Egy hét kultúra 2023/19.

  • Narancs
  • 2023. május 10.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

ÍTÉLET Ed Sheeran győzelmével ért véget a négyszeres Grammy-díjas zenész ellen indított plágiumper New Yorkban. A manhattani szövetségi bíróság esküdtszékének döntése szerint ugyanis a brit énekes-dalszerző nem sértett szerzői jogokat a Thinking Out Loud megírásakor, és nem másolta le Marvin Gaye Let’s Get It On című számát. A pert Gaye társszerzőjének, Ed Townsendnek az örökösei indították még 2017-ben, akik azt állították, Ed Sheeran ellopta a dalt, lemásolta annak dallamát, hangzását és ritmusát, ezért a Warner Music Group és a Sony Music Publishing tartozik nekik. Sheeran ügyvédje azzal érvelt az esküdtek előtt, hogy Gaye klasszikusának és a Thinking Out Loud akkordmenetében és ritmusában felfedezhető hasonlóságok az „alapvető zenei építőelemeknek” tudhatók be, amelyekre nem terjedhet ki a szerzői jog, és ezeket a dalszerzőknek „most és mindörökké szabadon kell használniuk”. Ed Sheeran egyébként a tárgyalások során többször is előkapta gitárját, hogy bemutassa, a legtöbb popdal egymásra épül, egy gyakori akkordmenetre pedig könnyen ráénekelhető nemcsak a két kérdéses dal, hanem több más ismert sláger is.

ÉHSÉG Egy dél-koreai művészhallgató megevett egy banánt a szöuli Leeum művészeti múzeum kiállításán. A probléma csak az, hogy a gyümölcs egy műalkotás része volt. Maurizio Cattelan We című tárlatának egyik installációja a Comedian, vagyis egy szigetelőszalaggal a falra ragasztott banán. Erre vetett szemet No Hujn-szu, a szöuli egyetemista, aki – természetesen videó által is megörökített – tettét egyszerűen azzal indokolta, hogy éhes volt. Miután levette a falról, kibontotta és elfogyasztotta a gyümölcsöt, a héját pedig visszaragasztotta a falra. A múzeum nem sokkal később egy friss banánnal pótolta az elfogyasztott alkotást, mellesleg két-három naponta amúgy is így járnak el. Így nem meglepő, hogy közölték: nem fognak kártérítést követelni a diáktól. Az esetről a művész is tudomást szerzett, de nem neheztel érte. Már csak azért sem, mivel nem ez volt az első alkalom, hogy Cattelan installációját ily módon rongálták meg. 2019-ben David Datuna performance-művész azt követően ette meg az alkotás részét képező banánt Miamiban, hogy a mű 120 ezer dollárért elkelt.

NAGYLÁTÓSZÖG A Magyar Film Napjától, vagyis április 30-tól érhető el online a Nagylátószög – 120 éves a magyar film virtuális kiállítás, így bárhol, bármikor megtekinthető a 2021-ben a Ludwig Múzeumban megrendezett filmtörténeti tárlat. A Nemzeti Filmintézet által életre hívott kiállítás 14 termében összesen mintegy 800 négyzetméteren mutatta be a magyar filmtörténet mérföldköveit és kevésbé ismert fejezeteit. Az április végén elindított online tárlat katalógusnézetben, klasszikus formában mutatja be a kiállítást, de 3D-ben is bejárható mind a 14 terem, ahol a szövegekbe, képekbe kattintva a kiállított tárgyak, tablók, videók élményszerű módon tekinthetők meg. A tárlat anyagát több mint 100 videó és 300 műtárgy alkotja, köztük díjak, emléktárgyak és jelmezek. A virtuális kiállításnak egyelőre nincs záró dátuma, az elkövetkező években időkorlát nélkül, ingyenesen megtekinthető.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk