tévéSmaci

Lovak

  • tévésmaci
  • 2020. március 20.

Interaktív

Amikor Sztupa és Troché nyugodtak voltak, mint disznóöléskor, az semmi jót nem jelentett, s legkevésbé sem disznóvágást, már ha az jó egyáltalán. Egyszerre nyugodtnak lenni, az eleve bajos, pláne a folyamatos tevékenység közepette, hisz’ alig is volt bárminemű jelentősége annak, amikor Sztupa és Troché párhuzamosan voltak nyugodtak. Este vagy reggel, vagy bármikor, amikor becsukták a közeli világváros egy kiemelt pontján álló székházuk kapuját, s úgymond hazamentek, tök mindegy volt a világnak és nekik is, hogy nyugodtak-e vagy éppenséggel dúltak vagy akármik. De amikor úgymond sorosan, vállt vállnak vetve, vagy egyszerűen csak ücsörögve voltak nyugodtak, az, mondjuk ki, félelmetes volt. Megszűnt minden zavaró tényező, mintha egy nagy porszívó felszippantotta volna hangtalanul, légörvény és minden nélkül, észrevétlenül a világot. Nem csupán a közvetlen környezetüket, de cakompakk az egészet, Hencidától Boncidáig. Ott álltak a semmiben, Sztupa és Troché, nem gondoltak semmire, csak néztek előre, történjen, aminek történnie kell. S megtörtént!

A nyugalmak dermesztő egyformasága talán vonzotta, talán taszította egymást, de villámgyorsan született belőlük valami, amit nyugalomnak már csak súlyos megkötésekkel lehetett nevezni, talán csak egyfajta harmadik, másmilyen nyugalomnak. Olyan nyugalom, ami már izgalom. Nyugalom-plusz. Vagy többletnyugalom. Konvertálható nyugalomkoncentráció. Külső szemlélő csak nagyon ritkán láthatta ezt az állapotot, ugyanis a külső szemlélő is mindig eltűnt a világporszívóban. Ómafának egyszer valami trehányság folytán mégis megadatott, a trehányság amúgy is jellemző volt rá. Tetszett neki, tetszett neki, de nem volt elégedett. Persze, valószínűleg a világot is így teremtették anno, két istennel meg egy porszívóval, de azért lehetett volna a dolog egy kicsit érdekesebb.

Pénteken (21-én) a Cinemax este fél tízkor belecsap a Peel című angol filmbe, mely műalkotás egy a világból magát kivetve testvérét kereső fiú története, de itt valahogy mindannyian jó véget jósolunk neki. Olyannyira jót, hogy alig háromnegyed óra után már át is ugorhatunk a kettes csatornára, ahol nem egy gumibotjával játszadozó rendőr vár („Nem tetszik az első műsor?”), hanem az Akik dolgoznak című svájci film. Erre mondják azt, hogy nem elég, hogy svájci, de még jó címe is van (mint a Tell Vilmosnak vagy A csónak megteltnek). Az viszont nem ennyire jó hír, hogy a film egy munkamániás faszkalapról szól, aki egy hatalmas pofára esés során annyira megüti magát, hogy az ilyenkor szokásos csillagok látásán túl az is felmerül benne, hogy tán lehetséges nem munkamániás faszkalapnak is lenni, csak simának.

Szombaton is maradunk a Cinemax 2-n (nem kell azzal a sok gombbal veszkődni a pilinckán), ahol este fél tizenegykor maga Lear király vár reánk 2018-ból, mondhatni, parádés szereposztásban. A parádés kifejezés persze jelent jót, rosszat is, ezzel az erővel azt is mondhattuk volna, hogy jó drága szerep­osztásban. Lear mindenesetre Anthony Hopkins, és hát a lányok is… Emma Thompson, Emily Watson és Florence Pugh. No, de a mellékszereplők, a hercegek, grófok: Jim Broadbent, Jim Carter, Tobias Menzies, az már valami. A bolondot nem ismerem. A Film Mánián kilenckor volt egy Kelepce c. amerikai krimi. Tévézni kelepce, s nem amerikai krimi – ezt jegyezzék meg!

 

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.