Egy hét kultúra 2024/23.

  • Narancs
  • 2024. június 5.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

ÍME EGY CARAVAGGIO! Május 28. óta a madridi Prado múzeumban látható Michelangelo Merisi da Caravaggio Ecce homo című festménye. Az itáliai művész megkorbácsolt, töviskoronás Krisztust ábrázoló képe azután került a spanyol főváros nemzeti múzeumába, hogy három évvel ezelőtt téves katalogizálása miatt majdnem elárverezték, ráadásul mindössze 1500 eurós (585 ezer forint) áron. A festő utolsó éveinek sötét korszakából származó alkotást 2021 áprilisában a Prado szakértői szúrták ki egy madridi aukciósház licitre meghirdetett tételei között, ezért értesítették a spanyol kulturális minisztériumot, amely kiviteli tilalmat rendelt el a festményre. A szakértők alapos vizsgálat és restaurálás után megállapították, valóban Caravaggio munkájáról van szó, és nem a 17. századi spanyol művész, Jusepe de Ribera alkotásáról, ahogy azt az árverés szervezői gondolták. Az Ecce homo október 13-ig lesz kiállítva a Pradóban, nem messze Caravaggio Dávid Góliát fejével című művétől.

LEMEZHALLGATÁS Az Ausztráliához tartozó Tasmániában található Museum of Old and New Art (MONA) kiállításának részeként mutatják be a Wu-Tang Clan amerikai hiphopkollektíva Once Upon a Time in Shaolin című lemezét, amelyből mindössze egyetlen fizikai példány készült. A rapcsapat 2006 és 2013 között titokban rögzítette New Yorkban az albumot, s azt a streamingnek és az illegális letöltéseknek a zene értékét csökkentő hatása miatt egyedi műalkotásként dobták piacra 2015-ben. Az egyetlen CD-t rejtő, kézzel készített nikkeldobozhoz tartozik a dalszövegek bőrkötésű kézirata és egy jogi dokumentum is, amely szerint a doboz tulajdonosa 88 évig nem teheti közzé az albumon hallható 31 számot. A MONA Namedropping című kiállításán június 15. és 24. között a közönség – szűk körű lemezhallgató bulik keretében – egy harmincperces részletet hallgathat meg a világ legritkább lemezéből, amelyet jelenleg a Pleasr digitális művészeti kollektíva őriz.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.

Kapupánik

A mai fiatalok már nem tudják mi az élet, se háborújuk, se békéjük, kapálni se tudnak, csak ülnek a számítógép előtt. Gyenge, menekülő generációt szült a korábbiak feszített, izzadságos munkája, elkényeztették őket. Az ilyenekből nem lesznek ’56-os hősök.

Futott két kört

A békemisszió a béke ügyét sajnos, és reméljük egyelőre, nem vitte mérhetően előre utolsó, múlt heti bejelentkezésünk óta, pedig azóta Kijiv, Moszkva és Hszi Csin-ping után Washingtont és az akkor még ép fülű Trump elnökjelölt urat is megjárta Orbán Viktor.

Visszacsatolás

Amikor Antall József a választási sikerének valahai eufóriájában azt találta mondani, hogy ő lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke szeretne lenni, nagyot dobbant a nemzeti szű, vagy lélek. Hogy pontosan mire gondolt a felhevült költő, azt éppenséggel soha nem fogjuk megtudni.

„Mit írtál, szakácskönyvet?”

Bár már négy kötetet jegyez – egy beszélgetőkönyvet és több színpadi adaptációt –, még mindig zavarba ejti, ha írónak nevezik. Az Örkény Színház színészével a legújabb novelláskötete, a Kevert kapcsán így elsősorban az írásról beszélgettünk.

Zsákban futás a pálya mellett

Csák János helyét vette át az európai parlamenti és önkormányzati választás másnapján. Nem a lehengerlő víziók embere, inkább igyekvő háttérmunkás. Kérdés, hogy ez mennyi ideig lesz elég az életben maradáshoz.

„Egy dobásunk van”

Még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta a 2017-ben nagy lendülettel indult párt szereplése az idei júniusi választásokon. Tompos Márton 3,7 százalékos pártot vesz át, ígérete szerint valami teljesen újat fognak kipróbálni.

Sarkadi utca, Berlin

Egy egész utcát uralt Berlinben az a prostituáltakat dolgoztató Békés megyei banda, amelynek tagjait emberkereskedelem miatt ítélte súlyos fegyházbüntetésre és vagyonelkobzásra a Gyulai Törvényszék.