Tartalom

MaNcs 34. évf. 47. sz. (2022-11-24)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A lék

Magyarország, hogy ne sodródjon céltalanul, más, drabálisabb vagy éppen nálánál csekélyebb súlyú nemzetektől ide-oda lökdösve, taszigálva, általuk orrba rúgva a nemzetek nagy közösségének folytonosan változó, sunyi áramlásoktól mozgatott s mindig veszélyes közegében, két szilárd ponthoz, két, a vad vizek fölé magasodó szirthez kötötte magát, s e két köteléktől reméli megőrizni önbizalmát s hangsúlyos jelenlétét az államéletét körbeölelő, zaklatott áramlásban.

A szerk.

A szerk.

Milliók nevében

Elkezdődött a futball-vb, lejátszották Dzsu­dzsák Balázs zsíroskenyér-meccsét, Orbán Viktor pedig képes volt azt mondani a rádióban, hogy „Magyarország sosem támogatta a szankciókat, nem is szavaztuk meg őket”. Ám e hírek a közelébe sem érhettek annak, hogy megjelent Majoros Péter és Molnár Tamás Azt beszélik a városban című száma. 

Publicisztika

Borbándi János

Publicisztika

Szitkok és varázslat

„Személyiségzavaros”, „pszichopata”, „narcisztikus” – alkalmazhatók-e orvosi címkék a köznyelvben és a politikában?

„Bár se te, se én nem tudtunk angolul, mégis azt hittük, hogy ami belénk szorult, ez kimondja helyettünk angolul.” (Cseh T. – Bereményi G.)

Egotrip

egotrip

Egotrip

Vajda Gergely: Zene hetilapra

Dzsingli

Aki egyedül él, az szingli. A szingli nyakában lógó, csillogó-villogó bizsu jelzője: csilivili. A szingli, akit nem izgat, ha beszólnak neki a hatásvadász nyakbavaló miatt, az csillol vagy csillel, azaz nyugizik.

Külpol

Orbán és a visszatartott uniós pénzek

Külpol

Nyerni fog, hiszen nem hirdetnek vesztest

Senki nem akarja megbüntetni Magyarországot és a magyar kormányt, ez a „brüsszeli” szándék csak a Fidesz kampánymeséiben létezik. A valóságban a feleket racionálisabb érdekek mozgatják, és ezek szövevényében Orbán jól manőverezik.

Interjú

Külpol

„A Nyugat ebben is erősebb lesz”

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő az ukrajnai háború új fejleményeiről

Bár Ukrajna kilátásai sokkal jobbak, mint akár tavasszal, Oroszországról pedig mindinkább az agyaglábakon álló óriás juthat az eszünkbe, hosszan elhúzódó konfliktusra kell felkészülni. Aligha békével köszönt be majd a tavasz.

Hszi Csin-ping harmadik uralkodása

Külpol

Hátramenetben

A Kínai Kommunista Párt október végi kongresszusán a pártfőtitkár és államfő Hszi Csin-ping konszolidálta hatalmát: a Központi Bizottság harmadszor is pajzsra emelte. Kína lakói számára ez nem kimondottan jó hír.

Belpol

Kormánypárti sorvezető a kisposták megmentésére

Belpol

Semmiért nem hibásak

Kisposta bezárása ellen tüntetni, aláírást gyűjteni a Fidesz szerint cirkusz, mártírkodás, hisztéria. Tessék inkább tárgyalni Fónagy János államtitkárral! Ő hatalmazza fel a Magyar Posta Zrt.-t arra, hogy megegyezzen az adott településsel.

A napelemstop indokai és káros következményei

Belpol

Rácsok az égen

Akik november eleje óta kérnek engedélyt háztartási méretű napelemrendszer létesítésére, már nem élhetnek az áramhálózatba való visszatáplálás lehetőségével. Ez a szabály ellene hat az ország energiafüggősége csökkentésének, egyúttal tönkretehet egy eddig felfutóban lévő iparágat is.

Színház

Interjú

Színház

„Amit soha senki nem mesélt”

Kelemen Kristóf dramaturg, rendező

Dramaturgként más rendezők vízióinak megvalósítását segíti, rendezőként sajátos, újító előadásokat hoz létre. Általában saját szövegeivel, dokumentumalapú fikciókkal dolgozik. Pályája alakulásáról, történelemszemléletről, színházesztétikáról és a politikus színházról beszélgettünk vele.

Könyv

KISJÁTSZÓTÉR gyerek + könyv

Könyv

„Személyes kataklizma szükséges”

Miklya Luzsányi Mónika író

Korábban tanított, számos tankönyvet írt, saját módszert dolgozott ki az irodalomtanításhoz. Pedagógiáról, a magyar közoktatás helyzetéről, a tanárok tiltakozásáról beszélgettünk. De szó esett természetesen szépirodalmi pályájának alakulásáról, s új könyvéről, a Vérvonalról is.

Kritika

Színház

Kritika

Haza a pléd alatt

Dioráma magyarokkal

Közönségként egymás vállát fogva, félig feszengve, de aztán szó se róla, egyre felszabadultabban vonatozunk a Megy a gőzösre, mint egy letűnt korszak vidéki lagzijában. Csinálni legalább ilyen valószínűtlen volt. De hogy jutottunk idáig?

KISJÁTSZÓTÉR gyerek + könyv

Kritika

Játékba hoz

Lőrincz Andrea – Nagy Ádám: Égi megbízás

Az Ian Livingstone – Steve Jackson brit író és játéktervező páros nevéhez fűződő lapozgatós könyvek itthon a kilencvenes évek elején váltak népszerűvé a Kaland, Játék, Kockázat, később Fantázia Harcos címen megjelent sorozattal – az ötvenkilenc kötetből magyarul harminc olvasható.

