szól az Interreg projekt?

ML: A párkányi Városi Művelődési Központtal közösen megvalósított, Élő városok – formálódó közösségek elnevezésű projektünk arra épült, hogy megnézzük, mit tud nyújtani egy kisváros a nagyvárosnak és fordítva, mit egy nagyváros a kisvárosnak. Úgy érzem, nagyon sok hasznos dolgot tanultunk egymástól az elmúlt időszakban.

rap: Milyen programok valósultak meg ezen belül?

ML: A programsorozat elvileg 2020 októberében kezdődött, de a világjárvány miatt csak februártól tudtunk elindulni, akkor is csak online formában. Először egy konferencián a kulturális intézményeket tanulmányoztuk mindkét városban. Párkány és Budapest egyaránt fürdőváros, így a turizmus és a kultúra kapcsolatát is elemeztük. A projektben részt vevő intézmények bemutatkoztak egymás városában. Párkányban kulturális szakemberek csereprogramja is zajlott, ahol táborozó diákok próbálhatták ki a fotózást és a filmezést. Mindemellett szlovák és magyar folkegyüttesek koncerteztek live stream-előadásban a Fonóból.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk