Rádió

Instant manna

Reggeli műsor a Manna FM-en

Interaktív

Mint arról magunk is említést tettünk az év elején, idén februárban kezdte meg a budapesti rádiós paletta egyik legkülönösebb adója, a Manna FM a sugárzást.

Azon frissiben annyit tudtunk róla mondani, hogy a csatorna programadó írása meglehetősen ezoterikus hangoltságú lett, ám a tulajdonosok a keresztény irányvonalat nem domborították ki túlzottan, holott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól (NMHH) egy „keresztény szellemiségű közösségi rádióra” érkezett a sugárzási engedély. Valamint azt sem hagytuk szó nélkül, ami jellemző módon a Manna indulásakor a legtöbbek ingerküszöbét elérte, tudniillik, hogy a rádió egyik műsorvezetője, Prekopa Donát az Orbán Gáspár-féle Felház mozgalomnak is alapító tagja. Habár voltak Prekopánál ismertebb nevek a Manna stábjában, mégis az ő személyén keresztüli vélt vagy valós Orbán–Felház–Manna-összefonódás izgatott mindenkit a leginkább. Olyannyira, hogy a Media1-nek adott interjújában Bali Mónika programigazgató nem győzött elhatárolódni az efféle feltételezésektől.

A csatorna első évének vége felé, úgy tűnik, a Manna tulajdonképpen gond nélkül belesimult a pesti rádiók sorába, akár jó ez neki, akár nem. Valójában nem sok minden különbözteti meg a rádiós játéktérben hirtelen megszaporodó kereskedelmi adóktól (az Andy Vajna halála után útkeresőben lévő Rádió 1-től, illetve az annak klónozásával létrehozott Best FM-ből, s a szintén hozzájuk – na meg a KESMA-hoz – tartozó Retro Rádiótól), éppen ezért érdekes lenne tudni, mekkora közönséget sikerül megszólítaniuk. Ám az NMHH napi rádióhallgatottsági kutatásának keretében nem járultak hozzá (számos más rádióhoz hasonlóan) hallgatottsági adataik közléséhez.

Ahhoz, hogy leteszteljük, egy-egy adó milyen stílusregiszterben pozicionálja magát, a legjobb módszer, ha a reggeli, adásnapindító műsorba hallgatunk bele. Van órákon át változatlan monotonitással pruttyogó hangszőnyeg? Vannak erőltetett nevetéssel kísért, mérsékelten eredeti humoros futamok? Van a hallgatói aktivitást serkenteni szándékozó, de a szórakoztatás nevében semmiféle téttel nem bíró interaktív szakasz? Akkor itt ugyanaz az instant séma működik, mint Sebestyén Balázsék még ma is hasító és Stohl András vagy Bochkor Gábor közelmúltban elhasalt reggeli show-műsoraiban.

A Reggeli Manna műsorvezetői a komolyabb rádiós múlttal rendelkező Péter Petra és a hozzá képest kezdőnek számító, ám elég magabiztos kisugárzású Hamar Donát. Alapvetően jól csinálják, amit csinálnak, habár semmi egyéni íz nincs a produkciójukban. Hamar egyébként a rádiózás mellett influencerként is észrevéteti magát a YouTube-on és a közösségi médiában. Feleségével közös csatornájukon a fiatal keresztény értelmiségiek létproblémáiról beszélnek nagy elánnal (s javallják a házasság előtti szex és az egyéjszakás kalandok helyett az erkölcsös életmódot) egy viszonylag stabil, néhány ezer fős közönség előtt. Ez a néhány ezer fő viszont épp a Manna célközönsége lenne, a fiatal, vallásos konzervatívok, így nem véletlen, hogy a két műsorvezető közül érezhetően Hamar áll stabilabban az adáshelyzetben.

Lábjegyzetként megemlíthető, hogy azt ugyan nem tudni, Hamar felházas-e, azt azonban igen, hiszen szívesen beszél róla, hogy az úgynevezett Grace Home közösség tagja, ami lényegében ugyanazt az új hullámos keresztény vonalat viszi, mint a Felház. Vezetője az autodidakta lelkész Czeglédi Szilárd, aki nem mellesleg a Manna FM tulajdonosának, a Gospel Közhasznú Alapítványnak a kuratóriumi tagja. A Manna FM vallásos karaktere tehát ebből a new wave kereszténységből eredeztethető.

A vallási orientáció amúgy alig-alig ütött át a Reggeli Manna hangulatán. Hamar kicsit beszélt a közelgő adventről, és idézett röviden a Bibliából, de ezt jó arányérzékkel tette, és a maga módján informatívan. Érdekes momentum volt a Szijjártó-féle, frissen bejelentett űrprogram körberöhögése is. Ugyan nem óvatoskodták el kritikájukat, de egy röhögcsélős, komolytalankodó mázzal fedték el, ahogyan korábban, más esetben, Sebestyén Balázsék is demonstrálták már egyszerre a maguk szabadságát, és akaratlanul annak határait is.

