Egy hét tudomány 2024/31.

  • Narancs
  • 2024. július 31.

Interaktív

Rövid hírek: hurrikán, zsarnok, sárkány...

HURRIKÁN Korábban ismeretlen kapcsolatra derült fény a Szahara felől érkező, a műholdképeken gigantikus csóvaként feltűnő portömegek és az Egyesült Államokat a Mexikói-öböl felől, illetve Floridánál elérő trópusi ciklonokból ki­hulló csapadék között: az erről szóló tanulmány a Science Advances folyóiratban jelent meg. A tanulmány legfőbb állítása szerint a passzátszelek által az Atlanti-óceánon keresztül tovacipelt óriási mennyiségű szaharai por gátolhatja is a hurrikánok kialakulását az óceán felett, és ezáltal befolyásolhatja az időjárást az amerikai kontinens középső és északi régiójában. Ugyanakkor a vastag porcsóvák nagyobb mennyiségű csapadékhoz is vezethetnek, amennyiben a mégis kialakuló trópusi ciklonok egyszer partot érnek. A szaharai por kétfajta, egymással is versengő hatást gyakorolhat a trópusi ciklonokra, amelyek az Atlanti-óceán északi és a Csendes-óceán északkeleti medencéjében hurrikánná minősülnek át abban a pillanatban, amikor belsejükben a maximális tartós szélsebesség eléri a 120 kilométer/órát. Egy porrészecske hatékonyabban tudja a jégfelhők kialakulását katalizálni a hurrikán magjában, ami potenciálisan több csapadékot eredményezhet, ugyanakkor a por blokkolhatja a napsugárzást, és lehűtheti a tenger felszínének hőmérsékletét a vihar magja körül, ami gyengíti a trópusi ciklont.

ÁFONYA Csökkenti a húgyúti fertőzések kockázatát a vörösáfonya-lé fogyasztása, állítja egy új, a European Urology Focusban megjelent ausztrál–finn tanulmány. A megnövekedett folyadékbevitel ugyan önmagában is csökkenti a húgyúti fertőzések (UTI) kialakulási arányát a kezelés nélküli csoporthoz képest, a vörös áfonya folyékony formában még jobb klinikai eredményeket biztosít a húgyúti fertőzések és az antibiotikum-használat csökkentése tekintetében, és a kutatók szerint fontolóra kell venni a húgyúti fertőzések kezelésében. A húgyúti traktust érintő fertőző betegségek gyógyításában az okoz gondot, hogy bár az antimikrobiális szerekkel hagyományosan magas az azonnali gyógyulási arány, egyre nagyobb az antibiotikum-rezisztencia az UTI-t okozó baktériumtörzsek között. Egyes vizsgálatok során a húgyúti fertőzések több mint 90 százalékánál olyan baktériumokat mutattak ki, amelyek gyógyszerrezisztensek voltak, és a legtöbbjük két vagy több antibiotikummal szemben is ellenállónak bizonyult.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Cirkusz a keresztfán

Ismerős a helyzet, amikor a gyerek csinál valami valóban vicceset, a felnőttből kiszakad egy hangos röhögés, mire a gyerek vérszemet kapva a heves reakciótól, előadja ugyanazt újra és újra, minden körben egyre elvetemültebben?

Sok kis bukás

A Helsingborgból egyebek közt Sanghajon és Párizson át most hozzánk érkezett kollekció koncepciója valóban egyedi: a szervezők összegyűjtötték az emberiség történetének nagy bukásait.

Mezítláb

  • Kiss Annamária

Formákba rendeződik a függöny előtt gomolygó füst, amelynek „takarásában” három férfi megtámad egy fehér ruhás fiatal lányt.

Mert élnek

Mielőtt belevágnánk, képzeljük magunk elé egy pillanatra a kalocsai érseket teljes harci ornátusban.

A látó ember

A múlt szombati tusnádfürdői beszéd napi politikai útmutatásokat és bejelentéseket csupán szűk számban tartalmazott.

A beugró

Kamala Harris minden jel szerint megszerzi a demokraták támogatását és hamarosan hivatalos jelölt lesz. Néhány nap alatt fenekestül fordult fel az amerikai elnökválasztási kampány – a verseny újra kinyílt.

Gyanú ébredt benne

Amikor a Libri kétségbeesett munkatársa harmadszorra kérte, hogy jelöljem meg, hogy a kiadóm, a Patak Könyvek kiadványai közül melyek esnek a gyermekvédelmi törvény hatálya alá, megint eszembe jutott az, amit a nyolcvanas évek elején oly sokszor hallottam az erdélyi ismerőseimtől.