Egy hét kultúra 2022/41.

  • Narancs
  • 2022. október 12.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

ARCHÍVUM Október 16-án nyitják meg Nádas Péter archívumát a Berlini Művészeti Akadémia (Akademie der Künste) székházában. A Nádas Péter-gyűjtemény így olyan kortárs magyar szerzők hagyatéka mellé kerül Berlinbe, mint Kertész Imréé, Konrád Györgyé és Esterházy Péteré. A gazdag anyag 240 dobozból áll, megtalálható benne a szerző összes eddigi művének kéz- és gépirata az ezekhez tartozó jegyzetekkel, vázlatokkal együtt, s még a szerző tizenegy éves korából származó fogalmazványokat is tartalmaz. Mindemellett a személyes archívumban helyet kaptak Nádas Péter levelei, személyes dokumentumai, illetve családtörténeti anyagok és fotók is. Nádas Péter 2006 óta tagja a Berlini Művészeti Akadémiának, az intézmény az iratanyagot nemcsak megőrzi majd, hanem kutathatóvá is teszi.

 

LEOPÁRD Kiállítják Banksy egyik korai művét, a Leopárd és vonalkód falra fújt változatát, amelyről évekig azt hitték, hogy 2010-ben megsemmisült. Egy helyi építész azonban annak idején meglátta a fantáziát a lebontásra ítélt bristoli ház falán levő, mára óriási értékké váló képben, és engedélyt kapott arra, hogy óvatosan körbevésve leemelje, és megőrizze azt. Az eredeti művet, amelynek stenciljével egyébként később Banksy több változatot is készített, azóta a közönség csak egyszer láthatta, 2014-ben egy iskolai rendezvényen. Most azonban egy ennél nagyobb reprezentációt kapó kiállításon is bemutatják a művet, a tulajdonos ugyanis felajánlotta a megmentett változatot a The Art of Banksy című salfordi kiállítás számára, amelyen október 21-től lesz látható.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gulyás Gergely: A KDNP nem fog egy EP-frakcióban ülni a Tisza Párttal

  • narancs.hu

Erről a miniszter a kormányinfón beszélt, ahol a kommunista rémuralomhoz és a Rákosi-korszakhoz hasonlította az Európai Unió Bírósága ítéletét, melynek értelmében 200 millió euróra büntették hazánkat, mivel nem tartota be a bíróság egy korábbi, menekültügyben hozott ítéletét.