URÁNUSZ Melegebb lehet a korábban becsültnél az Uránusz: a bolygó 15 százalékkal több energiát bocsát ki, mint amennyit a Naptól kap, derült ki két új tanulmányból, amelyek a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, illetve a Geophysical Research Letters folyóiratokban jelentek meg. Az Uránusz energia-háztartásának eddigi legpontosabb becslése érdekében a tudósok egy számítógépes modellt fejlesztettek ki, amely összefogta az Uránusz légköréről évtizedek óta ismert összes földi és űrteleszkópok által összegyűjtött adatot. Az eredmények szerint az Uránusznak saját hője van, bár még mindig jóval kevesebb, mint szomszédjának, a Neptunusznak, amely több mint kétszer annyi energiát bocsát ki, mint amennyit kap. Az Uránusz nem hasonlít a Naprendszerünkben található többi bolygóhoz. Az „oldalán forog”, ami azt jelenti, hogy valamelyik pólusa mindig közvetlenül a Nap felé néz, ráadásul ez a bolygó a Vénuszt kivéve az összes többi bolygóval ellentétes irányban forog.
ÉDES Az eritritol, egy gyakori, tápértékkel nem bíró édesítőszer összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri, valamint cerebrovaszkuláris események fokozott kockázatával, derül ki a boulderi University of Colorado kutatási beszámolójából, amely a Journal of Applied Physiologyban jelent meg. A kutatók in vitro (azaz laborban, Petri-csészében) három órán át kezelték az agy ereit bélelő emberi sejteket körülbelül ugyanolyan mennyiségű eritritollal, mint amennyi egy tipikus cukormentes italban található. Az eredmények szerint az eritritol negatívan befolyásolja az endotélsejtek biokémiai működését, ráadásul az eritritollal kezelt sejtek több reaktív oxigénfajtát, vagyis szabad gyököt is termeltek, olyan anyagcsere-melléktermékeket, amelyek öregíthetik és károsíthatják a sejteket, valamint gyulladást okozhatnak a szövetekben. Márpedig, ha az agy erei jobban összehúzódnak, és a vérrögök lebontásának képessége csökken, akkor megnő a stroke kockázata. Az eritritol kis mennyiségben természetesen is előfordul számos gyümölcsben és zöldségben, valamint fermentált élelmiszerekben – emberben endogén módon is termelődik glükózból és fruktózból a májban és a vesében.
A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!