Egy hét tudomány 2021/44.

  • Narancs
  • 2021. november 3.

Interaktív

Rövid hírek: ősember, mamut és rádiójel

AURÓRA Végül a korábban számítottnál kevésbé drámai hatással járt a még október 29-én bekövetkezett X1-es erősségű napkitörés. A NASA SDO (Solar Dynamics Observatory) műholdja által rögzített AR2887 X nevű flerből, illetve koronaanyag-kidobódásból (CME) származó napanyag az első számítások szerint október 31-én telibe találta volna Földünk légkörét, de végül a napkitörés főleg Dél-Amerikában okozott kommunikációs zavarokat. A CME viszonylag kisebb mértékű földmágneses vihart váltott ki, így csupán a magasabb szélességeken (például Észak-Skóciában) volt észlelhető aurórajelenség (a mi féltekénken: északi fény). Az elsődleges prognózisok nem zárták ki, hogy akár Közép-Euópában is kialakulhat északi fény.

 

MAMUT Valószínűleg a klímaváltozás miatt halhattak ki a gyapjas mamutok – erre a következtetésre jutott egy nemzetközi kutatócsoport, amely a Nature-ben publikálta eredményeit. Azt a régi vitát próbálták eldönteni, hogy vajon az emberi túlvadászat vagy a jégkorszaki periódus vége okozta-e az óriás emlősök eltűnését. Bár a szerzők nem zárják ki, hogy az emberek vadászati tevékenysége is hozzájárult a mamutok kipusztulásához, de az ősi élővilág (például 1500 sarkvidéki növénypéldány) széles körű genomikai vizsgálata alapján valószínűbbnek tartják, hogy inkább a klímaváltozás, azaz a holocén elejétől bekövetkező felmelegedés és a jégmezők olvadása volt a fő ok. A jégnyelvek, gleccserek fokozatos olvadása után folyók, tavak és mocsarak foglalták el a mamutok addigi füves legelőit, és végül az ökoszisztéma megváltozása, a fogyatkozó mennyiségű biomassza nem volt képes fenntartani a korábban kialakult nagy létszámú mamutcsordákat. Ehhez képest a kutatók modelljében csekély szerep jut az emberek mamutvadászatának – eleinknek ugyanis a nagy testű mamutoknál könnyebben elejthető zsákmányállatai is akadtak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.