Rádió

Instant manna

Reggeli műsor a Manna FM-en

Interaktív

Mint arról magunk is említést tettünk az év elején, idén februárban kezdte meg a budapesti rádiós paletta egyik legkülönösebb adója, a Manna FM a sugárzást.

Azon frissiben annyit tudtunk róla mondani, hogy a csatorna programadó írása meglehetősen ezoterikus hangoltságú lett, ám a tulajdonosok a keresztény irányvonalat nem domborították ki túlzottan, holott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól (NMHH) egy „keresztény szellemiségű közösségi rádióra” érkezett a sugárzási engedély. Valamint azt sem hagytuk szó nélkül, ami jellemző módon a Manna indulásakor a legtöbbek ingerküszöbét elérte, tudniillik, hogy a rádió egyik műsorvezetője, Prekopa Donát az Orbán Gáspár-féle Felház mozgalomnak is alapító tagja. Habár voltak Prekopánál ismertebb nevek a Manna stábjában, mégis az ő személyén keresztüli vélt vagy valós Orbán–Felház–Manna-összefonódás izgatott mindenkit a leginkább. Olyannyira, hogy a Media1-nek adott interjújában Bali Mónika programigazgató nem győzött elhatárolódni az efféle feltételezésektől.

A csatorna első évének vége felé, úgy tűnik, a Manna tulajdonképpen gond nélkül belesimult a pesti rádiók sorába, akár jó ez neki, akár nem. Valójában nem sok minden különbözteti meg a rádiós játéktérben hirtelen megszaporodó kereskedelmi adóktól (az Andy Vajna halála után útkeresőben lévő Rádió 1-től, illetve az annak klónozásával létrehozott Best FM-ből, s a szintén hozzájuk – na meg a KESMA-hoz – tartozó Retro Rádiótól), éppen ezért érdekes lenne tudni, mekkora közönséget sikerül megszólítaniuk. Ám az NMHH napi rádióhallgatottsági kutatásának keretében nem járultak hozzá (számos más rádióhoz hasonlóan) hallgatottsági adataik közléséhez.

Ahhoz, hogy leteszteljük, egy-egy adó milyen stílusregiszterben pozicionálja magát, a legjobb módszer, ha a reggeli, adásnapindító műsorba hallgatunk bele. Van órákon át változatlan monotonitással pruttyogó hangszőnyeg? Vannak erőltetett nevetéssel kísért, mérsékelten eredeti humoros futamok? Van a hallgatói aktivitást serkenteni szándékozó, de a szórakoztatás nevében semmiféle téttel nem bíró interaktív szakasz? Akkor itt ugyanaz az instant séma működik, mint Sebestyén Balázsék még ma is hasító és Stohl András vagy Bochkor Gábor közelmúltban elhasalt reggeli show-műsoraiban.

A Reggeli Manna műsorvezetői a komolyabb rádiós múlttal rendelkező Péter Petra és a hozzá képest kezdőnek számító, ám elég magabiztos kisugárzású Hamar Donát. Alapvetően jól csinálják, amit csinálnak, habár semmi egyéni íz nincs a produkciójukban. Hamar egyébként a rádiózás mellett influencerként is észrevéteti magát a YouTube-on és a közösségi médiában. Feleségével közös csatornájukon a fiatal keresztény értelmiségiek létproblémáiról beszélnek nagy elánnal (s javallják a házasság előtti szex és az egyéjszakás kalandok helyett az erkölcsös életmódot) egy viszonylag stabil, néhány ezer fős közönség előtt. Ez a néhány ezer fő viszont épp a Manna célközönsége lenne, a fiatal, vallásos konzervatívok, így nem véletlen, hogy a két műsorvezető közül érezhetően Hamar áll stabilabban az adáshelyzetben.

Lábjegyzetként megemlíthető, hogy azt ugyan nem tudni, Hamar felházas-e, azt azonban igen, hiszen szívesen beszél róla, hogy az úgynevezett Grace Home közösség tagja, ami lényegében ugyanazt az új hullámos keresztény vonalat viszi, mint a Felház. Vezetője az autodidakta lelkész Czeglédi Szilárd, aki nem mellesleg a Manna FM tulajdonosának, a Gospel Közhasznú Alapítványnak a kuratóriumi tagja. A Manna FM vallásos karaktere tehát ebből a new wave kereszténységből eredeztethető.

A vallási orientáció amúgy alig-alig ütött át a Reggeli Manna hangulatán. Hamar kicsit beszélt a közelgő adventről, és idézett röviden a Bibliából, de ezt jó arányérzékkel tette, és a maga módján informatívan. Érdekes momentum volt a Szijjártó-féle, frissen bejelentett űrprogram körberöhögése is. Ugyan nem óvatoskodták el kritikájukat, de egy röhögcsélős, komolytalankodó mázzal fedték el, ahogyan korábban, más esetben, Sebestyén Balázsék is demonstrálták már egyszerre a maguk szabadságát, és akaratlanul annak határait is.

A négyórányi adásidő kitöltéséhez elég sok vattaanyagot használtak fel a műsorkészítők – Wikipédia-oldalak beolvasása és felesleges körök a hallgatói sms-ek körül –, kicsit nyögvenyelős volt a nyilván reklámfelületként értékesített Tolvai Reni-interjú is. Mindezzel együtt is a hallgathatóbb fajta reggeli műsorok között kér magának helyet a Reggeli Manna.

Reggeli Manna, Manna FM, november 29.

 

Figyelmébe ajánljuk