Egy hét tudomány 2021/20.

  • Narancs
  • 2021. május 19.

Interaktív

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

MARSJÁRÓ Sikeresen leszállt a Mars felszínén a kínai Tienven–1 űrmisszió keretében útnak indított leszállóegység, amely magával vitte a hatkerekű, napenergia hajtotta Zsurong nevű marsjárót is. Az Egyesült Államok és a Szovjetunió után Kína lett a harmadik űrhatalom, amely szabályozott „puha” leszállást hajtott végre a vörös bolygón, és kommunikációs csatornát nyitott a Mars és a Föld között. A kínai Mars-program célja a bolygó egykori és jelenlegi vízkészletének felkutatása, a geológiai mélyszerkezet feltérképezése, a felszínen található kőzetek és ásványok azonosítása – egyben (részben a Mars körül keringő egység segítségével) a bolygó űrbéli környezetének felmérése és a marsi légkör kutatása. A Zsurong a tervek szerint 90 marsi napig (szol) folytatja a bolygó felszínén a kutatómunkát. A Tienven–1 missziót ugyanakkor (a 2020. júniusi „ablakban”) indították el, amikor elstartolt az amerikai Mars 2020 program (ennek keretében jutott el a bolygóra a Perseverance rover és az Ingenuity helikopter drón), valamint útra kelt az Egyesült Arab Emírségek Hope keringőegysége is.

BIOM Sikerrel rekonstruálta a Neander-völgyiek, a paleolit és a modern kori homo sapiensek szájüregi mikrobiomját (az ott élő mikroorganizmusok ökológiai rendszerét) egy nemzetközi kutatócsoport, ezzel az utóbbi 100 ezer év tekintetében részletes adatokat szereztek a szájüregi biofilm evolúciójáról. Nem csupán a Homo nemzetségbe tartozó fajok mikrobiomját hasonlították össze, de a tőlük kapott genomikus adatokat sikerült összevetni más főemlősök, így csimpánzok, gorillák és újvilági bőgőmajmok szájüregéből származó genetikai információkkal is. Úgy találták, hogy míg alapvető rendszertani és funkcionális különbségek mutatkoznak a csimpánzok és a H. sapiensek mikrobiomja között, e tekintetben is nagyfokú hasonlóság fedezhető fel az anatómiailag modern emberek és a Neander-völgyiek között. Például a mindkettejük szájüregében megtalálható Streptococcus baktériumok egyaránt kialakították, illetve megszerezték a keményítő lebontására és hasznosítására való képességet. A kutatás során kiderült, hogy az orális mikrobiomból származó DNS kétszer olyan hosszú ideig őrződik meg, mint korábban gondolták – a kutatás során a szerbiai Pešturina-barlangból származó (Neander-völgyi) emberi maradványokból 100 ezer éves orális mikrobiomot sikerült rekonstruálni. Ez már magában is 50 ezer évvel régebbi, mint az eddigi legkorábbról azonosított minta.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

A paraván

A Parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor súlyosbodó gazdasági bajaink, mindenekelőtt az infláció okaként az Oroszország ellen bevezetett globális gazdasági büntetőintézkedéseket nevezte meg.

A legszélről legeltek

  • Vásárhelyi Júlia

Olaszországban és Európában is történelmi fordulatot hozott a múlt vasárnapi választás: a II. világháború óta első alkalommal egy posztfasiszta párt, az Olaszország Fivérei veszi a kezébe a kormányrudat szélsőjobboldali-jobboldali koalíciós partnereivel. Nagy valószínűséggel a párt vezetője, Giorgia Meloni lesz az ország első női miniszterelnöke.