Egy hét kultúra 2023/15.

  • Narancs
  • 2023. április 12.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

EMLÉKEZET + POLITIKA Lima ultrakonzervatív polgármestere bezáratta az emlékezet, a tolerancia és a társadalmi befogadás helye (LUM) néven ismert múzeumot, amelyet azzal a céllal hoztak létre, hogy fórumot teremtsen Peru véres történelmének feldolgozásához, az ellentétek elsimításához. A perui kulturális minisztérium által üzemeltetett intézmény 2015-ben nyílt meg, és évente mintegy 60 ezer látogatót fogadott. Rafael López Aliaga, a város polgármestere és a szélsőjobboldali Renovación Nacional nevű párt alapítója a megnyitó óta hangos ellenlábasa a múzeumnak, amely szerinte „hamis narratívát” hirdet az országban a nyolcvanas–kilencvenes években dúló, több mint 70 ezer ember életét követelő belső konfliktussal kapcsolatban. A hivatalos indoklás szerint az intézmény nem tett eleget a biztonsági előírásoknak, a döntés ellen tiltakozó emberi jogi aktivisták szerint azonban a bezárás a fegyveres erők által elkövetett tömeggyilkosságok eltussolására tett újabb kísérlet.

 

KONCERT + FELVÉTEL A BBC Radio 4 Front Row című műsorában mutatták be a Beatles legkorábbi ismert angliai koncertfelvételét, amelyet egy iskolás fiú készített hatvan évvel ezelőtt. A magnófelvételt 1963. április 4-én a tizenöt éves John Bloomfield rögzítette a buckinghamshire-i Stowe bentlakásos iskolában, amikor az együttes az intézmény színháztermében lépett fel. A korábban még soha be nem mutatott felvétel létezésére az iskolai koncert évfordulójának apropóján készített rádióműsorban derült fény, amikor az immár hetvenes éveiben járó Bloomfield elárulta, annak idején az egész fellépést rögzítette, a zenekar tagjai pedig még a kollégiumi szobáját is megnézték. A buckinghamshire-i koncert előtt alig néhány héttel jelent meg a Beatles első nagylemeze, amelynek címadó dala, a Please Please Me is elhangozott aznap este. Mark Lewisohn Beatles-történész szerint a felvétel gyakorlatilag a semmiből bukkant elő, és már csak azért is különleges, mert az együttest a világhírnév felé vezető út elején hallhatjuk rajta.

 

NYITOTT KAPUK Május második hét­végéjén 150 éves épületek nyílnak meg a Budapest100 program keretében. A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) építészeti és kulturális fesztiválja 2011 óta hozza össze minden évben a lakóközösségeket és a városlakókat a nyitott házak hétvégéjén. A város­egyesítés évfordulójának alkalmából 150 éves épületek lakóközösségeit szólították meg, amelyek közül ötven csatlakozik az idei programhoz. A nyitott házakon keresztül nemcsak az elmúlt másfél évszázad alatt ott lakók történeteit, hanem a város­egyesítés korának társadalmi és kulturális sokszínűségét is megismerhetik az érdeklődők. A rendezvény első napjára (május 11.) Városvariációk címmel a szervezők közösségi művészeti pályázatot is hirdettek, három kategóriában várják a műveket: városi hangok rövid felvételeit, a város jellegzetes színeit bemutató fotókat, valamint izgalmas történeteket. A beérkezett anyagokból felkért művészek bevonásával valósul meg Budapest születésnapi ajándéka.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk