Egy hét tudomány 2022/22.

  • Narancs
  • 2022. június 1.

Interaktív

Rövid hírek: macska, Pompeii, Mars... 

POMPEII Először térképezték fel egy a Vezúv i. sz. 79. októberi kitörése során meghalt pompeii áldozat teljes genomját: az eredményekről a Scientific Reports számolt be. A koppenhágai egyetem geogenetikusa, Gabriele Scorrano vezette kutatócsoport két áldozattól, egy nőtől és egy férfitól vett mintát. Maradványaikat a Casa del Fabbrónak (a kovács házának) nevezett épületben találták meg, amelyet 1914-ben kezdtek feltárni. A tudósok remélték, hogy a Pompeiit elpusztító forró törmelékárakból lerakódó piroklaszt anyagok megvédték a maradványokat a DNS-t károsító hatásoktól, a többi közt az oxigéntől. Bár a tudósok mindkét áldozattól vettek mintát, csak a férfi maradványaiból tudták a teljes genomot szekvenálni, vagyis a teljes génkészletet feltárni. A halálakor 35–40 éves férfi DNS-ét összevetették 1030 ősi emberi és 471 mai nyugat-eurázsiai ember génkészletével, és a várakozásoknak megfelelően úgy találták, hogy a legtöbb hasonlóságot a közép-olaszországi modern emberekkel és az ókori római korban éltekkel mutatta. Mitokondriális DNS-ének és az Y-kromoszómájának elemzésével olyan géncsoportokat is azonosítottak, amelyek gyakran előfordulnak Szardínia szigetén. A férfinak DNS-szekvenciái alapján tuberkulózisa volt, míg a nő, aki halálakor elmúlt ötvenéves, ízületi kopásban szenvedhetett – a kutatók szerint egészségi állapotuk miatt sem volt esélyük a menekülésre.

 

ROBOT A világ legkisebb távirányítású sétáló robotját alkották meg a Northwestern University kutatói: a 0,5 milliméter nagyságú apró eszköz képes járni, mászni, elfordulni, meghajolni, sőt még ugrani is. John Rogers professzor, a kutatócsoport vezetője szerint az apró robotokat a jövőben precíziós feladatokra lehet majd felhasználni: apró szerkezetek vagy gépezetek javítására, az eltömődött erek kitisztításánál afféle apró sebészasszisztensként, belső vérzések elállítására vagy rákos daganatok eltávolítására. A kis robot ereje rugalmas felépítésében rejlik: a kutatók olyan emlékező ötvözetet használtak, amely melegítés hatására a memóriában megőrzött alakját fogja felölteni. A robotot lézerrel lehet kontrollálni: ennek hatására az apró eszköz fázisonként veszi fel a megőrződött alakot, ami összességében mozgáshoz vezet.

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!