Tartalom

MaNcs 36. évf. 23. sz. (2024-06-05)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Kell egy pont

Amikor azt javasoljuk olvasóinknak, hogy az önkormányzati választásokon az ellenzék jelöltjeit támogassák szavazataikkal, két dolgot érdemes tisztázni.

Egotrip
Publicisztika

Heil Péter

Publicisztika

Változó idők

Az Európai Unió elmúlt öt éve, és ami utána következhet

Brüsszel öt éve… Emlékszünk még egyáltalán, mi is történt velünk ezalatt? Nos, 2018 végén, 2019 elején az EU egy hosszabb, hét-nyolc éves növekedési ciklus vége felé járt. Általános volt a várakozás, hogy a pénzbőség, az alacsony kamatok és a stabil növekedés korszakának hamarosan vége lehet.

Belpol

Interjú

Belpol

„Kell egy pont”

Karácsony Gergely főpolgármester

Budapest magyarságáról, európaiságáról és az erkölcsromboló hatalommal szembeni ellenállásról beszélgettünk az újrázni készülő városvezetővel. Kérdéseinkben sorra vettük az elmúlt időszak legfontosabb fővárosi problémáit, de szóba kerültek a lehetséges választási eredmények, és az ezek nyomán felálló új képviselő-testület koalíciós lehetőségei is.

Nagy esélyt készül elbaltázni a győri ellenzék

Belpol

Virtus

Mindkét ellenzéki polgármesterjelölt a másik visszalépésére vár Győrben. A fideszes Dézsi Csaba András polgármestert a volt városvezető Borkai Zsolt indulása hozta nehéz helyzetbe – utóbbi most látszólag feladta. A DK-s és a civil jelölt azonban, úgy tűnik, inkább végig kitart.

 

Háromféle Fidesz és az egyesült ellenzék Békéscsabán

Belpol

Nézd csak, szivárvány!  

Békéscsabán a tíz éve polgármester Szarvas Péter (Hajrá, Békéscsaba) a favorit június 9-én. A városban a narancsszínű Fidesz mellett létezik a lila és a fehér Fidesz is. Egyesek szerint az ellenzék az eddigi leggyengébb eredményét is alulmúlhatja, mások úgy vélik, nem vészes a helyzet.

 

Hogyan hat a háborús kampány a gyerekekre?

Belpol

Túl a vörös vonalon

Beterítik az országot a HÁBORÚ feliratú plakátok, a gyerekek sem bújhatnak el előlük. A kicsikben félelmet és szorongást kelthetnek, pedig nem ez az első propagandaszlogen, amelyet akár egy játszótéren is visszahallhatunk.

 

Interjú

Belpol

„A kormányváltást itthon kell megcsinálni”

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke, EP- és budapesti listavezetője

Az ellenzék legerősebb pártjának vezetői szerepére készülő Magyar Péterrel nem NER-es múltjáról beszélgettünk, inkább a politikai nézeteit igyekeztünk megismerni az uniós jogállamisági mechanizmustól kezdve egészen a Budapest Pride-ig.

Kritika

Színház

Kritika

Terhek alatt

Thomas Bernhard: A színházcsináló

Nehéz Magyarországon független színházat csinálni, ez az előadás pedig kemény látlelete ennek az állapotnak.

Könyv

Kritika

A felejtés hullámain

Szűcs Teri: Visszatért hozzám az emlékezet – Demencia és Óperencia

Az irodalomtörténész, kritikus 2020 tavaszától 2023-íg írt blogot demens édesanyja otthoni gondozásáról, s esszészerű posztjait most egybeszerkesztette. 

Film

Kritika

Megyünk a pokolba

Furiosa: Történet a Mad Maxből

A Mad Max-filmek azt mutatják be, hogy van élet a civilizáció összeomlása után is; nem túl szép, nem túl vonzó, nem is túl emberi, de van.

Koncert

Kritika

Teáskanna a teremben

Yuja Wang zongoraestje

Nem csak nálunk tartják nagyobb becsben a géniuszokat szolgáló sótlan előadóművészeket, akik szótlan engedelmességgel, önmaguk feladásával látnak neki az évszázados mesterműveknek, és nem csak nálunk gyanakodnak rögtön azokra, akikben felfedezhető az excentrizmus csírája.

Film

Interjú

Film

„Ha lemaradok a címlapról”

Daniel Brühl színész

A Becoming Karl Lagerfeld című sorozatban a világ­hírű divattervező bőrébe bújik napjaink egyik legismertebb német színésze, Daniel Brühl. A Becstelen brigantyk, a Hajsza a győzelemért és több Marvel-produkció sztárját karrierjének meghatározó pillanatáról és arról is kérdeztük, milyen érzés volt a divatlegenda fényképezőgépe elé állnia.

Zene

Interjú

Zene

„Írni tizenegy dalt a semmiről”

Szendrői Csaba és Tóth András – Elefánt

Egymást kioltó ellentétek, a megbocsátás és a köszönetnyilvánítás jelentősége, közélet, részecskefizika és dinoszauruszok. Az Elefánt énekesével és gitárosával a zenekar lemezbemutató koncertje előtt beszélgettünk a semmiről, és más hasonlóan fontos ügyekről.

Visszhang

Visszhang: koncert

Visszhang

Curses

Luca Venezia karizmatikus és izgalmas alakja egy olyan zenei irányzatnak, amelyet szinte a múltból teleportáltak.

Visszhang: színház

Visszhang

Pénelopeia

A Maladype Színház előadásának alapját képező Margaret Atwood-regény Odüsszeusz történetét a felesége, Pénelopé szemszögéből meséli el.

Interaktív

Interaktív

Szüret 2024/23.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi. 

Könyv
Lokál

BALATON-melléklet

Lokál

Példaképem, a lángossütő

Ezért kétezer forint a sajtos-tejfölös a Balatonnál

A lángossütés nem aranybánya, akkor sem, ha sokalljuk az 1000–2000 forintot egy-egy darabért. De mi kerül ennyibe? Mert a liszt és az élesztő biztos nem.

BALATON-melléklet

Lokál

Idegenek az éjszakában

Mit tesz a cifrarák, a fekete törpeharcsa és a csavarhínár a magyar tengerrel?

A Balaton ökoszisztémájára az utóbbi évszázadban felelőtlen kormánydöntések éppúgy hatással voltak, mint az „ismeretlen akvarista”. A busa máig eleszi a planktont az őshonos halak elől, a fekete törpeharcsa és a csavarhínár pedig köszöni szépen a szaporodó kikötőket, ahol otthonra lelt.

 

BALATON-melléklet

Lokál

Néhány másodperc alatt

Hajókatasztrófa Balatonfüreden

A balatoni hajózás 20. századi történetének legsúlyosabb tragédiája hetven évvel ezelőtt, 1954. május 30-án történt. A Balatonfüredről Tihanyba menetrend szerint közlekedő hajó több mint száznyolcvan utassal a fedélzetén indulás után néhány perccel az oldalára borult és elsüllyedt.

 

helyrajzi szám

Lokál

Váci út 71.

1979 őszén, amikor ünnepélyesen átadták a négyszintes, előadótermes luxuspártházat a Váci út 71. szám alatt, okkal érezhették, hogy érdemes volt várni.

Gasztro