Egy hét kultúra 2023/45.

  • Narancs
  • 2023. november 8.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

TITKOS KAMRA November 15-én a nagyközönség előtt is megnyitják a firenzei San Lorenzo-bazilika ­Medici-kápolnái alatt található „titkos kamrát”, amelynek falain a feltételezések szerint Michelangelo rajzai és vázlatai láthatók. Az olasz reneszánsz mester 1530-ban állítólag két hónapig bujkált az apró helyiségben, miután a Medici-család politikai viszályai közepette VII. Kelemen pápa halálra ítélte őt. Ez idő alatt több ­tucat rajzot készített, amelyek korábbi munkáit idézik. A szén- és krétarajzok létezése egészen 1975-ig titok marad, akkor azonban a kápolnák és a bazilika fenntartásáért felelős múzeum igazgatója egy kisebb átalakítás előkészítése során felfedezte a 3 méter széles és 10 méter hosszú kamrába vezető csapóajtót. A szűkös pincetérbe ez idáig legfeljebb művészettörténészek léphettek be, hamarosan azonban bárki szétnézhet Michelangelo rejtekhelyén. Igaz, az értékes alkotások biztonsága érdekében egyszerre legfeljebb négyen tartózkodhatnak majd bent, így minden bizonnyal hosszú sorban állásra lehet számítani.

MONET TAVIRÓZSÁI Claude Monet impresszionista festőművész korábban kiállításon soha nem szereplő alkotását bocsátja árverésre a Christie’s ­aukciósház New Yorkban. Előzetes becslések szerint a Le bassin aux nymphéas (Tavirózsás tó) című kép több mint 65 millió dollárért (23 milliárd forint) kelhet el. A két méter széles és egy méter magas, 1917 és 1919 között készült alkotás Monet híres, tavirózsákat ábrázoló kései sorozatába tartozik. A francia művész hasonló, tavirózsás festményei világszerte számos nagy múzeum gyűjteményében megtalálhatók. A nyilvánosan eddig be nem mutatott és árverésre sem bocsátott kép november 9-én, a Christie’s 20. századi munkákból rendezett árverésén kerül kalapács alá. Az aukciósház tájékoztatása szerint a festmény a művész giverny-i birtokáról került elő Monet 1926-os halálát követően, 1972 óta pedig egy családi magángyűjtemény darabja volt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

„Egy egyházpolitikai harc kellős közepébe kerültem” – állítja a pünkösdi egyház ügyében meggyanúsított volt intézményvezető

A nemrég lezárult nyomozás 18 milliárd forintos kárértéket állapított meg a Magyar Pünkösdi Egyház intézményrendszerét érintő költségvetési csalás ügyében. Az egyik érintett, jelenleg bűnügyi felügyelet álló volt intézményvezető szerint viszont az ügy csak az egyházon belüli harcok eredménye, és a nyomozás is tendenciózus volt.