Egy hét tudomány 2023/50.

  • Narancs
  • 2023. december 13.

Interaktív

Rövid hírek: korong, gyomor, szúnyog...

KORONG Először detektáltak egy fiatal csillag körüli anyagkorongot egy másik galaxisban: csillagászok egy csoportja a Tejútrendszer egyik kísérő galaxisában, a Nagy Magellán-felhőben észlelte a protoplanetáris korongot – a felfedezésről szóló beszámoló a Nature folyóiratban jelent meg. Az ilyen folyamatból keletkezhetnek például a bolygók – akár a mi saját ­galaxisunkban is. Az új megfigyelések egy nagy tömegű, fiatal csillagra koncentráltak, amely a környezetéből anyagot szív be, ebből pedig nem csak a saját mérete gyarapszik, de egy forgó korong is kialakul körülötte. Az észlelés a chilei Atacama-sivatagban működő ALMA (Atacama Large Milli­meter/submillimeter Array) antennarendszerrel történt, amelynek működtetésében az Európai Déli Obszervatórium (ESO) is részt vesz.

GYOMOR Megkövesedett gyomortartalom fedheti fel, mit ettek a fiatal tyrannosaurusok: Kanadában egy tyrannosaurida dinoszauruszfaj (Gorgosaurus libratus) fiatal egyedének 75 millió éves fosszilizálódott csontvázára bukkantak, amelynek hasüregében a kis méretű Citipes elegans dinoszauruszféle két fiatal egyedének megkövült maradványait fedezték fel: a fiatal tyrannosaurus csak a hátsó végtagokat (a test leghúsosabb részeit) ette meg. A húsevő (theropoda) dinoszauruszok közé tartozó tyrannosauridák Ázsia és Észak-Amerika ökoszisztémáit uralták a kréta időszak végén, 80 milliótól 66 millió évvel ezelőttig. A valaha létezett legnagyobb szárazföldi ragadozók közé tartoztak, méteres csemetéik idővel többtonnás méretűre (9–12 méter hosszúra, 2–6 tonna tömegűre) nőttek életük során. A fiatalok kecsesek voltak, keskeny koponyájuk, pengeszerű fogaik és hosszú, karcsú hátsó végtagjai voltak, míg a felnőtteknek masszív koponyájuk és merev, csonttörésre alkalmas fogaik voltak. Ezek a különbségek azt sugallják, hogy a tyrannosauridák jelentős táplálkozási változáson mentek keresztül az egyedfejlődés során, így a fiatal és felnőtt egyedek különböző ökológiai fülkéket (niche) foglaltak el.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!