Egy hét tudomány 2021/27.

  • Narancs
  • 2021. július 7.

Interaktív

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

HANGYA Elkészítették az első magyar hangyanév-katalógust az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjának (ELKH ÖK) kutatói, ezzel immár a 126 magyarországi hangyafaj mindegyikének lett magyar elnevezése. A hangyafélék családja talán a legismertebb, a legtömegesebb és az egyik legnagyobb ökológiai jelentőségű rovarcsoport, ennek ellenére a legtöbb magyarországi fajnak eddig nem volt egyedi és következetes megjelölése a magyar nyelvben. Az ELKH ÖK munkatársai most orvosolták ezt a hiányosságot: a korábban magyarul el nem nevezett fajoknak nevet adtak, továbbá felülvizsgálták és szabadon elérhető katalógus formájában összegezték az összes hazai hangyafaj köznyelvi nevét. A katalógusban a 126 magyarországi hangyafaj mellett szerepel 238 gyakran említett, de külföldön honos faj új magyar elnevezése is. Amikor olyan, nálunk nem honos fajt regisztráltak a kutatók, amelynek még nem volt általánosan elfogadott magyar neve, akkor adtak neki. A katalógus az elkh.org oldalról érhető el.

MAGMA Alapvetően befolyásolja a vulkánok viselkedését, veszélyességét az, hogy alattuk milyen mértékben keveredik, lép reakcióba a földköpenyből feltörő magma a földkéreg szilárd kőzeteivel – erre a következtetésre jutott az indonéz tűzhányók láváját elemző nemzetközi (dél-afrikai, holland, német és svéd kutatókból álló) vulkanológuscsoport, amely a Nature Communications folyóiratban publikálta eredményeit. A kutatók a feltörő lávában kikristályosodó piroxén nevű ásvány oxigénizotópjait vizsgálták spektroszkópiai módszerrel, ebből következtetni tudtak a kémiai eltérésekre. Ezek szerint míg Bali szigetének vulkánjai­ból szinte változatlanul tör fel a földköpenyből származó izzó magma, addig Jáva vulkánjai, például a kitörései miatt rettegett Merapi lávájából jól kimutatható, hogy az izzó köpenyanyag kitörés előtt reakcióba lépett a szilárd földkéreg üledékes (karbonátos) kőzeteivel, például a mészkővel. Emiatt a Merapiból feltörő izzó magma­anyagot szinte szétfeszíti a mészkőből felszabadult óriási mennyiségű szén-dioxid és vízgőz. Mindez érthetővé teszi a Merapin gyakori, kiemelten veszélyes robbanásos kitöréseket, amelyek (mindenekelőtt az ilyenkor lezúduló izzó piroklasztárak következtében) csupán az elmúlt évszázadban sok ezer ember életét követelték.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.