Egy hét tudomány 2021/20.

  • Narancs
  • 2021. május 19.

Interaktív

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

MARSJÁRÓ Sikeresen leszállt a Mars felszínén a kínai Tienven–1 űrmisszió keretében útnak indított leszállóegység, amely magával vitte a hatkerekű, napenergia hajtotta Zsurong nevű marsjárót is. Az Egyesült Államok és a Szovjetunió után Kína lett a harmadik űrhatalom, amely szabályozott „puha” leszállást hajtott végre a vörös bolygón, és kommunikációs csatornát nyitott a Mars és a Föld között. A kínai Mars-program célja a bolygó egykori és jelenlegi vízkészletének felkutatása, a geológiai mélyszerkezet feltérképezése, a felszínen található kőzetek és ásványok azonosítása – egyben (részben a Mars körül keringő egység segítségével) a bolygó űrbéli környezetének felmérése és a marsi légkör kutatása. A Zsurong a tervek szerint 90 marsi napig (szol) folytatja a bolygó felszínén a kutatómunkát. A Tienven–1 missziót ugyanakkor (a 2020. júniusi „ablakban”) indították el, amikor elstartolt az amerikai Mars 2020 program (ennek keretében jutott el a bolygóra a Perseverance rover és az Ingenuity helikopter drón), valamint útra kelt az Egyesült Arab Emírségek Hope keringőegysége is.

BIOM Sikerrel rekonstruálta a Neander-völgyiek, a paleolit és a modern kori homo sapiensek szájüregi mikrobiomját (az ott élő mikroorganizmusok ökológiai rendszerét) egy nemzetközi kutatócsoport, ezzel az utóbbi 100 ezer év tekintetében részletes adatokat szereztek a szájüregi biofilm evolúciójáról. Nem csupán a Homo nemzetségbe tartozó fajok mikrobiomját hasonlították össze, de a tőlük kapott genomikus adatokat sikerült összevetni más főemlősök, így csimpánzok, gorillák és újvilági bőgőmajmok szájüregéből származó genetikai információkkal is. Úgy találták, hogy míg alapvető rendszertani és funkcionális különbségek mutatkoznak a csimpánzok és a H. sapiensek mikrobiomja között, e tekintetben is nagyfokú hasonlóság fedezhető fel az anatómiailag modern emberek és a Neander-völgyiek között. Például a mindkettejük szájüregében megtalálható Streptococcus baktériumok egyaránt kialakították, illetve megszerezték a keményítő lebontására és hasznosítására való képességet. A kutatás során kiderült, hogy az orális mikrobiomból származó DNS kétszer olyan hosszú ideig őrződik meg, mint korábban gondolták – a kutatás során a szerbiai Pešturina-barlangból származó (Neander-völgyi) emberi maradványokból 100 ezer éves orális mikrobiomot sikerült rekonstruálni. Ez már magában is 50 ezer évvel régebbi, mint az eddigi legkorábbról azonosított minta.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?