Tartalom

(2015-04-30)

Snoblesse
Publicisztika

Hegedűs Dániel

Publicisztika

Kozmetikázni nem elég

Nemzetbiztonság, külpolitika és a Jobbik-veszély

Gulyás Gergelynek, a parlament fideszes alelnökének igaza lehet, amikor a Heti Válasznak azt nyilatkozza: a Fidesznek (ahogy egyébként a demokratikus ellenzék pártjainak is) a saját háza táján kellene először rendet tennie, s pusztán egy Jobbik-ellenes politikai és médiakampánytól sem egyik, sem másik politikai erőnek nem lesz több szavazója.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Játék a halállal

Ma, három évvel mindenféle választás előtt talán szóra sem lenne érdemes, hogy Orbán vidéki ígérgetős fellépéseinek mi a tartalma és az értelme – ha az eszelősen pörgetett spinnek ne lenne most már két undorító mellék­fonala is.

A szerk.

A szerk.

Törvényes szegregáció

Múlt szerdán a Kúria harmadfokon elutasította az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerme­keknek Alapítvány (CFCF) keresetét. A kereset annak a kimondását kérte, hogy a nyíregyházi Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola szegregál. Továbbá azért indította a pert a CFCF, hogy az egyenlő bánásmód követelményének megsértése miatt a bíróság állapítsa meg a korábbi fenntartó nyíregyházi önkormányzat és az egyházmegye közötti együttműködési megállapodás és támogatási szerződés érvénytelenségét is.

Egotrip
Külpol

Interjú

Külpol

„Visszavenni a demokráciát”

José Bové európai parlamenti képviselő

Az értelmiségi gyökerű McDonald’s-romboló juhtenyésztő és parasztaktivista hatodik éve képviseli az Európai Parlamentben a francia környezetvédő mozgalmakat. Könyve – egy multiellenes leleplezésgyűjtemény – magyarországi megjelenése alkalmából járt Budapesten.

Gazdaság

Uniós lazítás a GMO-szabályozáson

Gazdaság

Minden dekában

Nemzetközi kötelezettségek miatt az idén újra módosulhat Magyarország alaptörvénye, a genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdaságról szóló cikk ugyanis sértheti az uniós alapszabályokat.

Az Arcadom csődje és a Demján-birodalom veszteségei

Gazdaság

Egymás között intézik

A válság mellett a cégvezetés rossz döntései is szerepet játszhattak abban, hogy felszámolás alá került a Demján Sándor és Nyúl Sándor érdekeltségébe tartozó, korábban kifejezetten sikeres Arcadom Zrt. Demján valószínűleg már nem tervez nagyobb magyarországi beruházást. A cég utolsó éveinek vizsgálata nem csak a magyar építőipar szempontjából tanulságos.

Belpol

Interjú

Belpol

„Nem kell magyarázkodnom”

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott mostani munkájáról és MSZP-s múltjáról

2010-ig, húsz éven át volt az MSZP tagja. Mind ez ideig egyetlen nőként elnökölt az Országgyűlésben, három szavazat választotta el attól, hogy köztársasági elnökként őrizze meg nevét a politikai emlékezet. Szili Katalin ma is azt vallja: „muszáj baloldalinak lenni”. Márciustól havi bruttó 997 ezer forintért a Miniszterelnökségen dolgozik Semjén Zsoltnak.

Színház

Színház

Színház

Nincs jelen

The Chronic Life

Nem titok, hogy Pintér Béla színházára erősen hatottak a nyolcvanas évekbeli Szkénében megfordult szabad alkotók, köztük az Odin Teatret, amely utoljára másfél évtizede járt Magyarországon.

Színház

Színház

Vergődés

A Karamazov testvérek

Némaságra kárhoztatott harang áll Luk Perceval színpadán, finoman kimozdítva a centrumból. Körülötte majdnem üres tér, deszkapadozattal megkettőzött szín, hosszú, plafonról lógó, földet nem érő fémcsövekkel.

Film

Tévésorozat

Film

Ha a vége jó

Sokadik évadok

Erős kezdés sok sorozatnak összejön, de az igazán nagyok később sem csavarják lejjebb a gázt.

Zene

Lemez

Zene

Titokban Hongkongban

Blur: The Magic Whip

A fáma szerint a britpopnak a This Is Hardcore című Pulp-album tette be a kaput, bár a legtöbb együttes utána még (legalább egy darabig) együtt maradt – a Blur is, de ők sem sokáig.

Interjú

Zene

„Ellentéte a háziasszonynak”

Çiğdem Aslan énekesnő

Május 13-án a Művészetek Palotájában lép fel Palya Bea Selymeim – Énekesnők a nagyvilágból című sorozatának első vendégeként. Aslan a közelmúlt legnagyobb rembetikosikerét könyvelhette el Mortissa című albumával, de az ő hangjától olyan ellenállhatatlan a She’koyokh nevű klezmeregyüttes is.

Koncert

Zene

Kimenni nem lehet

Dresch Mihály és az ECM sztárjai a BTF-en

Dresch Mihály Új kezdet című zeneakadémiai koncertje minden volt, csak új kezdet nem, és ez pont így volt jó. Dresch felfogásáról, munkamódszeréről szóltak a produkciók, helyzetjelentést kaptunk, de nem egy új korszak nyitányát, és a legkevésbé sem a régi lezárását. Viszont Dresch többet beszélt a színpadi mikrofonba, mint eddig valaha. A megjegyzéssel („Ismernek valahonnan?”) ironikusan nyugtázta az ovációt, ami színpadra lépésekor fogadta.

Opera

Zene

Szakállas nők

Hasse: Siroe, Perzsia királya

Legyen szó mitológiáról, történelemről vagy áltörténelemről, az antikvitás sztorijai ­valósággal dominálták az opera műfajának első két évszázadát.

Képzőművészet

OFF - Így készült az Off-Biennále Budapest

Képzőművészet

Amit nem fúj el a szél

A kortárs képzőművészeti színtér néhány profi szereplője abbahagyta az elmúlt-x-évezést. Mit jelent, ha egy biennále a korábbi gyakorlatokkal szemben állami támogatástól független, önkéntes civil kezdeményezés?

Könyv

Könyv

Könyv

Álmatlanul

Miskolczy Ambrus: Cioran hosszú kamaszkora – avagy mi legyen a fasiszta múlttal?

Ködoszlató és igen kiváló könyv látott napvilágot Emil Cioranról. Ködoszlató azért, mert az évtizedek óta egyre kultikusabbá váló román-francia filozófus és szépíró személyes életére, bizonyos gondolataira és a fasizmushoz való ellentmondásos viszonyára legendák homálya borul, és kiváló is, mert olvasmányos, mégis alapos monográfiát írni nem könnyű.

Gergely Ágnes

Könyv

A kiismerhetetlen

Illés Endre (1902–1986)

A Szépirodalmi Könyvkiadó az 1989 előtti társadalmi berendezkedésben egyike volt az elit állami vállalatoknak, lég­köre arisztokratikus, könyvei szép kiállításúak, klasszikus és modern írók munkái. Magam egy Krúdy-sorozatot szerkesztettem ott utoljára, a színesen fénylő, keretes címlapokon szecessziós betűk.

Interaktív

Tévé

Interaktív

A vicc napszámosai

Showder Klub

„Egymás után két komikust akar felléptetni?! Én nem lépek fel egy másik komikus után. […] Ez nem megy, értse meg, hát hallja, nevet a közönség…” – háborog az Annie Hall egyik jelenetében a főszereplő Alvy Singer (azaz Woody Allen), amikor megtudja, hogy egy műsorban közvetlenül egy másik humorista magánszáma után kell a színpadra kimennie.

Lokál
Riport
Tudomány

Tudomány

Mióta a legjobb barátunk?

A kutya talán kedvenc háziállatunk, eddig mégis keveset tudtunk arról, hogyan szegődött a nyomunkba. Egy friss kutatási projekt azonban eredményekkel kecsegtet.

Gasztro
Ételhordó

Ételhordó

Tuning

„The best burger in the town”. Van, aki beveszi ezt?