Egy hét tudomány 2024/14.

  • Narancs
  • 2024. április 3.

Interaktív

Rövid hírek: akkumulátor, fogyatkozás, madár...

LYUK Megörökítették a Tejútrendszer közepén rejtőző Sagittarius A* szupernehéz fekete lyukat az Event Horizon Telescope segítségével: a felvétel nagyon hasonló az M87* fekete lyukról 2021-ben készítetthez, amely polarizált fényben mutatja a szupermasszív objektumot. A szóban forgó teleszkópot nemzetközi együttműködéssel 2009-ben hozták létre, hogy a korábbiaknál sokkal pontosabb megfigyeléseket végezhessenek a fekete lyukakkal kapcsolatban, és feltérképezzék az azok körüli eseményhorizontokat. Valójában nem egy hagyományos távcső, hanem egy bolygóméretű virtuális obszervatórium, amely a Föld különböző pontjain lévő teleszkópok összeköttetésével és együttes munkájával állítja össze a felvételeket. A Sagittarius A*-ról készült polarizált felvételt idén március 27-én tették közzé: a kép a fekete lyuk körül örvénylő mágneses teret teszi láthatóvá – hasonlóan a mágneses térnek az M87* esetében megfigyelt elrendeződéséhez. A kutatók ebből arra következtetnek, hogy az erős mágneses mező közös jellemzője lehet a szupermasszív fekete lyukaknak.

MEDVEÁLLATKA Le lehet lassítani az anyagcserét az emberi sejtekben medve­állatkából származó fehérjék bevitelével – állítja egy friss vizsgálat, amelynek eredményét a Protein Science magazinban publikálták. A mikroszkopikus méretű (legfeljebb 0,5 milliméterre megnövő) medveállatkák képesek túlélni a szélsőséges körülményeket: akár 30 évet is képesek túlélni élelem és víz nélkül, néhány percig a mínusz 272 Celsius-fokos dermesztő hideget vagy a 150 fokos meleget is bírják, mínusz 20 fokon pedig akár évtizedekig is elélnek. A medveállatkák gyakorlatilag 0 atmoszférától a Mariana-árok alján tapasztalható 1200 atmoszféráig ellenállnak a nyomásnak, és 5000–6200 gray-ig a sugárzásnak is. Úgy élik túl az extrém körülményeket, hogy felfüggesztik az életműködésüket, és ebben a biosztázisnak nevezett állapotban olyan fehérjéket használnak, amelyek géleket képeznek a sejtek belsejében, amivel lelassítják az életfolyamatokat. Amikor az amerikai kutatók bevitték ezeket a medveállatka-fehérjéket az emberi sejtekbe, azok ott szintén gélt képeztek és lelassították az anyagcserét, akárcsak a medveállatkáknál. A folyamat ráadásul visszafordítható: amikor enyhül a stressz, a medveállatkagélek feloldódnak, és az emberi sejtek visszatérnek normál anyagcseréjükhöz.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?