Tartalom

MaNcs 33. évf. 44. sz. (2021-11-04)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Nagy remények

Statisztikailag is értékelhető mértékű (4 százalék) az ellenzéki összefogás listájának előnye a Fidesszel szemben a Závecz Research október közepi felmérése szerint. Feltámadt az ellenzéki választók optimizmusa is: csaknem a teljes szavazóbázis bízik a kormányváltásban. Épp úgy, ahogy majd’ az összes Fidesz-támogató reménykedik az ötödik Orbán-kormány eljövetelében.

A szerk.

A szerk.

Mégis melegünk lehet

Miközben Európa népei izgatottan találgatják, zord lesz-e a tél és jut-e majd elég gáz mindenkinek, a hétvégén Rómában a világ legfontosabb gazdaságainak vezetői megvitatták, mikor jön majd el az a kor, amikor már senki nem éget el egy köbcenti földgázt és egy gramm szenet sem.

Publicisztika

Uitz Renáta

Publicisztika

Elmulatják

Szétvereti-e az EU jogrendjét a lengyel kormány?

A lengyel kormány a Jog és Igazságosság párt (PiS) 2015-ös hatalomra kerülése óta hadban áll az Európai Unióval. A viszály egyik oka: a lengyel bíróságok függetlensége ellen intézett kormányzati támadás.

Egotrip

Szécsi Noémi

Egotrip

Nem és nem

Állami embriók

Hogy is volt? A méhbe feljuttatott kakasgyufa vagy száraz dohányszár olvastán tettem le a könyvet, és mentem ki a friss levegőre? Van az a fajta olvasó, aki olvasás közben akkor is érzi a méhében a kénes-foszforos kakasgyufát, ha történetesen nincs neki (mármint méhe).

Olvasói levelek
Belpol

Magyar György ügyvéd az államfőjelölti előválasztás ötletéről

Belpol

„Elméletileg lehetséges”

Újabb előválasztást javasol Magyar György, noha köztársaságielnök-jelöltet a parlamenti pártok állíthatnak. A civilek célja azonban az, hogy alternatív államfőt oly’ sokan „ajánljanak”, hogy azt nagyon nehéz legyen figyelmen kívül hagyni.

Rendőrségi fellépések az ellenzékkel és civil szervezetekkel szemben 2010 után

Belpol

Veszélyes szívecskék

Vélt vagy sugallt elvárásoknak megfelelve kezeli a rendőrség az ellenzéki pártok és civil szervezetek akcióit. A testület vezetésétől sosem volt idegen az igazodás a hatalomhoz, de 2010 után ez nemegyszer már abszurditásba fordult.

Lesz-e 20 ezer szavazatszámlálója az ellenzéknek?

Belpol

Biztosra mennek

2018-ban az ellenzék a szavazókörök több mint 10 százalékában egyáltalán nem tudta ellenőrizni a választás tisztaságát, de a 40 százalékot is meghaladta azon szavazókörök száma, ahol nem volt elegendő ellenzéki szavazatszámláló. Ezen változtatna egy új kezdeményezés.

Kritika

Könyv

Kritika

Ami hozzáférhető

Barna Imre: Kérdezd meg tőle

Mi, mai öregek még beszélgethettünk az öregjeinkkel – szüleinkkel, nagyszüleinkkel – a 20. század nehezéről. Én is elmeséltettem néhányszor a nagymamámmal, hogy milyen volt, amikor kihajtották őket a gyerekekkel együtt a futballpályára, de arról is kérdeztem, a papát hogyhogy nem lőtték agyon Isterbácon a partizánok.

Opera

Kritika

Operaterápia

Esterházy Péter–Vajda Gergely: Fuharosok

Ha egy zeneszerző Esterházyt akar megzenésíteni, nagy svungot kell vennie. „Az operairodalom nem egy nagy sikerű alkotása bárgyú, zavaros vagy teljesen igénytelen szövegre készült” ‒– írja Esterházy a Daisy című operalibrettója elején. Mármost egy Esterházy-szöveg sosem bárgyú, sosem zavaros – legfeljebb „igen gazdag szövegközi kapcsolathálója” révén válik nehezen értelmezhetővé –, igénytelennek pedig végképp nem nevezhető.

Opera

Kritika

Tűz van Charlesban

Terence Blanchard: Fire Shut Up in My Bones

A Grammy-díjas jazztrombitás-zeneszerző operájával nyitott újra, másfél év karantén után a New York-i Metropolitan Opera szeptemberben. Ő az első afroamerikai zeneszerző, akinek ez a dicsőség jutott. Blanchard többször is elmondta, hogy mások is megérdemelték volna ezt korábban, csak őket elutasították.

