Egy hét kultúra 2024/34.

  • Narancs
  • 2024. augusztus 21.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

HAMIS DA VINCI A spanyol rendőrök letartóztattak egy férfit, aki Olaszországban akart eladni egy 1,3 millió euró (több mint 500 millió forint) értékűre becsült – mint később kiderült – hamis Leonardo da Vinci-festményt. A kép, amely állítólag Gian Giacomo Trivulzio olasz arisztokrata és katonai parancsnok portréja, a francia vámhatóságoknak szúrt szemet még 2022 júliusában, mivel a mű kiviteli engedélye lejárt. Az engedély egyébként valódi volt, de ez önmagában még nem garantálja az eredetiséget, ezért a francia vámosok értesítették a spanyol hatóságokat, s azok a madridi Pradóba küldték a festményt szakértői vizsgálatra. Itt derült ki, hogy a mű csak a 15–16. századi milánói portrék stílusában készült 20. századi másolat, amelynek az értéke így mindössze néhány ezer euró lehet. A spanyol rendőrség tájékoztatása szerint a nyomozás során megállapították, hogy a csalók a kiviteli engedéllyel próbálták bizonyítani az alkotás eredetiségét, ezért csempészet vádjával letartóztattak egy 40 év körüli férfit.

LOCARNO Három díjat nyert a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon a Fekete pont című új magyar film. Az alkotás a Concorso Cineasti del Presente elnevezésű szekcióban szerepelt. Az augusztus 17-i díj­átadó gálán Szimler Bálint a rendezésért kapott különdíjat, a filmben nyújtott alakításáért Mészöly Annának pedig a legjobb színész díját ítélte oda a zsűri. Mindketten személyesen vették át a díjukat Locarnóban. A film egy nappal korábban a független kritikusok zsűrijének gáláján is elismerésben részesült, ott Szimler Bálint kapta a legjobb rendező díját. A Fekete pont több hazai producer együttműködésében, független alkotásként készült: írója és rendezője Szimler Bálint, producere Osváth Gábor és Mártonffy Zoltán. A magyar mozikban szeptember 19-től látható filmet Rév Marcell fényképezte.

MOZAIK Díszes padlómozaikot fedeztek fel a régészek több más római kori épületmaradvány feltárása során Északnyugat-Angliában. A látványos padlóburkolat, amely stilizált delfineket és különböző halakat ábrázol, nagyjából kétezer éves lehet. A feltárást végző egyik szervezet, a Vianova Archeo­logy & Heritage Services beszámolója szerint az alkotás egy olyan ház romjai között található, amely egykor valószínűleg egy gazdag és befolyásos család tulajdonában állt. Az épületet a 3. vagy a 4. században átalakították, a mozaikkal borított helyiséget pedig építési törmelékkel töltötték fel, és minden bizonnyal éppen ez segítette elő a padló fennmaradását. Több mint 150 év után ez a mozaik az első újabb régészeti lelet, amely az egykori római település, Wroxeter területéről került elő. A részben diákokból álló kutatócsapat idén nyáron emellett egy feltételezett szentély és egy út melletti polgári lakóépület maradványait is megtalálták.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk