BALATON melléklet – rés a présen

„Máshol szarvasok”

  • rés a présen
  • 2022. május 25.

Interaktív

Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány és a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke

rés a présen: Kinek az ötlete volt a BalatonBike365 projekt?

Princzinger Péter: Nagyon régi történet ez. Még 2014 táján jelent meg az a kormányhatározat, amelynek célja az aktív turisztikai hálózatok fejlesztése volt, a gyalogos túrázásra, a kerékpározásra, a vízitúrázásra, a vitorlázásra és a lovaglásra terjedt ki, ennek egyik lába a Magyar Kerékpáros Szövetség által létrehozott BalatonBike365 projekt. A név azt fejezi ki, hogy a Balaton nemcsak nyáron várja a vendégeket, hanem az év minden napján. A célunk az volt, hogy a főszezonról levegyük a terhet, hiszen akkor van a legmelegebb, akkor vannak legtöbben, ami miatt rendesen kerülgetni kell bicajjal az embereket. Ehhez képest ott a nagyon értékes április, május, június, meg a szeptemberi és októberi időszak, amikor kellemesebb az idő, és vannak szabad kapacitások. A másik fő megfontolás az volt, hogy ne csak a Balaton-partra irányítsuk a forgalmat és a költést, hanem kicsit távolabb, a parttól 10–15 kilométerre lévő szolgáltatókhoz is.

rap: Hogyan készítettétek elő a tervet?

PP: A kollégáink bejártak 1200 kilométernyi, a térségben jól ismert kerékpározható utat, és ebből leszűrtünk 800 kilométert. Az útvonalakat leegyeztettük mindenkivel, a nemzeti parktól az erdőgazdaságokon át az ingatlantulajdonosokig, attól függően, hol mennek keresztül. Aztán útjelző táblákat, eligazító jelzéseket helyeztünk el, továbbá mindent, ami a biztonságos közlekedéshez kell. Ezeket az utakat és az utak mentén ingyenesen látogatható attrakciókat is tartalmazza az az elektronikus adatbázis, amelyre az útvonaltervező weboldal és mobilapplikáció épül.

rap: Milyen igényeket elégít ki az adatbázis?

PP: Nem úgy működik, mint egy autós navigáció, hogy a legrövidebb vagy leggyorsabb utat választhatja az ember, hanem mondjuk azt a lehetőséget, amelyik útba ejti a vászolyi sajtmanufaktúrát. Azok számára, akik nem annyira önállóak, vagy nem akarnak kitalálni útvonalakat, kialakítottunk a hálózaton 50 különböző tematikus túrát. Csak ki kell választani, és minden szükséges infót megkap hozzá a túrázó.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk