Egy hét tudomány 2023/45.

  • Narancs
  • 2023. november 8.

Interaktív

Rövid hírek: Jupiter, ingola, sugár...

THEIA A Theia bolygókezdemény két darabja még mindig mélyen a Föld belsejében rejtőzik – állítják a Caltech kutatói a Nature-ben közzétett írásukban. A Theia nevű ősi bolygókezdemény és a proto-Föld mintegy 4,5 milliárd évvel ezelőtti ütközése nyomán keletkezett a Hold és kétkontinensnyi méretű darab a Theiából, amelyek mélyen a földköpenybe süllyedtek: ezeket nevezték sokáig alacsony sebességű tartományoknak, miután először még a múlt század nyolcvanas éveiben felfedezték azokat. Az afrikai kontinens, illetve a Csendes-óceán alatt elhelyezkedő, a környező földköpenyhez képest más összetételű óriás olvadéktömegek mindegyike kétszer akkor átmérőjű, mint a Hold. A kutatók által alkalmazott számítógépes szimulációk alapján nagy bizonyossággal állítható, hogy a környezetüknél 2,0–3,5 százalékkal sűrűbb, alacsony sebességű tartományok a Theia köpenyanyagából származnak, amelyet a Föld köpenye őrzött meg ilyen hosszú időn keresztül. Az idegen protobolygó darabjai akár több tíz kilométer vastagságban a földköpeny aljára süllyedtek, és a Föld magja felett helyezkednek el.

JUPITER Látványos ultraibolya felvételt publikált a NASA a Jupiter bolygóról, a képet a Hubble űrteleszkóp készítette abból az alkalomból, hogy november 3-án szembeállásba került a Nappal – ekkor a két égitest pontosan az égbolt átellenes oldalán helyezkedett el. A felvételen jól látható az itt kékes-ibolyaszínű Nagy Vörös Folt viharrendszer. A 16 ezer kilométer átmérőjű folt vörös színe olyan kémiai vegyületektől származik, amelyek a Nap ultraibolya sugárzásának hatására jönnek létre a Jupiter felső légkörében. A viharrendszer legalább 350 éve tombol, habár mérete az utóbbi időszakban kicsit csökkent. Színe az ultraibolya képen azért tűnik sötétebbnek, mivel a nagy magasságban lévő ködrészecskék ezeken a hullámhosszokon elnyelik a fényt. A vöröses, hullámzó sarki ködök valamivel kevesebbet nyelnek el ebből a fényből a részecskeméret, az összetétel vagy a „tengerszint” feletti magasság különbségei miatt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.