Egy hét tudomány 2022/22.

  • Narancs
  • 2022. június 1.

Interaktív

Rövid hírek: macska, Pompeii, Mars... 

POMPEII Először térképezték fel egy a Vezúv i. sz. 79. októberi kitörése során meghalt pompeii áldozat teljes genomját: az eredményekről a Scientific Reports számolt be. A koppenhágai egyetem geogenetikusa, Gabriele Scorrano vezette kutatócsoport két áldozattól, egy nőtől és egy férfitól vett mintát. Maradványaikat a Casa del Fabbrónak (a kovács házának) nevezett épületben találták meg, amelyet 1914-ben kezdtek feltárni. A tudósok remélték, hogy a Pompeiit elpusztító forró törmelékárakból lerakódó piroklaszt anyagok megvédték a maradványokat a DNS-t károsító hatásoktól, a többi közt az oxigéntől. Bár a tudósok mindkét áldozattól vettek mintát, csak a férfi maradványaiból tudták a teljes genomot szekvenálni, vagyis a teljes génkészletet feltárni. A halálakor 35–40 éves férfi DNS-ét összevetették 1030 ősi emberi és 471 mai nyugat-eurázsiai ember génkészletével, és a várakozásoknak megfelelően úgy találták, hogy a legtöbb hasonlóságot a közép-olaszországi modern emberekkel és az ókori római korban éltekkel mutatta. Mitokondriális DNS-ének és az Y-kromoszómájának elemzésével olyan géncsoportokat is azonosítottak, amelyek gyakran előfordulnak Szardínia szigetén. A férfinak DNS-szekvenciái alapján tuberkulózisa volt, míg a nő, aki halálakor elmúlt ötvenéves, ízületi kopásban szenvedhetett – a kutatók szerint egészségi állapotuk miatt sem volt esélyük a menekülésre.

 

ROBOT A világ legkisebb távirányítású sétáló robotját alkották meg a Northwestern University kutatói: a 0,5 milliméter nagyságú apró eszköz képes járni, mászni, elfordulni, meghajolni, sőt még ugrani is. John Rogers professzor, a kutatócsoport vezetője szerint az apró robotokat a jövőben precíziós feladatokra lehet majd felhasználni: apró szerkezetek vagy gépezetek javítására, az eltömődött erek kitisztításánál afféle apró sebészasszisztensként, belső vérzések elállítására vagy rákos daganatok eltávolítására. A kis robot ereje rugalmas felépítésében rejlik: a kutatók olyan emlékező ötvözetet használtak, amely melegítés hatására a memóriában megőrzött alakját fogja felölteni. A robotot lézerrel lehet kontrollálni: ennek hatására az apró eszköz fázisonként veszi fel a megőrződött alakot, ami összességében mozgáshoz vezet.

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Tüttő Kata vezeti az MSZP EP-listáját

  • Narancs.hu/MTI

A listavezető szerint amikor a párt azt mondja, hogy erősebb Európát akar, akkor „nem több Brüsszelre gondol”, hanem erősebb önkormányzatokra, helyi közösségekre.