Tartalom

(2016-09-01)

Snoblesse
Publicisztika

Majtényi László

Publicisztika

A kontinuitásról és kitüntetésekről

Válasz Vajda Mihálynak

A Narancs szerkesztősége azzal juttatta el hozzám kérdésed, hogy válaszolnék-e rá. Szívesen, bár annyiban biztosan nem vagyok alkalmas a feladatra, hogy noha, mint mindannyiunknak, több címkém lehet, de az alaptörvény jogásza biztosan nem lehetek (ha már, akkor inkább alaptörvény-kritikus jogász). Joggal, ezen belül alkotmányjoggal viszont valóban foglalkozom, és talán itt ez is elég. A válasz, és ez lesz az én személyes hasznom, talán ahhoz is hozzásegít, hogy saját álláspontomat világosabban lássam.

Vajda Mihály

Publicisztika

Kérdéseim tisztikeresztemről

Még mindig habozok, hogy felháborodván Bayer Zsolt lovaggá ütése miatt, magam is visszaadjam-e állami kitüntetésemet. Ennek eddig három oka volt, aztán csak kettő maradt. De azért felsorolom mind a hármat.

Egotrip

Egotrip

Techet Péter: Svarcgelb

Kini utolsó levele – bajor népszínmű

Nemrég ültük százharmincadik évfordulóját annak, hogy az elmeháborodottnak ítélt, hóbortos király beleimbolygott a Starnberger Seebe, és megfulladt.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Mi lesz itt?

Előre szólunk: ami most következik, csupán a szabadjára engedett fantázia tobzódása, minden tényalapot nélkülöző spekuláció. Továbbmegyünk: ha valami csoda folytán az október 2-i népszavazáson mégsem lesz elsöprő a részvétel s nem lesz elsöprő fölénye a nem szavazatoknak, akkor még spekuláció sem – csak valami rossz, buta álom, amit a legjobb lesz hamar elfelejteni.

Belpol

Interjú

Belpol

„Amihez a Fidesz hozzáér, az tönkremegy”

Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok volt országgyűlési biztosa érdemrendje visszaadásáról és az államilag gerjesztett gyűlöletről

A korábbi ombudsman szerint Bayer Zsolt csak a „hasznos idióta”, elsősorban a kormány felelős az egyre nagyobb gyűlölködésért. Kaltenbach Jenővel a fokozódó gyűlöletkampányról, a romák helyzetéről és arról beszélgettünk, hogy mennyire vállalhatatlan a nyugatiak számára a magyar közeg.

Belpol

„Érzékeny időszaka volt az életünknek”

Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgató-helyettese a csatornáról és a kormányzati propagandáról

Nincsenek abban a helyzetben, hogy lemondjanak a fizetett kormányzati kampányokról, de ezzel az ellenzéknek is esélyt adnak arra, hogy ingyenesen hirdethessenek a kampányidőszakban – állítja Németh S. Szilárd, aki beszélt az ősszel induló, bulvárosabb magazinműsorokról, az ATV küldetéséről és arról, hogy nem csak a fideszes Németh Szilárddal szokták összekeverni.

Megbízható embert a strasbourgi bíróságra

Belpol

Nevek a semmiből

Önkényes eljárásban választotta ki a kormány három strasbourgi bírójelöltjét. Emiatt akár az egész listát visszadobhatják.

Belpol

Csak ne a szél! - Miért sorvasztja el a kormány a szélerőműveket?

A korábbi ígérettel szemben nem lesznek új szélerőmű-pályázatok – közölte a Naranccsal az illetékes minisztérium. Ennek szerintük szakmai oka van, az viszont tény, hogy – ellentétben a napenergiás piaccal – a szélenergiát nem fonják be az állam csápjai baráti cégeken át. A szélkerekek száma mindeközben világszerte gyarapodik.

Zene

Interjú

Zene

„Agyondolgoztuk magunkat”

Rex Brown basszusgitáros

Közösségi finanszírozásban jelent meg magyarul az önéletrajza, A Pantera igaz története – Belső szemmel. Ennek apropóján hívtuk fel a stúdióban.

Interjú

Zene

„Csak a legjobbakkal foglalkozom”

Eduard Wulfson hegedűtanár, a Stradivari Társaság igazgatója

A Kaposfest Kamarazenei Fesztivál a tavalyi vezetőváltás óta – amikor Kokas Katalintól Baráti Kristóf és Várdai István vették át a fesztivált – ugyanolyan magas színvonalon folytatódik, telt és lelkes házakkal, mint korábban.

Film

Film

Film

Nem a poharat

Fede Alvarez: Vaksötét

Az öldöklős filmek negatív hősei gyakorta küzdenek kihívásokkal: néha fizikailag túlfejlett szellemi fogyatékosok, sokukat öröklött családi terheltség sújtja, vagy szimplán csak megátkozták őket, a legrosszabb esetben viszont rég meghaltak, de mégsem tudnak nyugton maradni.

Könyv

Könyv

Könyv

Akik nem jöttek vissza

A holokauszt és a családom

Freud lapsusnak nevezte az öntudatlan, de szemernyit sem véletlen nyelvbotlásokat, és igen messzemenő következtetéseket vont le belőlük.

Könyv

„Egy ember, aki nem változik” - Robert Harris író

1894-ben a francia hadsereg zsidó származású vezérkari tisztjét, Alfred Dreyfust kémkedéssel és hazaárulással vádolják meg: az ártatlan tisztet merő antiszemitizmusból elítélik. Az ügy főbb szereplői – maga Dreyfus és a védelmére kelt Émile Zola – jól ismertek, csupán azt az alakot feledte el a történelem, aki nélkül az igazságra jó eséllyel sosem derült volna fény.

Könyv

„Együtt vagyunk, csináljuk meg!”

Grecsó Krisztián író

A Jelmezbál című könyvével az eladási listákon is jól teljesítő szerzővel írószerepekről, az irodalmi estek haláláról és a családállításról beszélgettünk, de szóba került a Trabantot vezető Esterházy is.

Interaktív
Színház

Színház

Színház

Övön alul

Magyar

Nem láttam még senkit a kortárs művészetben ennyi agresszióval megszólalni a magyar kisebbségről vagy annak nevében, legfeljebb valami szélsőséges oldalon, netán „többségi” parlamentekben, tüntetéseken, egyszóval a valóságban. Hogy az elnyomott kisebbség maga is agresszorrá válhat, tudjuk, ők már itt, a színpadon, jelmezükben azok az első jelenettől kezdve: fehér ing, ügyes kis rézgombos mellény (eddig a „magyar”), övön alul pedig katonai zsebes nadrág, bakancs – harcra készen.

Tudomány
Riport

Munkavállalás Ausztriában

Riport

Bezárhatnak a magyarok nélkül

Utánajártunk, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal jár az ausztriai munkavállalás, mennyit lehet keresni, és mi az a „szezonozás”.

Gasztro
Tévétorrent