Ferenc pápa nagy rajongónk – Tom Riley, Da Vinci démonai

Interaktív

A sorozat sztárjával Da Vinci szakálláról és szexualitásáról, Ferenc pápáról és elődje férfivonzalmairól, meg persze az új évadról is beszélgettünk.

magyarnarancs.hu: Mi Da Vinci legmenőbb szerkentyűje?

Tom Riley: Az én kedvencem az óriás nyílpuska a második évadból, ennél már csak Da Vinci tankja a menőbb, színre is lép a harmadik évadban. Kimondani is jó: Da Vinci tankja. Az a tank Da Vincinek, mint a Batmobile Batmannak.

false

magyarnarancs.hu: A Batman-párhuzam a kezdetek óta ott kísért a sorozat körül, és úgy tűnik, ez egyáltalán nincs ellenére David S. Goyernek, a Da Vinci démonai kitalálójának. Végül is íróként aktívan kivette a részét a Christopher Nolan-féle Batman-filmekből is.

TR: A világért sem akarnám kisebbíteni a fennálló rokonságot. Lássuk csak: Da Vinci és Bruce Wayne – ugye, mindketten félkarú óriások a különleges kütyüik és rafinált találmányaik nélkül. Akárcsak Wayne-nek, a mi Da Vincinknek is komoly apakomplexusai vannak, és hát, nekem is van egy saját, külön bejáratú Robinom Nico személyében. Folytassam még, vagy elég meggyőző voltam? A barlangokhoz fűződő furcsa viszonyainkról nem is beszéltem.

magyarnarancs.hu: A tankot elnézve nekem nem annyira a Batmobile, mint inkább a Doctor Who híres robotja, a Dalek ugrott be...

TR: Most, hogy mondja, valóban van valami kifejezetten Dalek-forma Da Vinci tankjában, de mi nem a Doctor Who Dalekjeiről, hanem Da Vinci eredeti tervrajzairól vettük a mintát. Lehet, hogy fáj ez a Doctor Who-rajongóknak, de Leonardo tankja jócskán megelőzte a Dalekeket.

magyarnarancs.hu: Mint született angol, a Doctor Who nem múló népszerűségére tud valamilyen magyarázatot adni?

TR: Hát igen, ez egy nagyon angol dolog, habár mostanában már Amerikát is elérte az őrület. Hihetetlen, de a Doctor közel fél évszázada része a kultúránknak. Nemzeti kincs. Milliók nőttek fel rajta, minden generációnak megvan a maga favoritja a Doctor Who-k közül. A sorozat állandóan változik, talán csak Madonnának sikerült több átalakuláson átesnie, mint a Doctor Who-nak.

magyarnarancs.hu: Da Vinci önarcképét elnézve könnyen lehet, hogy nemcsak az első tank, de az első szakállvágó is az ő találmánya...

TR: A nagyszakállú portréra gondol, nyilvánvalóan. Másra nem is igen gondolhat, mert Da Vincinek egyetlen önarcképe maradt fenn, de az sem biztos, hogy ő festette, lehet, hogy a barátai közül valaki. Azt beszélik, bár ebben sincs egyetértés, hogy az olló Da Vinci találmánya, ez magyarázatot adhat a példásan karbantartott arcszőrzetre. Szakállvágó gépezetről én ugyan nem tudok, de biztosíthatom, ha egyszer kiderül, hogy Da Vinci találta fel a szakállvágót is, az elsők között fogom az eredeti masinát kipróbálni.

false

magyarnarancs.hu: Da Vinci igazi geeknek tűnik: hol helyezné el az önök verzióját a geekskálán?

TR: Attól függ, mit nevezünk geeknek: ha az olyan embert, aki, bár szuper koponya, idegenül mozog a társaságban és semmiféle erőfeszítést nem tesz, hogy megkedveltesse magát, akkor a mi Da Vincink alighanem egy szépen kifejlett geek. Persze ma már a geekek korát éljük, ami hajdan szitokszó volt, ma maga a menőség. A geekeké a világ. Da Vinci a szó régi, derogáló értelmében geek. Sajnos az én geekségem is arra az időre esett, amikor ez még egyáltalán nem volt menő. Minden az időzítésen múlik. Mindabból, amit a felkészülés során összeolvastam, és higgye el, mindent elolvastam, amit csak be tudtam szerezni, szóval számomra az derült ki, még ha biztosat megint csak nem tudunk ez ügyben, hogy Da Vinci valahol az autizmusskálán helyezkedett el. Alighanem aspergeres volt. A sorozatunk elején egy arrogáns, „ki, ha én nem” fickó, de a végére csak benő a feje lágya, kicsit visszavesz a nagy arcából.

magyarnarancs.hu: A Mona Lisa megtekintése szerepelt a szerződési kötelezettségei között?

TR: A Mona Lisa nem szerepelt, de hogy mindennap gyúrjak, az igen. Amilyen maximalista vagyok, a konditerem mellett a Louvre-ba is ellátogattam. Senki sem kötelezett rá, de színész vagyok, ennyivel tartoztam a szerepnek. Meg a kondizással.

magyarnarancs.hu: Leonardo művei közül melyik áll legközelebb a szívéhez?

TR: Hát, nem a Mona Lisa, sokkal inkább az anatómiai rajzai, közülük is azok, melyeket néhány éve a Buckingham-palotában állítottak ki. Már a történetük is izgalmas: hosszú időn át az angol királynő tulajdonában voltak anélkül, hogy erről bárki – beleértve a királynőt is – tudott volna. Gondolom, ahogy a királyok és királynők jöttek-mentek, megfeledkeztek ezekről a rajzokról. Egy véletlennek köszönhető, hogy fény derült a létezésükre. A rajzok szinte mindegyike fekete-fehér, de van egy, egy méhben lévő magzat, amit Leonardo pirossal rajzolt meg. Ez a piros magzat a kedvencem.

false

magyarnarancs.hu: Mi a helyzet Leonardo sokat vitatott szexuális vonzalmaival?

TR: Hogy Leonardo melyik nemhez vonzódott? A sorozat olyan embernek ábrázolja, akit nem lehet egykönnyen kategorizálni. Az alapján biztosan nem, hogy a férfiakhoz vagy a nőkhöz vonzódott-e. Az emberi test, az emberi elme vonzza – egyre megy, hogy férfi vagy nő-e az illető. Tény, hogy többször is megvádolták, szodómia volt a vád ellene, de bizonyíték híján minden alkalommal felmentették.

magyarnarancs.hu: A Vatikán áldását adta a sorozatra? Aligha örülhettek, hogy IV. Szixtusz pápát a férfi szeretőjével ábrázolták.

TR: Ferenc pápa megsúgta nekem, hogy nagy rajongónk, állandó nézője a sorozatnak. Egyébiránt nem kértük ki az egyház véleményét. De szerintem inkább a mi sorozatunkat nézik, mint a Született feleségeket.

 

A Da Vinci démonai 3. évada október 25-én indul a Foxon.

Figyelmébe ajánljuk