Tartalom

MaNcs 35. évf. 50. sz. (2023-12-13)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Bevonulás

Lapunk megjelenésekor már túl leszünk Orbán Viktor nyilván nagy jelentőségű országgyűlési felszólalásán, amelyben kifejti (kifejtette), hogy miért nem időszerű Ukrajnával megkezdeni az uniós csatlakozási tárgyalásokat.

A szerk.

A szerk.

Békegalamb 2.

Az első újkori olimpiát 1896-ban rendezték Athénban. Az első repülőgép 1903-ban szállt fel az észak-karolinai Kitty Hawkból.

A szerk.

A szerk.

Baráti alapon

„Talán érthető, ha felváltva budit pucolsz Bécs mellett és filozófiát tanulsz Torontóban: az már annyira költői léthelyzet, hogy le sem kell írni. Aztán megtörténik a várva várt rendszerváltás, a hazatérés, bekövetkezik az üzleti sikerek kora, melyek Zrínyi Miklós után a második helyre röpítik poétánkat a módos magyar literátorok toplistáján.”

Publicisztika

Ranschburg Zoltán

Publicisztika

Brüsszel félrenéz

Az Európai Bizottság és a nemzeti konzultáció

Bő fél év még hátravan ugyan a 2024-es ­európai parlamenti és önkormányzati választásokig, de a magyar politikai élet szereplői jól látható módon elkezdték a felkészülést a kampányidőszakra. Ennek gyakorlati megnyilvá­nulásai nem érhetik meglepetésként azt, aki tisztában van a hazai közélet sajátosságaival.

Szigeti B. Péter

Publicisztika

Az elcseszett történelem

A Hamász terrortámadásának közép- és hosszú távú következményei

A YouTube-on számtalan felvétel látható a fogolycseréről, amelyről ki tudja, lesz-e folytatása. Váratlan fordulat volt, hogy az izraeliek mellett pár hete thai illetőségű férfiakat is elengedtek. Maga a csere elképesztő körülmények között zajlott.

Belpol

Interjú

Belpol

„Nem szuverenitásmánia, hanem hatalommánia ez”

Szilágyi Ákos esztéta, költő, a szuverenitás fogalmáról

A megfélemlítési törvényként emlegetett szuverenitásvédelmi törvény mögötti szándék nem új keletű jelenség, még Magyarországon sem. Szilágyi Ákos korábban is sokat foglalkozott ezzel. A fogalom problémás értelmezéséről beszélgettünk.

 

Foci az Orbán-világban és utána

Belpol

Már látni a jövőt

Oly mértékben függ anyagilag a kormánytól a magyar foci, hogy a legkisebb változás is bedöntheti a sportágat – legyen akár az csupán egy rosszul végződött ­házasság, hogy egy esetleges kormányváltást már ne is említsünk.

A gyulai „rémhírterjesztő” esete

Belpol

Bárkivel megtörténhet

A Kúria döntése szerint a Gyulai Rendőrkapitányság 2020 májusában jogalap nélkül állított elő és rabosított egy helyi ellenzéki aktivistát. A feljelentő Gyula fideszes polgármestere volt. A jogi vita három és fél év után zárult le. Az aktivista időközben elhunyt.

A nagyközség, ahol megsemmisült a Fidesz

Belpol

Belátták

Háromszor maradt alul a Fidesz Csömörön önkormányzati választásokon 2010 óta, mindannyiszor egy helyi civil szervezet verte meg a kormánypártot. A dolgok jelenlegi állása szerint jövőre fideszes indulók már nem is próbálkoznak a településen.

Külpol

A szerbiai választások elé

Külpol

Szorításban

Az országot immár másfél évtizede különböző pozíciókból irányító Alexandar Vučić újra előhúzta a hatalma prolongálására korábban már bevált kártyát: december 17-én előre hozott parlamenti és részleges önkormányzati választásokat tartanak. Az egyre eszköztelenebb ellenzék kilátásai meglehetősen rosszak. A lakosság hangulata szintén borús.

Színház

Interjú

Színház

„Nem vacilláltam”

Tóth Ildikó színész

Sok év után újra a Radnóti társulatának a tagja. Innen visszanézve tekintettük át a pályáját, beszéltük meg legfrissebb és meghatározó szerepeit, de mesélt a válságáról, a kórházi önkénteskedésről és a történelemről is.

