Egy hét tudomány 2022/47.

  • Narancs
  • 2022. november 23.

Interaktív

Rövid hírek: gyomor, homok, holdprogram...

HOLDPROGRAM Elstartolt november 16-án a NASA Artemis programjának első űrjárműve a floridai Kennedy Space Centerből: a repülési teszt során egy SLS (Space Launch Sys­tem) rakéta segítségével állítottak Hold körüli pályára egy Orion típusú keringőegységet. Az első repülés még legénység nélkül zajlik, de a későbbiekben hosszú idő után ismét embe­reket juttathatnak el a Holdra. Az Orion a konstruktőrök szándéka szerint részlegesen újrahasználható: az első repülés során leginkább az űrhajó hőpajzsát tesztelik a NASA szakemberei. Az űrhajó idővel levált a végső gyorsításra szolgáló, folyékony oxigén és hidrogén üzemanyaggal működő rakétaegységről (ICPS), majd saját kisegítő hajtóművének segítségével a Hold felé vezető pályára állt: november 21-én egyszer már el is haladt a Hold előtt. November 25-én a távoli retrográd pályán (DRO) haladó Orion tervezetten még egyszer elhalad a Hold előtt, majd visszatér a Földre, és a Csendes-óceánban fog landolni. Fedélzetén három, űrhajósra emlékeztető bábu utazik megfelelő sugárzásmérő szenzorokkal felszerelve, amelyek segítségével mérhetik azt a dózist, ami a későbbi missziók során az űrhajósokat érheti.

 

8+ MILLIÁRD Bolygónk lakosainak létszáma 2022 novemberében átlépte a 8 milliárdot – jelentette az ENSZ. A Föld népességének gyors gyarapodását mutatja, hogy mintegy 200 ezer évre volt szüksége ahhoz fajunknak, hogy a napóleoni háborúk idejére (1804-re) elérje az 1 milliárdot, de ezt követően 219 év alatt elértük a 8 milliárdot is. A kutatók szerint az emberek száma gyakorlatilag az utóbbi évezredek legpusztítóbb világjárványa, a 14. század közepi, Fekete Halálnak nevezett nagy pestisjárvány vége óta folyamatosan növekszik. A legnagyobb ütemű gyarapodást, évente átlagosan 1,8 százalékos növekedést 1955 és 1975 között produkáltuk – ezen belül 1965 és 1970 között a létszámgyarapodás elérte az évenkénti 2,1 százalékos szintet. A növekedés 2020-ra 1,1 százalékra csökkent, de jelentős a bizonytalanság (a még nem ismert jövőbeli termékenységi és halandósági mutatók miatt) abban a tekintetben, mikor lépjük át a 9 milliár­dos küszöböt. Az ENSZ gazdasági és társadalmi kérdésekkel foglalkozó szakértői szerint 2050-re már valahol 9 és 10 milliárd között lesz a bolygónkon élő emberek lélekszáma.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.