Tévésorozat

Holnap tali!

  • Gera Márton
  • 2017. június 25.

Interaktív

Talán óvakodnunk kellene egy olyan szériától, amelynek már a szinopszisa is azzal kezdődik, hogy „a sztori elengedhetetlen kelléke két szőke, egymással rivalizáló lány”, ilyen dumákat utoljára a kilencvenes évek tinisorozatairól lehetett olvasni. 2017 van, de a Holnap tali! mintha minden elemében az említett időszakot szeretné megidézni, így a kudarc sem lehet különösebben kérdéses. Különben is, csupa klisé az egész; a srácok bulizni akarnak, gokartozni, kipróbálni a szabadesést, ám a lányokra is hajtani kellene, akik pedig szinte minden epizódban hosszú másodperceket töltenek el a megfelelő smink felhordásával. Lara szereti Gergőt, de szegény srác nem tudja, mit tegyen, amikor Míra is hajt rá.

Szóval van itt dráma, ármány és szerelem, mégis hamisnak tűnik az egész, mert milyen ifjúsági sorozat az, ahol a szereplők úgy beszélgetnek, mintha egy amatőr YouTube-videóból léptek volna elénk, s olyanokat mondanak, hogy „Most akkor kivel vagy?”

A cselekmény néha ugyan megkörnyékezi a valóságot, a depresszió vagy éppen az iskolai zaklatás nagyon is létező dolgok, ezért is nehéz megérteni, miért térünk vissza rendre a szokásos mederbe, és miért azt kell nézni, hogyan kerülgeti egymást Bori és Soma, Gergő és Lara. Alighanem a norvég Skam sűrű nézegetése sokat segített volna abban, hogy hitelesebb legyen a kép, s persze a vizuális visszafogottság sem ártott volna, mert egy kicsit tán sokat mutogatják a Facebook chatablakait.

Ugyanakkor Molnár Piroska az igazgatónő szerepében kétségkívül egy élmény, miatta több epizódot is megéri végigszenvedni.

Az M2/Petőfi Tv műsora

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.