Kritika

Könyv

Kritika

Egy okos fiú emlékei

Veres András: A felejtés ellen – Történetek és emlékezések

„Okos Fiúk” – minden meddő álszerénységet félretéve így hívták magukat annak a nem hivatalos körnek a tagjai, amely a hetvenes években alakult az MTA Irodalomtudományi Intézetében. Sokfélképpen vághat az ember esze, például lehet valaki intelligens, gyors eszű, van valamiféle (erről Kosztolányi Ádám ír nagyon találóan) „fejszagú okosság” is – és van az igazi.

Kiállítás

Kritika

A sötétség színei

A ’80-as évek nomádjainak manierizmusa

Ma már hihetetlennek tűnhet, de a nyolcvanas években volt olyan kiállításmegnyitó, ahol olyan sok érdeklődő jelent meg, hogy szinte le kellett állítani a Bajcsy-Zsilinszky út forgalmát.

Színház

Kritika

Sose volt

Szeánsz (Necromancy)

A modern technológia életeket ment, elveszi a munkánkat, pénzt vesz el tőlünk, pénzt spórol meg nekünk, összeköt vagy éppen elválaszt minket. De előfordulhat az is, hogy valaki valami egészen másra használja. Például szellemidézésre.

Film

Kritika

Iokaszté a tükörben

Todd Haynes: May December

Egy harmincas anyuka és egy 13 éves fiú egymásba szeret, hátrahagynak minden ész­érvet, és családot alapítanak. Rövid börtönbüntetés és némi médiafelhajtás után határozott céljuk a normális élet. De mennyi tagadás szükséges egy ilyen boldogsághoz?

Könyv

Könyv

Polcra kerül

Jelenkorunk az irodalomban

Lehet-e szépirodalmi téma például a miniszterelnök, ha a sajtóra és a közbeszéd témáira is zsibbadásig nehezedik a NER? Erre kerestük a választ négy íróval, akik nem szégyellősek, ha politikából kell irodalmat desztillálni.

Film

Interjú

Film

„Egyfajta őrültek”

Todd Haynes filmrendező

May December című új, a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában bemutatott filmje kapcsán, a 71. San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztiválon adott exkluzív interjút lapunknak. Az I’m Not There – Bob Dylan élete, a Mildred Pierce vagy éppen a Távol a mennyországtól alkotójával az új filmjéről, a regényadaptációk lehetőségeiről, a szerelemről és a nőkről, közülük is főként Julianne Moore-ról beszélgettünk.

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

Palace Hotel

Divatja van az olyan filmeknek, amelyekben a felső tízezer ordítóan szimbolikus képviselői mulatoznak zárt helyeken.

Visszhang: színház

Visszhang

Tulipán

A KV Társulat előadása tökéletesen illeszkedik az OFF Fesztivál idei tematikájához (Női sorsok, női rendezők).

Visszhang: animációs film

Visszhang

Leó

Egy osztálytermi terráriumban nevelkedő gyík rájön, hogy a biológiaórák tanulsága szerint már csak napjai vannak hátra.

Visszhang: lemez

Visszhang

Duran Duran: Danse Macabre

A hullámhegyek mellett bőven akad példa hullámvölgyekre is a Duran Duran bő negyvenéves történetében – ezek egyike volt a Thank You című, 1995-ös feldolgozásgyűjtemény.

Visszhang: film

Visszhang

Drámatábor

A vígjátéknak folyamatos megújulásra van szüksége, ha játékban akar maradni például a dömping élére törő true crime-mal vagy a népszerű kevert műfajokkal szemben.

Interaktív
Zene
Tudomány

Újraszabályozott génszerkesztés

Tudomány

Vágott virág

Az Európai Unió is kénytelen alkalmazkodni a biotechnológiai kihívásokhoz, ám az egyelőre kérdéses, hogy milyen mértékben engedi meg az új növényfajok termesztését.

Sport

Ember + Sport

Sport

Ahonnan a szél fúj

Sámánok Las Palmasban: magyar győzelem az első vitorlázó csapat-világbajnokságon

A vitorlázás focivébéje: ezzel a szlogennel zajlott az elmúlt hetekben Gran Canarián a sportág első hivatalos csapat-világbajnoksága. Nagy meglepetésre nem valamelyik tengeri vitorlázó nagyhatalom, nem az America’s Cupon vagy a nagy tengeri versenyeken edződött amerikai, francia, új-zélandi hajó diadalmaskodott, hanem tizenhárom magyar legény a Balatonról.

Gasztro
Lokál