Egy hét kultúra 2021/44.

  • Narancs
  • 2021.11.03 20:55

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

CEZANNE Október 29-én megnyitotta a Szépművészeti Múzeum Cezanne-tól Malevicsig. Árkádiától az absztrakcióig című kiállítását. A február 13-ig tartó tárlat középpontjában Cezanne életművének és az európai avantgárd művészetnek az 1906 és 1930 közötti kapcsolatai állnak, ezzel folytatást adva annak a kilenc évvel ezelőtti kiállításnak, amely a francia festő nagy elődökhöz fűződő viszonyát mutatta be. Az Aix-en-Provence-ban 1839-ben született alkotó kompozíciói, valóságmegragadása kiindulópontot jelentett az 1885 utáni avantgárd törekvéseknek. A kiállítás Cezanne műveinek sokrétű – de hangsúlyozottan nem hatástörténeti – kapcsolódási pontjait mutatja be az orosz, holland, német, magyar konstruktív/konkrét irányzatokkal, a forma, a kompozíció, a szerkezet és a szín problematikájára koncentrálva. Így aztán nemcsak Cezanne remekműveit, hanem például Mondrian, Malevics, Rodcsenko, Klee, Feininger és Moholy-Nagy képeit is megcsodálhatjuk a kiállított mint­egy százhúsz festmény, szobor és grafika között. A tárlat felhívja a figyelmet arra is, hogy miért változtatták meg a festő nevének korábban szokásos ékezetes írásmódját: Cezanne provanszál születésűként maga is „e”-vel írta nevét a provanszál kiejtésnek és írásmódnak megfelelően. Konszenzusos módon ezért ezt a formát használja már a legfrissebb online életmű-katalógus is, és a tárlat létrehozói is úgy gondolják, ehhez érdemes igazodni a jövőben.

 

BASELITZ A párizsi Centre Pompidou október 20-án nyitotta meg Georg Baselitz átfogó életmű-kiállítását. A Baselitz – La rétrospective című tárlat március 7-ig tart, és korszakonként mutatja be a német festő és szobrász pályájának legfontosabb alkotásait. Baselitz 1938-ban született, a 83 éves művészt pedig az Academie Des Beaux Arts tagjává is beválasztották 2019-ben. Művészeti tanulmányait még a kelet-berlini Hochschule für bildende Künste főiskolán kezdte meg, majd 1957-től Nyugat-Berlinben telepedett le. Baselitz műveinek jellegzetessége, hogy a figuratív és az absztrakt festészet között helyezkedik el, műveit sokan provokatívnak tartották. A mostani kiállítás Baselitz művészetének elmúlt 60 évén vezet végig.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk