Egy hét kultúra 2023/11.

  • Narancs
  • 2023. március 15.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

MÁRVÁNY A Vatikán három, egykor az Akropoliszt díszítő, ám az utóbbi kétszáz évben a Vatikáni Múzeum gyűjteményét képező szobortöredéket szállíttat vissza Athénba. Ferenc pápa már tavaly decemberben jelezte, hogy megválnak az elhurcolt Parthenon-márványoktól, igaz, ekkor kiadott közleményében még az ortodox egyháznak szánt „adományként” hivatkozott a műtárgyakra. A 2500 éves, egy lovat, egy szakállas férfit és egy fiú fejét ábrázoló szobortöredékek a tervek szerint március 24-én érkeznek Athénba. A visszaszolgáltatásról szóló aláírást egy külön ceremóniával kötötték össze, amelyen a görög fél képviselője arról beszélt, remélhetőleg mások is követni fogják a pápa gesztusát. A Parthenonból, az athéni Akropolisz egykori, gazdagon díszített templomából korábban eltávolított szobrok és frízek jelenleg olyan múzeumokban láthatók, mint a British Museum, a Louvre vagy a bécsi Kunsthistorisches Museum.

 

TÁRSASJÁTÉK Március 10-én tartották a Szociopoly című interaktív színházi társasjáték 350. előadását a Jurányi 123-as laborjában. A Szociopoly társasjátékként született meg 2010-ben Bass László szociológus és Fodor Kata szociális munkás elgondolása nyomán. A Bánkitó Fesztiválon néhány fiatal kipróbálhatta, milyen eséllyel élne meg egy hónapig a szegénység adta keretek között, négy évvel később pedig Fábián Gábor – az akkor még létező Szputnyik társulat tagjaként – hozta létre a játék színházi változatát. A Szociopoly a mai magyarországi kistelepüléseken élő szegény családok életé­ről szól. A falu lakói – akiknek helyzetébe a nézők kerülnek – szegény családok, akik jövedelemre csak segélyekből, alkalmi vagy feketemunkából számíthatnak. A társasjáték faluját persze az infláció sem kímélte, át kellett alakítani a kereteket, hiszen a darab lényeges mozzanata, hogy a nézők által megélt helyzetek minél valóságosabbak legyenek. A produkció természetéből adódóan nincs két egyforma előadás.

 

NEGYVEN Meghirdették a Budapesti Fesztiválzenekar negyvenedik évadát. Az évadismertető sajtótájékoztatón Fischer Iván, a Fesztiválzenekar zeneigazgatója felidézte: az együttes első évtizede az építkezésről szólt, 1992-ben lettek Budapest hivatalos zenekara, s akkor számos új kezdeményezést elindítottak, 2009 és 2010 körül pedig új korszakot kezdtek, kilépve a koncerttermekből. Mint most Fischer Iván elárulta, ismét azt tervezi, hogy teljesen új irányba indulnak el. A jubileumi szezon operabemutatója Debussy Pelléas és Mélisande-ja lesz, nemzetközi szereplőgárdával, Bernard Richter és Patricia Petibon főszereplésével. A premiert Spoletóban tartják, majd a Müpába, a vicenzai operafesztiválra és a hamburgi Elbphilharmonie-ba utazik az előadás. A zeneigazgató-karmester felhívta a figyelmet a Kompasszió című produkcióra is: Bach Máté-passiójának különleges változatában az evangéliumi és Bach-korabeli szövegek mellé kortárs szenvedéstörténeteket is bekapcsolnak, együttérezve más ártatlan áldozatokkal is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk