tévéSmaci

Nézzük a krokodilt!

  • tévésmaci
  • 2015. május 30.

Interaktív

Amikor Sztupa és Troché minden vasárnap vaspogácsát sütöttek, az kétségkívül pályájuk különleges szakasza volt, afféle vaskor. Sztupa csak annyit mondott, buli lesz, s Troché máris tudta, mi a teendő. Tisztázzuk gyorsan, amikor vaspogácsát említünk, nem a közismert gépalkatrészről beszélünk, ami például a szelepeknél a szelephézag-állító csavar végénél található, áh, csudákat. Vaspogácsáról, az aprósüteményről, ami persze bizonyos esetekben nem is annyira apró – ezt nyilván nem kellett volna egyértelműsíteni, hisz tudja jól mindenki. Vaspogácsából kétfélét különböztetünk meg, hagyományost és futurisztikust. Hagyományos vaspogácsa sima ügy, készülhet rezes, ónozott, acélos kivitelben, de a közismert kínálatot helyenként erősen ledominálja a tájjelleg, így az Alföldön például gyakran készítenek szélben szárított vaspogácsát, míg a Balaton-felvidéken az alumíniumos-timföldes ízesítésű vaspogácsa járja, az Erdélyből érkező rokonok batyujából pedig sűrűn előkerül a ciános vaspogácsa, amit rendszerint köménypálinkával és bajusz alatti mosollyal kínálnak. Az utóbbi időben nagyon elterjedt a biovaspogácsa is, csak annak az elkészítése kicsit sokba kerül, lévén Kiruna felszíni fejtéseiből kell hozatni bele a vasat. Ennyit a klasszikusokról, a futurisztikus vaspogácsa jóval izgalmasabb, bár macerás elkészíteni. Természetesen futurisztikus vaspogácsából is van rengetegféle, talán több is, mint a hagyományosból. Ismerünk tepertős, burgonyás (krumplis), sajtos, vajas, juhtúrós-tökmagos futurisztikus vaspogácsát, hogy csak a legnépszerűbbeket említsük, a Bánságban csirkés vaspogácsát készítenek, Budapesten viszont macaronos vaspogácsát, bár ez már az új idők dala. Amikor Sztupa és Troché a vaskorukat élték, hagyományos kategóriában egészen egyszerű, bár kicsit édeskés alpesi vaspogácsát sütöttek sok kadmiummal, a futurisztikus szakágban pedig messzi földről sereglettek az ínyencek, megkóstolni a 100 napos Nowa  Huta-i vaspogácsájukat. Első vaspogácsakioszkjukat Csepelen, a gyárkapuban, a Lenin-szobor lábánál állították fel, de még Diósgyőrből is odajártak a szakik vaspogácsát majszolni, hamar fel is vették a kínálatba a diós vaspogácsát. Hosszan tárgyaltak a bolti forgalmazásról is, csak a Győri Keksz és Ostyagyár húzódozott felvenni a Győri Keksz és Vaspogácsa nevet. Az ilyen dolgokon segíthet a televízió.

Pénteken (1-jén) ünnepi kínálattal kedveskednek a hazai tévécsatornák. Nemzeti Főadónk, a Duna sietve, már 23.25-kor műsorára tűzi az Éjfélkor indul útjára a gyönyör című, 1975-ös olasz marhaságot, az ún. fehér telefonos vígjátékok e kései, bár elég halvánka penészvirágát. Két lehetőség körvonalazódik itt: az első szerint 23.25-től 24 h-ig cipóvá unatkozzuk a buránkat, de aztán nulla órától útjára indul, de ezt már tudják. A másik lehetőség tűnik valószerűbbnek, az tudniillik, hogy éjféltől sem változik semmi. Ehhez képest tényleg a munka ünnepe, hogy az RTL Klub délben az Elfújta a szelet (igen, azt, Klárk Kábellel), a Tv2 meg pont utána a Csinibabát vetíti.

Szombatra maradhatunk a Tv2-n, mert este fél tíztől Dől a moné, amiben vélhetően valami festményt akarnak ellopni. A Coolon Fedőneve: Donnie Brasco a különböző rangú maffiózók ihletett megformálójával, a 175 éves Al Taszilóval. Nyolckor az HBO-n a Harry Potter írójának dettó híres krimije megy, vagyis az abból készült háromrészes sorozat, az Átmeneti üresedés első epizódja. Itt jegyeznénk meg, hogy Michael Gambon vénségére lett a legnagyobb király.

Vasárnap az m2 este kilenckor (és ha akkor már Petőfi Tv, akkor mi van?) egy Öngyilkosok szobája című, 2011-es lengyel filmet ad, ami még érdekes is lehet akár. Az HBO-n nyolckor az összedobott pénzből csinált, mozis Veronica Mars lesz.

A gonosz érintése lesz szerdán a Dunán, ezt még érdemes is lenne megnézni, de akit az ilyesmi fog meg, az már többszörösen túl van rajta. Az se piskóta, hogy csütörtökön a Cinemax komplettül lenyomja este tíztől hajnali 4-ig a Hajsza 2. évadát, de különben tévézni továbbra is szívóág.

Figyelmébe ajánljuk