Egy hét tudomány 2022/39.

  • Narancs
  • 2022. szeptember 28.

Interaktív

Rövid hírek: hőhullám, tájfun, aszteroida...

HIGANY Kiterjedten használtak higanyt a közép-amerikai maja közösségek, emiatt a településeik és azok tágabb környezete is súlyosan szennyeződtek higannyal, aminek nyomai ma is kimutathatók – állítja egy nemzetközi régészcsoport, amely a Frontiers in Environmental Science magazinban számolt be kutatásairól. A maják díszítésre és ceremoniális célokra is használtak higanyvegyületeket, például a vérre emlékeztetően élénkvörös cinóberfestéket, néha még fémhiganyt is. Az ausztrál, amerikai és brit kutatók néhány kivétellel szinte valamennyi fontos maja régészeti lelőhelyen megtalálták a higany nyomait, így Mexikóban a Yucatán-félszigeten, Guatemalában, Belize-ben, Salvadorban és Hondurasban is. A legmagasabb higanyszennyeződést a guatemalai Tikal maja romvárosnál mérték: 17,78 ppm-et (azaz egymillió részecskére vetített szennyező arányt), miközben az üledékekre számított egészségügyi hatérérték mindössze 1 ppm. A falakról, padlókról és más díszített felületekről a higany könnyen bekerülhetett a levegőbe, a talajba és így az ivóvízbe – ugyanakkor a szennyeződés emberi maradványokon is kimutatható egészségügyi hatásait még vizsgálják. A maják által lakott, döntően mészkőfelszín által dominált területeken elemi higany vagy higanyvegyületek nem fordulnak elő – inkább egykori településeiktől északra és délre akadnak lelőhelyek, így valószínűleg kereskedők vihették helybe a maják számára értékes higanyt és higanyalapú festékanyagokat.

 

RÉMÁLOM A felnőttkorban gyakori rémálmok, néha évekkel vagy akár évtizeddel is megelőzhetik a kognitív képességek hanyatlását, sőt a demencia kialakulását – állítják a University of Birmingham kutatói, akik az eClinicalMedicine folyóiratban számoltak be felfedezésükről. Korábbi vizsgálatok szerint a felnőttek 5 százaléka tapasztal hetente rémálmokat, további 12–40 százalék havonta egyszer él át ilyen kellemetlen élményt alvás közben. A birminghami kutatók gyakorlatilag először vizsgálták a rémálmok és a kognitív képességek romlásának összefüggését amúgy egészséges felnőtteknél: ennek során 600-nál valamivel több, 35 és 64 év közötti, továbbá 2600 79 éves vagy annál is idősebb embert vizsgáltak, legalább kilenc éven át követve a viselkedésüket. Kezdetben egyikük sem mutatta demencia jeleit, ám a rémálmok sűrűbb jelentkezése, különösen a középkorúaknál, négyszer fogékonyabbá tette a vizsgált személyeket a demencia kialakulására. Ráadásul a férfiaknál jóval erősebb volt a kapcsolat a rossz álmok és a kognitív hanyatlás között, mint a nőknél.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.