tévéSmaci

Mért villog a kese sas?

  • tévésmaci
  • 2019. január 20.

Interaktív

Amikor Sztupa és Troché a fázást tanították az egyetemen, nem végeztek félmunkát. Mondjuk a katedrán egyedül Sztupa állt, Troché csak a vetítőt kezelte (Aspectomat J24B; korszerűsítés, basszus, de azért a rongyos régi Aspectar 150A-t még időben sikerült hazamenteni, hogy a család meg a vendégek szombat este sasolhassák a kenesei diákat). Valójában azért kezelte Troché a vetítőt, mert onnan – mintegy a masina lőállásából – jobban szemmel lehetett tartani a hallgatókat, akikről ugyan túlzás lett volna állítani, hogy minden kitelik tőlük, de azok pont nem azok az idők voltak, amikor az ördög aludt volna, akár egy szemhunyásnyit is. Így tehát Troché csak akkor ment fel a katedrára, amikor a fázás manuális megnyilvánulásait kellett szemléltetni. Megkérem tanult kollégámat, hogy mutassa be a fázást, mondta Sztupa. Troché szépen felballagott a katedrára egy nagy büdös télikabátban, és mindkét kezével szorgalmasan ütögette, dörzsölgette ellenkező felkarját, szóval a váll és könyök közötti részt, így (a szerző mutatja). Ütögette vagy két percig, az előadótermen mintha hirtelen hűvös fuvallat vágna, május van vagy június, a többség már a vakációt tervezgeti magában (építőtábor, apám fasza), de egy pillanatra mindenkibe beléfagy a lehelet. De ahogy beesnek a fagypont alá, úgy katapultálnak is onnan, mire visszaemelik tekintetüket az előadóra, már ismét Sztupát látják ott, jól ismert pálcájával hadonászva Budapest vetítővásznon megjelenő térképére mutat, Troché pedig rég eltűnt az Aspectomat mögötti sötétben. Sztaditúr lesz, harsant fel delejes kacaj kíséretében Sztupa, hogy úgy mondjam, hö-hö-hö, vajaskenyér-túra klasszik: felkeressük a Boráros teret. Ott is a Lordok Háza nevű intézményt (jelenleg Drogerie Markt), ahol a fázás során javasolt étkezési szabályokkal ismerkedünk meg.

Pénteken (21-én) 0.10 perckor a Duna tévé valamiért szó szerint értelmezi a Holnap lesz fácánt. Ránéznek az órára, éjfél elmúlt, ma már holnap van, s nyomatják is a fácánosat. Szóval ez tulajdonképpen csütörtök esti fácán, csak akkor nem mondhatnák rá, hogy holnapi. S a szerkesztettség olyan komoly a nemzeti főadón, hogy előtte konkrétan a Csinibaba lesz, aminek hát az egyik munkásruhába öltöztetett igrice máshol dalol is arról, hogy mivel kell indítani a napot: felessel nyilván, s Arany Fácánnal, hogy örökké fiatalok maradjunk, s a kígyó enfarkába marjon vagy a macska. Este már rendes tizenegykor a Cinemaxon lesz a Tenenbaum, a háziátok, úgy is mint a kifinomult jó ízlés legbiztosabb személyiségjegye. Aligha versenyezhet vele a Paramount Channelen 25 perccel később induló Pulp Fiction, de a korrekt tájékoztatás számunkra hitelv. Kilenckor volt Brian élete is, speciel az AMC-n. Aki viszont valami rendes dolgot akar látni, hajnali fél négyig fenn kell maradnia, akkor kezdődik ugyanis a Balek a Filmbox Extra HD-n (mert biztos van ilyen): skandináv filmmű arról, hogy a link csávó csaja bekapja a legyet, mire a gyerek, hogy bizonyítsa, hogy érett ő az atyaszerepre, elrabolja a gá­dzsi gyermekkorú unokaöccsét, és elviszi kajaktúrára. Vicces és szomorú is meg másmilyen is – nyilván.

Szombaton este kilenctől meg lebindzseljük az HBO 3-on a komplett Briliáns barátnőmet, aztán ágyesz-bugyesz, jön a karácsony, azt meg írja meg a Tatapó, hogy hányszor adják a Love Actuallyt. Tévé broáf.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.