Lemez

Kritika

Sosem múlik

My Bloody Valentine: Loveless

Harminc éve, 1991. november 4-én jelent meg az az album, amely sok tekintetben újradefiniálta, mit érthetünk gitáron játszott popzene alatt. Igaz ugyan, hogy e hangzásnak számtalan követője akadt, de számos titkát máig őrzi. Ráadásul elkészítése kalandos és izgalmas volt, kreatív kísérletezés és sok móka kísérte – nem beszélve a tagok krónikus fülcsengése miatti ismétlődő leállásokról.

Rádió

Kritika

Jelena arca

Tudomány-népszerűsítő podcast az Akadémiáról

Szinte magától értetődőnek tűnik az ötlet, hogy a digitális technika adta lehetőségekkel élve a tudomány művelői is végezzenek némi tudomány-népszerűsítő munkát az éterben, illetve a világhálón.

Színház

Kritika

Víziszony

A nép ellensége

Antal Bálint, korábban az SZFE, jelenleg az Universität Mozarteum rendező szakos, végzős hallgatója, tavaly az SZFE modellváltásakor történt események hatására cserélte le vizsgadarabját A nép ellenségére, és ősszel maga is aktívan részt vett az egyetemfoglalásban.

Könyv

Könyv

Elágazó rejtekutakon

Kálmán C. György (1954–2021)

Október 17-én érkezett a lesújtó hír: meghalt Kálmán C. György. Máig felfoghatatlan halálával sokunk vesztett, sokan vesztettek nagyon sokat. Briliáns tehetségű és inspiráló munkatársat, szellemes és jóindulatú vitapartnert az Irodalomtudományi Intézetben és a pécsi bölcsészkaron, gondos szerkesztőtársat számos folyóirat szerkesztőségében, aktív blogolót és kommentelőt internetes fórumokon.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„Digitális trükk nincs benne”

Féner Tamás fotográfus

Több mint hatvan éve van a pályán, ebből harmincat a Film Színház Muzsika című hetilapnál dolgozott, és még vagy húszat más újságoknál, miközben sorra jelentek meg szociofotói és erőteljes városképei. Most 82 éves, első kiállítása 1962-ben volt a Fészek Klubban, a legutóbbi néhány hete nyílt a 2B Galériában.

Film

Interjú

Film

„Sajnálom, hogy eddig nem tettem”

Herendi Gábor filmrendező

Két hónapon belül két filmje is a nézők elé került: a Toxikoma a mozikban látható, a félórás Bűnös város pedig a múlt héten debütált a neten. Utóbbi a NER vitriolos paródiája a rendszer teljes bűnlajstromával.

Tévésorozat

Film

Cikázó villámlátogatások

Erdély – a székelykapun túl

Erdélyről számos nagyszerű tudományos és irodalmi mű jelent meg, de a fércmunkák száma jóval több. Ez egyértelműen a trianoni trauma következménye, ami érthető okokból korlátozta és korlátozza ma is a józan ítélőképességet, s oly sok valótlanságot állít be megfellebbezhetetlennek és vitathatatlannak, hogy attól csak nagyobb lesz a zavar.

Verzió 18

Film

„Idén hibrid”

Oksana Sarkisova, a Verzió fesztiváligazgatója

November 9-én kezdődik a 18. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. A fesztivál igazgatójával az absztrakt és aktivista filmekről, a félelem nélküli beszédről és a hosszú élet titkáról is beszélgettünk.

Verzió 18 – A nyitófilm

Film

Minden erőnkkel

Kőrösi Máté: Dívák

Ha a Magyar Narancsból akar megtudni valamit a Belvárosi Tanodáról, a keresgélés során egészen biztosan kiveri a szemét az online felületünk egyik híre 2017 júliusából: „Székre sincs pénze a nehéz helyzetű diákokon segítő Belvárosi Tanodának”.

Verzió 18

Film

Családon belüli

Ruud Lenssen: Elveszve az emlékekben

Jac pontosan olyan, mint amilyennek a holland nyugdíjasokat képzeljük. Magas, hallgatag, energiáit kertjének gondozásában vezeti le, ahol nemcsak növények vannak, pónilovak és csirkék is. Felesége jó kedélyű asszony, csupa pozitív kisugárzással, hatalmas szeretettel.

Verzió 18

Film

A felfoghatatlan idill

Gyimesi Anna: Örökség

Ma már nincs vita arról, hogy a holokauszt borzalmai átragadhatnak a túlélők harmadik generációjára, az unokákra is. Szélsőséges esetben rémlátomások, pszichés betegségek formájában, gyakrabban a rossz közérzet, a boldogtalanság okozójaként.

Verzió 18: Visszhang

Film

Kurázsi 

A kulcsjelenetben egy darazsat tessékel ki konyhájából a szereplő. Agyoncsaphatná egy újsággal, de ő inkább hokedlin egyensúlyozva tereli egy pohárba a plafonon tartózkodó rovart, majd kiereszti az ablakon. Csak menjen már!

Verzió 18: Visszhang

Film

Arica

„Tipikus történet, hogy fejlett országok multinacionális vállalatai olyasmit tesznek a tengerentúlon, amiről odahaza álmodni se mernének.”