A négyórányi adásidő kitöltéséhez elég sok vattaanyagot használtak fel a műsorkészítők – Wikipédia-oldalak beolvasása és felesleges körök a hallgatói sms-ek körül –, kicsit nyögvenyelős volt a nyilván reklámfelületként értékesített Tolvai Reni-interjú is. Mindezzel együtt is a hallgathatóbb fajta reggeli műsorok között kér magának helyet a Reggeli Manna.

Reggeli Manna, Manna FM, november 29.

 

Neked ajánljuk

Ne zavarjanak, lázadok

  • SzSz

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.

Halál a tengeralattjárón

  • Bacsadi Zsófia

Tobias Lindholm rendhagyó krimije minden, ami az épp aranykorát élő true crime és skandináv noir nem. A nézők nem bírják megunni a gyilkosok tragikus gyerekkorát, aberrált szexuális szokásait és sötét karizmáját, a dilettáns pszichologizálást és persze a véres részleteket.

Kérem a következőt!

  • Nagy István

Ha valaki a ’w’, a ’h’ és az ’o’ betűket látja közvetlenül egymás mellé írva, az mostanság valószínűleg sokkal hamarabb asszociál az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), mint a hatvanas–hetvenes évek egyik legjelentősebb zenekarára, a mai napig is létező The Who-ra. Monolitikus lemezük, a Who’s Next nemrég volt 50 éves, ami jó indok egy kis visszatekintésre. A Who mifelénk soha nem lett igazán kultikus együttes, ezért nem csak az album, a zenekar történetét is érdemes feleleveníteni.

Titkok, tengelicék

  • Dékei Kriszta

A Pannonhalmi Főapátság kiállítása nem pusztán egy kortárs kiállítás, hiszen olyan dolgokra/tárgyakra és a bencés közösség által használt terekre is rápillanthatunk, amelyekre eddig a kívülállóknak nem volt lehetőségük.

Kaptafa

  • Kiss Annamária

Nem könnyű feladat egy lakásfelújítás: épp egy fél vagy negyedkész házban járunk, ahol még minden munkaterület. Jól indul az előadás: a házigazda Alice (Ónodi Eszter) és barátnője, Magrete (Pelsőczy Réka) közös belépője az utóbbi idők egyik legsikerültebbje.

Pillanatnyi hatás

  • Rádai Andrea

A legtöbbször annyi történik, hogy egy vagy több ember áthalad valamilyen módon, valamilyen jelmezben a színpadon. Peter Brooktól tudjuk, hogy ez már elég a színházhoz, de most sokat hörögnek és táncolnak is a színészek a 33 álomban, néha meg fojtogatják és kibelezik egymást. Minden Bodó Viktor-produkcióban vannak agyeldobós jelenetek, de a rendező most mintha kifejezetten az úgynevezett „cool fun” esztétikának szentelte volna az egész előadást, ami tényleg elejétől a végéig téboly, agyrém, lázálom és káosz, és akkor még finom voltam.

Síkság

Magas labda, ha egy műsor, pláne egy podcast vagy YouTube-csatorna a világ idegesítő dolgaira reflektál. Nagyon hamar kiderül ugyanis, hogy minden idegesítő. És maga a műsor is villámgyorsan idegesítővé válik. A Márkó és Barna Síkideg az „új Index” legnépszerűbb, immár a harmadik évadot taposó audiovizuális produkciója a havi podcast-sikerlistákon általában a csúcs közelében tanyázik.

Egy banánköztársaság bukása

  • Ács Pál

Banánköztársaság – ezt a szót jobbára csak átvitt értelemben használjuk az eltorzult gazdasági-társadalmi berendezkedésű, nagyhatalmi érdekek hálójában vergődő országocskákra, alig gondolva azokra a kicsiny közép-amerikai államokra, amelyek tényleg szinte kizárólag a banánexportjukból tartják fenn magukat.

Ölniük kell

A szakértők szerint majdnem minden megyében tartanak illegális kutyaviadalokat, hiába lehet az ilyen szadista cselekményért akár három év börtönbüntetést is kiszabni. A bűnözők egy lépéssel a hatóságok előtt járnak.

Melyik út megyen itt Budára?

  • A szerk.

A magyar film újra régi fényében ragyog! Sőt, jobb mint valaha, veri a világot. Csak az nem teljesen eldöntött még, hogy ez a Vajna-korszak elmúltának köszönhető, vagy annak az egyelőre ismeretlen zseninek, aki leforgatta a Borkorcsolyát, ezt a gyönyörű, a magyar valóságot teljes mélységben és oly híven ábrázoló, mégis vidám és legyőzhetetlenül optimista, ráadásul alig 22 másodperces remekművet.

Készpénz és ígéret

  • A szerk.

„Ellenzéket is váltottunk. Leváltottuk a szocialista párton belül azokat, akik nem akartak változást, akik féltek az elszámoltatástól. Leváltottuk azokat, akik bizonytalankodtak, leváltottuk azokat, akik bármilyen szélsőséges magatartást hirdettek, akik üzleteltek a hatalommal, akiket meg lehetett venni, akiket meg lehetett zsarolni, meg lehetett fenyegetni” – mondta Márki-Zay Péter vasárnap esti győzelmi beszédében a budapesti Anker közben a lelkes publikum előtt.