Egy hét tudomány 2024/23.

  • Narancs
  • 2024. június 5.

Interaktív

Rövid hírek: szélütés, varjú, promécium...

SZÉLÜTÉS Az időseknél, főként a nőknél különösen megnő a stroke (agyi érkatasztrófa, szélütés) kockázata a mind gyakoribb forró nyári éjszakákon egy új, a European Heart Journalban publikált tanulmány szerint: az átlagosnál jóval melegebb éjszakákon 7 százalékkal nagyobb a stroke valószínűsége a magasabb kockázati csoportokban. A német kutatók egy augsburgi kórház betegadatait elemezték 15 évre visszamenőleg: azt találták, hogy 11 037 stroke-ot diagnosztizáltak 2006 és 2020 között, májustól októberig, a legmelegebb hónapokban. A stroke-betegek átlagéletkora 71,3 év volt. A tanulmányban feljegyzett stroke leggyakoribb típusa az agyi véredények elzáródása okozta iszkémiás stroke volt, 7430 incidenssel. Emellett 642 az elmeszesedett érfal megrepedése okozta hemorrhagiás stroke és 2947 átmeneti iszkémiás roham is volt. A vizsgálatba bevont szélütések többsége enyhe vagy közepesen súlyos stroke-nak minősült (85 százalék). A szélütések és a melegebb éjszakák közötti összefüggés felmérésére a kutatók egy helyi meteorológiai állomás adatait elemezték, eközben enyhe növekedést figyeltek meg a forró éjszakai szélütések számában 2013 és 2020 között az előző, hűvösebb időszakhoz (2006–2012) képest. Forró nyári éjszakákon a szélütés kockázatának csökkentése érdekében ajánlatos sok vizet inni, biztosítani a levegő keringését, nem árt hűvös zuhanyt vagy fürdőt venni, valamint nedves ruhát csavarni a homlokunkra és a törzsünkre.

TINTA A tetoválás növelheti bizonyos típusú, főleg a nyirokrendszert érintő daganatos betegségek kockázatát: a svédországi Lund egyetemének kutatói nemzeti nyilvántartásokat használtak a limfómás esetek azonosítására és annak elemzésére, hogy összefüggésbe hozhatók-e a tetoválásokkal. Az eClinical Medicine-ben publikált kutatási eredmények szerint a limfóma kockázata 21 százalékkal nőtt azoknál az embe­reknél, akiknek volt tetoválásuk, összehasonlítva azokkal, akiknek nem volt. A tetoválótinta ismert rákkeltő anyagokat tartalmaz, amelyek a testnedvek segítségével továbbterjedhetnek a hámszövetből a szervezet más pontjaira, így bekerülhetnek a nyirokcsomókba is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.

Kapupánik

A mai fiatalok már nem tudják mi az élet, se háborújuk, se békéjük, kapálni se tudnak, csak ülnek a számítógép előtt. Gyenge, menekülő generációt szült a korábbiak feszített, izzadságos munkája, elkényeztették őket. Az ilyenekből nem lesznek ’56-os hősök.

Futott két kört

A békemisszió a béke ügyét sajnos, és reméljük egyelőre, nem vitte mérhetően előre utolsó, múlt heti bejelentkezésünk óta, pedig azóta Kijiv, Moszkva és Hszi Csin-ping után Washingtont és az akkor még ép fülű Trump elnökjelölt urat is megjárta Orbán Viktor.

Visszacsatolás

Amikor Antall József a választási sikerének valahai eufóriájában azt találta mondani, hogy ő lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke szeretne lenni, nagyot dobbant a nemzeti szű, vagy lélek. Hogy pontosan mire gondolt a felhevült költő, azt éppenséggel soha nem fogjuk megtudni.

„Mit írtál, szakácskönyvet?”

Bár már négy kötetet jegyez – egy beszélgetőkönyvet és több színpadi adaptációt –, még mindig zavarba ejti, ha írónak nevezik. Az Örkény Színház színészével a legújabb novelláskötete, a Kevert kapcsán így elsősorban az írásról beszélgettünk.

Zsákban futás a pálya mellett

Csák János helyét vette át az európai parlamenti és önkormányzati választás másnapján. Nem a lehengerlő víziók embere, inkább igyekvő háttérmunkás. Kérdés, hogy ez mennyi ideig lesz elég az életben maradáshoz.

„Egy dobásunk van”

Még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta a 2017-ben nagy lendülettel indult párt szereplése az idei júniusi választásokon. Tompos Márton 3,7 százalékos pártot vesz át, ígérete szerint valami teljesen újat fognak kipróbálni.

Sarkadi utca, Berlin

Egy egész utcát uralt Berlinben az a prostituáltakat dolgoztató Békés megyei banda, amelynek tagjait emberkereskedelem miatt ítélte súlyos fegyházbüntetésre és vagyonelkobzásra a Gyulai Törvényszék.