tévéSmaci

Hol van nyulam?

  • tévésmaci
  • 2016. szeptember 11.

Interaktív

Amikor Sztupa és Troché meghúzták magukat Balatonfülén, az végül többéjszakás kalandnak bizonyult. Úgy kezdődött, hogy bevették magukat az erdőbe egy egész délelőttre. Fészekből kihullott tojásokat, sündisznót, fejdíszbe jó tollakat kerestek, már ha keresésnek lehet nevezni azt az állapotot, amikor az ember halad valamerre, maga sem tudja, hogy merre, s arra vár közben, hogy szembejöjjön valami. Valami nagyszerű vagy kisszerű, de mindenképpen félelmetes, amitől úgy igazán megrémülhet. Jöhet olyasmi is, amit megcsodál majd, s örül tán neki, de ezekkel – előre – nem foglalkozik az ember (aki adott esetben Sztupa vagy Troché, Ómafának, őt eddig még nem említettük, délben haza kellett mennie; mindig harangszókor indulnia, akárhol volt, utálta is rendesen a harangszót). Bent az erdőben távoli zajok hallatszottak, amikről ugyan lehetett tudni, hogy soha nem materializálódnak, de senki nem akarta ezt a tudást. Jobb volt felkészülni minden eshetőségre. Arra az egyre, hogy egyszer csak az egyik baljóslatú hang kinő a földből, előlép egy fa mögül, s farkasszemet kell nézni vele. Ilyen körülmények között kiérni egy csupán irtó nagy jóindulattal és erős túlzással tisztásnak nevezhető térségre, ahol megritkult valamelyest az akácerdő, hm, valóban kitörő örömöt okozott. De azt a kitörést muszáj volt visszafojtani, hiszen a dolog lényege pont a bátorság volt. Nem beszarni fűtől, fától, galambszótól. De a tisztást meg kellett becsülni, azt pedig úgy lehetett legjobban, hogyha erősen besegítenek a természet munkájába. Így aztán nemcsak Ómafa, de Sztupa és Troché is hazaindultak harangszókor. Hozunk fejszét, meg szólunk a többieknek. Ebéd után aludni kell, majd utána. Délután megint kijövünk, én most megjelölöm ezt a helyet; idetalálunk, nyomolvasók. Hogy oda vagy máshova, nem sokat számított, volt pár hely azon az agárcaerdőn, ahol megritkultak a fák (a Walderdőben bezzeg ilyesmi nem fordulhatott volna elő, bár ott eleve ritkásabban álltak a fák; ritkásan, de egyenletes sűrűségben). Tehát több helyen is lehetett volna tisztásítani egy-egy kisebb területet. De Sztupa, Troché, Ómafa és a többiek simán visszataláltak a megjelölt helyre, s szerszámot is hoztak, ha nem is fejszét, de egy kisbaltát (nem, nem tomahawkot, nem voltak ők indiánok, csak egy kicsit). Járta a táncát a kisbalta, hullott a gyenge akác, jó lesz majd a sátornak cölöp. Van otthol ponyva is, holnap majd kihozzuk.

Pénteken (12-én) a Film Mánián kezdődik este hétkor az Amerikai fogócska című filmmű, aminek számos erénye közül csak az egyik az, hogy 1963-ban készült. De például Audrey Hepburn és Cary Grant mellett olyan jelentős művészek lépnek fel benne, mint Walter Matthau vagy James Coburn, hogy George Kennedyt és a személyében megtestesülő amerikai álmot már ide se írjuk. Van itt valami ebül szerzett örökség, az államtól csórta az elhalt, de úgy eldugta, amikor még élt, hogy most senki nem lelé nyomát, sem a víg özvegy, sem az egykori tettestársak. A legjobb az egészben a neszesszer, de tényleg nem akarom lelőni a poént. Erről jut eszembe, megmondjam, mi lesz a vége a Nyomorultaknak? Mert az kezdődik ám rögtön ezután ugyanitt, valami húsz évvel ezelőtti kiszerelésben, Belmondóval.

Szombaton a Duna tévé a viszonylag kései 23.35-ös Nyugaton a helyzet változatlanba csomagol valami aktuális üzenetet, amit magam is megerősíthetek: ugyanaz van, mint negyven éve, átmész Hegyeshalomnál, és változatlanul egy másik világ fogad. Valszeg így lehetett ez már 1930-ban is, amikor ez a film készült. Késő, késő, de a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan még később van a Film Cafén. Embe­rek, nézzetek magyar filmeket! Izé, 1.40-től. Korábban A muzsika hangja lesz, nyolcnegyventől ugyanitt. Énekelve rohanjuk le az Alpejseket biciklin.

Vasárnap a színészettel pályája során több alkalommal is megpróbálkozó Al Taszilót láthatjuk a Film+-on a Fedőneve: Donnie Brasco című filmben. Gyorsan akkor az én kedvenceimet: Zalka Máté fedőneve Lukács volt, Rajk Lászlóé Kirgíz. Tyévé nyet!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.