KISJÁTSZÓTÉR gyerek + könyv

Kritika

Megkarcolja az eget

Esterházy Miklós: Málna és a csotrogányok

A posztmodern prózakirály legkisebb fia útnak indul, hamuban sült pogácsa a zsebben, és tényleg egész más irányokat talál az irodalomban, mint az apja.

KISJÁTSZÓTÉR gyerek + színház

Kritika

Csak egy pizzafutár

Áruló

Vidovszky György a színház digitalizációját illetően abszolút early adopternek számít Magyarországon: a rendező bátran és magabiztosan használ számítógépes eszközöket az előadásaiban.

Könyv

Kritika

Az elvárt és vélt Jó nevében

Pándi Pál: Teherpróba. Egy irodalompolitikus pályájának kritikus pontjai

Amikor a 2. világháború végjátékában Románia hadat üzent Németországnak, a bécsi lágerben naplót író fiatalember ezt írja füzetébe: „Törjétek ki a nyavalyás magyarok nyakát!” 1944. szeptember 30-án pedig bizakodva jegyzi be: „Balta, balta, marha sok. A románok derék fickók. Az oroszokkal úgy jönnek, hogy na! Benn vannak »hazánkban«!” 

Rádió

Kritika

Sivatagi show

Podcast a foci vb-ről

A labdarúgó-világbajnokság elkezdődött, és halálra dolgoztatott stadionépítő rabszolgák ide, homokba tiport emberi jogok amoda, nem söpört végig bojkotthullám a bejutott válogatottak között. Igaz, a fél Pest megyényi területen felhúzott megastadionok egyikében sem mérnek sört, ami majdnem kiverte végül a biztosítékot, de aztán ez is átment, ahogy minden.

Film

Kritika

Felkészülés örökké tartó együttlétre

Szilágyi Fanni: Veszélyes lehet a fagyi

Hogy érdemes-e esélyt adni egy fiatal tehetségnek arra, hogy lenyűgözzön, azt mindenki maga dönti el, de aki vágyik arra az izgalomra, újdonságra és változatosságra, amelyet egy zsengébb alkotás nyújtani tud, annak számolnia kell azzal, hogy mindennek az üdeségnek ára van, amit a hevesség vagy rutintalanság okozta kellemetlenséggel kell megfizetnünk. 

Zene

Interjú

Zene

„Ennyire érdekel”

Nóvé Soma zenész

Decemberben jelenik meg a hazai folk-rockot átértelmező MORDÁI második lemeze, de néhányan most is meghallgathatják. Nóvé Soma frontemberrel, aki a Middlemist Redből is ismerős lehet, nemcsak az új lemez „premier előtti vetítéséről”, de tagcserékről és az egyéb formációiról is beszélgettünk. Meg arról is, hogy mi a különbség a folk-rock és a nemzeti rock között.

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

A menü

Egy nagyon gonosz film, mely elveszi a zsigeri örömöt az evésből.

Visszhang: sorozat

Visszhang

Sántárám

Nem is gondolnánk, mennyit számít az, hol játszódik egy amerikai sorozat.

Visszhang: tévésorozat

Visszhang

A mackó

Még el sem döntöttük, hol és mit eszünk ebédre, amikor a kajáldában már káosszal teli, őrült munka folyik.

Visszhang: lemez

Visszhang

The French Album

A zongoraművész házaspár nem ritkaság a főemlősök között, de Simon Izabella és Várjon Dénes számára, akik magasabb rendűnek tartják a kamarazenét a szólóhoz képest, nem pusztán hétvégi hobbi a közös játék.

Visszhang: esemény

Visszhang

Az Ikarus 260/280-as buszok búcsúja

2007. augusztus 21-én lezárták a Szabadság hidat. A BKV pedig az előző napi népünnepélyt arra használta fel, hogy a „rajongók” elbúcsúzhassanak az UV-típusú Ganz-villamosoktól, amelyek több mint 60 éven át szállították utasaikat. Az addig lesajnált, ócskavasnak nevezett járművek hirtelen legendává váltak.

Interaktív

Interaktív

Szüret 2022/47.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi. 

Film

tévésmaci

Film

Hóha, lovam!

Amikor Sztupa és Troché felkeresték a pitvaroncokat, nagy zsúfoltságot találtak elsősorban.

Tudomány

Egy inváziós faj a Balatonban, amellyel szemben tehetetlenek vagyunk

Tudomány

Óvakodj a törpeharcsától!

Másfél évtizede a fekete törpeharcsa nevét a Balaton mellett még alig hallották néhányan. Ma meg már ott tartunk, hogy a tavat jobban kell félteni tőle, mint nem is olyan régen az angolnától.

Létezhet-e a világ Twitter és Facebook nélkül?

Tudomány

Az internet újrafeltalálása

Elon Musk a Twitter vezetőjeként két hét leforgása alatt dollármilliárdokban kifejezhető kárt okozott saját cégének. Mark Zuckerberget a piac azért bünteti, mert milliárdokat ver el futurisztikus álmára. Senki nem tudja azonban, hogy mi jön a közösségi média után.

Konyhai kémia LXVI. – A töpörtyű

Tudomány

Zsírból lettél, zsírrá leszel

Sokak kedvence a friss, roppanós töpörtyű, de sajnos elég sűrűn előfordul, hogy ízre-állagra gyengébb minőségű kerül belőle az asztalra, ráadásul az is méltatlanul drágán.

Gasztro