Antiszemita vicceket posztoló botránygyáros a Kossuth Rádió új vezetője

  • narancs.hu
  • 2020. január 7.

Interaktív

Minőségi csere: Siklósi Beatrix váltja Mucsányi Mariannát.

Új vezető a Kossuth Rádió élén: Mucsányi Marianna három év után távozik a csatornaigazgatói posztról, őt január 6-tól Siklósi Beatrix váltja. A hivatalos indoklás szerint Mucsányi közös megegyezéssel távozik, ám mindehhez valószínűleg az is hozzájárult, hogy férjét, Szadai Károlyt nemrég választották a Médiatanács tagjává, így pedig összeférhetetlenség merült fel.

Szadai volt az egyébként, aki december elején eskütételekor képtelen volt elismételni új munkahelyének nevét.

Kabarévá változott az eskütétel a Parlamentben

A Médiatanács új tagjainak meggyűlt a bajuk hivataluk és tisztségük nevével. Parádés napon vannak túl honatyáink: néhány fideszes képviselőnek megremegett a keze szavazáskor, ezért rossz gombot nyomott, majd abba a tudathasadásos állapotba kerültek, hogy kénytelenek voltak megszavazni egy ellenzéki törvényjavaslatot. És a legnagyobb poén ekkor még hátravolt.

Mint később kiderült, a kínos baki volt a legkisebb gond: sokkal nagyobb probléma, mennyire tudja Szadai részrehajlásmentesen vizsgálni a felesége irányítása alatt működő Kossuth Rádió működését. Az összeférhetetlenséget a Médiatörvény is szabályozza, a Média1 nyomozása viszont kiderítette, mindez nem igazán izgatja a feleket: az újság megkeresésére sem az MTVA, sem Mucsányi nem válaszolt. Az NMHH viszont azt írta, 30 nap áll rendelkezésre megszüntetni az összeférhetetlenségi okokat - azaz ennyi ideje van Szadainak vagy Mucsányinak benyújtani lemondását, esetleg felbontani házasságát. Végül úgy néz ki, Mucsányi adta fel eddigi posztját, bár a hivatalos indoklásban nyoma sincs annak, hogy távozása hátterében az összeférhetetlenség állna.

Mint a Média1 írja, Mucsányit a Domaháza 2002 Kft. nevű vállalkozása adótartozásai miatt a cégbíróság 3 évre eltiltotta a cégvezetéstől. Jogi akadálya ettől függetlenül nem volt csatornaigazgatói posztjának, hiszen ez nem minősült vezető tisztségviselő állásnak, mindenesetre furcsa, hogy Tóth Tamás Antal után ő volt a második közmédiás vezető, aki eltiltás alatt állt.

A Kossuth Rádió élére azonban a frissen kinevezett Siklósi Beatrix sem tűnik jobb választásnak. Mint a 444 írja, ő volt az, akit azért kellett visszahívni a köztévé vallási műsorainak éléről, mert rendszeresen rasszista posztokat és antiszemita vicceket tett közzé Facebook-on, ez pedig nem tetszett a történelmi egyházaknak. 2018-ban mégis őt nevezték ki az M5 kulturális csatorna élére - az ő irányítása alatt kerülhetett tehát adásba az a műsor, melyben azt fejtegették, gyógyítható-e a homoszexualitás. A kétezres évek elején szintén Siklósi szerkesztette és vezette az Éjjeli menedékhely című műsort, melybe meghívták a holokauszttagadó David Irvinget, hogy kifejtse antiszemita gondolatait az 56-os forradalomról.

Figyelmébe ajánljuk