Egy hét tudomány 2024/30.

  • Narancs
  • 2024. július 24.

Interaktív

Rövid hírek: hüllő, ginzeng, ember...

FOGYÁS A tirzepatid, egy a 2-es típusú cukorbetegség és a fogyás ellen kifejlesztett újabb gyógyszermolekula hatékonyabb lehet a testtömeg csökkentésére, mint a széles körben ismert szemaglutid – állítja egy nemrégiben készült, a JAMA Internal Medicine folyóiratban megjelent tanulmány. A kutatók kielemezték több mint 18 ezer elhízott vagy túlsúlyos felnőtt adatait, akik újonnan használták a tirzepatidot vagy a szemaglutidot. Az eredmények szerint a tirzepatidot használó résztvevők 82 százaléka tapasztalt 5 százalékos vagy nagyobb súlyvesztést, ugyanez a szemaglutidot használók esetében 66,5 százalék volt. A tirzepatidot használók több mint kétszer nagyobb valószínűséggel tapasztaltak 10 százalékos, és háromszor nagyobb valószínűséggel 15 százalékos fogyást egy éven belül, mint a szemaglutidot használók. A kutatók ugyanakkor leszögezték, hogy mindkét gyógyszer jelentős súlycsökkenést eredményezett, és a két gyógyszer között a gyomor-bélrendszeri mellékhatások kockázatában nem volt különbség.

JÉG A biológiai eredetű aminosavak túlélhetnek akár a Jupiter-hold Europa vagy a Szaturnusz körül keringő Enceladus felszínközeli jégré­tegeiben is – állítja egy kutatócsapat, amelynek tanulmánya az Astrobiology folyóiratban jelent meg. Az Europa és az Enceladus kulcsfontosságú célpontok a Naprendszerünkben lévő idegen élet bizonyítékainak keresésében, e légkörrel nem bíró jeges holdak felszínét és sekély felszínét azonban folyamatosan bombázza ionizáló sugárzás, amely ronthat az esetleges élet kémiai-biológiai feltételein. Ezért a jeges felszínből történő mintavétel során igyekezni kell olyan mélységbe hatolni, ahol változatlan formában lehetnek jelen szerves biomolekulák. A NASA és a Pennsylvania State University tudósaiból álló csapat kísérleteket végzett, ezek során a jégben lévő egyes biológiai (élő eredetű) és abiotikus aminosavakat tettek ki gammasugárzás hatásának, hogy szimulálják a távoli jeges világokon uralkodó körülményeket. Kísérleteik alapján az aminosavak biztonságos mintavételi mélysége csaknem 20 centiméter az Europa Jupiter körüli mozgásának irányával ellentétes féltekéjenek magas szélességi fokain fekvő zónában, ahol a felszínt nem nagyon bolygatták meg a meteoritbecsapódások. Az Enceladuson az aminosavak kimutatásához nem is szükséges felszín alatti mintavétel – ezek a molekulák ugyanis túlélik a radiolízist (sugárzás általi lebomlást) az Enceladus felszínének bármely pontján, akár alig néhány milliméterrel a felszín alatt is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?