Verzió 18: Visszhang

Film

Gyerekek

Dima 12 éves, börtönben volt. Egyike azoknak a ciszjordániai kiskorúaknak, akiket az izraeliek fogva tartottak.

Verzió 18: Visszhang

Film

Ezt levezekelni nem lehet

„Ő Vilmos, aki – ha van bűnbocsánat – talán mára példakép lett. Azoknak legalábbis, akik a botlásuk után, a társadalom legmélyéről próbálnak visszatérni a világba, mindenképpen.”

Verzió 18: Visszhang

Film

Elveszett sziget

Létezik egy sziget a Kaszpi-tenger orosz (dagesztáni) partjai előtt: az ott lakók a maguk egyszerű módján úgy hívják, hogy Sziget (Osztrov), és már csak félszáz ember lakja.

Verzió 18: Visszhang

Film

Még emlékszem

A mai Budapest utcáit járjuk, s valami gyanús mozgás tapasztalható körülöttünk. Ott a Lánchíd, itt a Szent István park, ez már a Duna-part a Parlament előtt... hova mennek azok a cipők?

tévésmaci

Film

Ej, menyét, menyét

Amikor Sztupa és Troché a rókák után vetették magukat, nagy volt a kezdeti lelkesedés: sok utazás, mindenféle emberek, éjszakai műszak.

Visszhang

Visszhang: kirándulás/könyv

Visszhang

Kisvárosnézők – Budapest

Gyerekek (és szüleik) budapesti kalandozásainak kiváló útitársa lehet ez a hasznos ismeretterjesztő anyagokkal és klassz feladványokkal teli városnéző füzet.

Visszhang: lemez

Visszhang

Európa Kiadó: Love 2020

El sem hisszük, de idén már negyvenéves az Európa Kiadó, amelynek első, az Ikarus Művelődési Házban rögzített, kézről kézre másolt kazettán terjedő demója a Love ’82 nevet viselte.

Visszhang: film

Visszhang

Tina

Ha valamely internetes keresőbe beírjuk a „Tina” szót, a program automatikusan azzal folytatja, hogy „Turner”.

Visszhang: lemez

Visszhang

Jarvis Cocker: Chansons d’Ennui Tip-Top

„Az előrehaladott frankománia erős rohamai közepette készítette filmjét” – írtuk a múlt héten Wes Anderson A Francia Kiadásának legjellemzőbb vonásáról, ami azonban sokkal inkább sajnálatos, mint örömteli fejlemény.

Visszhang: film

Visszhang

A tolvajok hadserege

Az apokalipszis hajnalán járunk, amikor Zack Snyder egy évben kétszer is ócska paneleket ad el nekünk vadonatújként a streamingen.

Visszhang: film

Visszhang

Az éjszaka fogai

Bérgyilkosok, titkos ügynökök, vámpírok – az elmúlt évek filmterméséből megtudhattuk, hogy valamennyien rejtett, elit szövetségekbe tömörülve élnek és alkotnak.

Interaktív

Interaktív

Szüret 2021/44.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Zene
Bűn

Egy szentesi gyilkosság utóélete

Bűn

Anya vásárolni ment

Kétéves volt a kislány, amikor az anyja eltűnt. A gyermekelhelyezési perben az apjának ítélték. Az apa most megint tárgyalásra vár – előzetesben. Ha a vád bebizonyosodik, az azt jelenti, hogy a hamarosan tizennyolc éves szentesi lány a mellett az ember mellett nőtt föl, aki megölte az anyját.

Tudomány

Interjú

Tudomány

„Súlyos károkat okozó faj”

Standovár Tibor biológus, ökológus a vadgazdálkodás hatásairól és a muflonról

A vadállomány és az erdők, természetes élőhelyek kapcsolata bonyolultabb annál, hogy a menedzselését trófeavadászokra lehetne bízni. Erről, meg a vadfajok okozta természeti és gazdasági károkról, a vadgazdálkodás alapvető kérdéseiről beszélgettünk az erdőkutatóval.

Mit kezdhetnek a cégek az okostermékek adataival?

Tudomány

A falnak is szeme van

Az okosotthon-technológiák elterjedésével egyre több kamera vesz körül minket az otthonainkban, és mintha nem is bánnánk ezt. De hova kerülnek az okostermékek által nyert adatok? A válasz korántsem megnyugtató, és e téren a legújabb házirobotok sem hoznak változást.

Interjú

Tudomány

„Mit is akartak a forradalmárok?”

Gulyás Martin történész 1956 új megközelítéseiről

Fölösleges tovább bizonygatni a politikai okokból kreált hazugságokról, hogy azok hazugságok voltak, érdemesebb például gazdaságtörténeti összefüggéseiben vizsgálni 1956-ot. Miért érdekli a forradalom a rendszerváltás után született történészt?

Gasztro