Lakva ismerni meg - Star Academy

Interaktív

Az élet rövid, a „beköltöző show” hosszú – a műsorújságra pillantva könnyen ez a mélabús gondolat fészkelhette be magát a borongásra hajlamos tévénéző lelkébe, a Tv2 realitybe oltott zenés tehetségkutatójának első, majd háromórás időtartamúnak jelzett adása előtt. A Star Academy által keltett nulladik benyomás természetesen inkább csak egy általános műfaji sajátosság leolvasása, hiszen jóformán ha Richard Wagner, Tarr Béla és Peter Jackson bánik oly bőkezűen az idővel, mint akármelyik ki- és beszavazóshow meg végtelenített tehetségkutató-döntősorozat megrendelője és műsorrendbe állítója. Persze az sem a Star Academy egyedi jellegzetessége, hogy az adás valójában még a jelzettnél is korábban kezdődött múlt szombat este: a híradó utolsó szakaszában, a két műsorvezető, Ördög Nóra és Majka bejelentkezésével, a láthatatlan stúdióközönség folyamatos sikoltozásának kíséretében, a műsor állandó jelenlétét ígérve az elkövetkező napokra-hetekre-hónapokra.

false

A voltaképpeni Star Academy azután a daloló zsűritagokkal indul, s ebben van valami bizalomgerjesztő, mert itt most kivétel nélkül olyan emberek ülnek a dalosok sorsáról döntő zsűriben (s válnak majd rögvest mentorokká), akik maguk is tudnak énekelni. Ez még annak tudatosítása mellett is üdítő jelenség, hogy amúgy csupa sokszorosan kipróbált és részben unalomig kiismert tehetségkutatós-zsűris veterán gyűlt össze az asztal mögött: Keresztes Ildikó, Pásztor Anna, Vastag Csaba és a világkarrier örökös várományosa, Király Viktor. Ők rendben el is játsszák a szerepeiket, s különösen Pásztor Anna olykor még arra is kész, hogy érdemi és eredeti, azaz jó előre nem borítékolható véleményeket fogalmazzon meg.

A tűzriasztó vijjogásától, Vastag orrméretének sűrű emlegetésétől és hangosítási bakik sorától kísért első beköltözőshow (melyet másnap egy ugyanilyen adáskolosszus követett) mindenesetre felvonultatott néhány kellemes, valamint másfél izgalmas hangot is. Viszont a műsorkészítők a személyiségek helyett láthatóan inkább figurákat, s ami még rosszabb: sztorikat kerestek, méghozzá lázasan. Így válhatott aztán heveny dramatizálás tárgyává a 18 éves lány, aki olyannyira híján van az önbizalomnak, hogy „eddig még sohasem mert tehetségkutatóra jelentkezni”. Így lett a mostani szereplés „talpraállás” a hat éve azonos dallal jelentkező és akkor kiejtett fiatalember számára. S mindenekelőtt így kerülhetett elénk a szemérmetlenül hamis jelenet a szakítás utáni „lakhatási problémája” közepette meginterjúvolt, cuccaival az utcán szomorkodó énekesnőről.

A szenvedélyes túlspilázás persze érthető, elvégre a dalospalántákat az akadémiának elkeresztelt stúdióbelsőbe beköltöztető műsor rögtön a kezdetektől a Való Világgal fut versenyt. Innen nézve nem is csupán méretes otrombaságnak, de legalább ennyire szándékolt nézőkecsegtetésnek is tekinthető, hogy a versengő lányokkal kapcsolatban többször is említették ebben a legelső adásban a megcsiszolás (pl. „bent nehogy megcsiszoljanak!”) gusztusos fordulatát. S mivel a Tv2 napi rendszerességgel és bőven tudósít majd a bekamerázott tömegszállásról, akár még szó szerinti értelművé is válhat a kivárás megszokott óvatoskodó szava: meglátjuk!

Tv2, augusztus 27.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.