Rádió

Online Buci

Megújult a Morning Show

Interaktív

A körülményeket tekintve némiképp meglepő, hogy a Class FM még nem adta fel, sőt úgy tűnik, komolyan gondolják, hogy van kiút abból a kátyúból, amibe az elmúlt hónapokban kisebb-nagyobb (inkább az utóbbi) külső segítséggel belekormányozták a csatornát.

A történet ismeretes; az ország nemrég még legnépszerűbb oligarchikus rádiója Simicska Lajos pikszisből való kigördülése után hirtelen ott találta magát, ahol addig csak nyíltan ellenzéki adóknak volt szerencséjük megfordulni – vagyis ahol a part szakad. Előbb reklámozóit, majd úgynevezett sztárjait, végül pedig frekvenciáit is sorban elveszítette a független médialét susnyásában. Még ki sem hűlt a stúdió, mire egy másik oligarcha már össze is gründolt egy hasonszőrű adót, javarészt épp a Classról átcsábított reklámarcokkal. Éppen ezen előzmények után tűnt kevéssé megalapozottnak az adó új tulaja, a magyar rádiózás régi hajótöröttje, Michael McNutt elbizakodottsága, hogy lesz még a Class eben guba vagy micsoda. Eltökéltségét hamar megmutatta az a kissé kínos per, aminek a végén sikerült magánál tartania az Andy Vajna-féle Rádió 1-hez átoldalgó Sebestyén Balázs és társai műsorának címét, és így azok az ikonikus Morning Show helyett kénytelenek voltak a sokkal snasszabb Reggeli Show-val beérni. Az eredeti és fantáziadús műsornéven való civakodás pontosan megmutatta a mai magyar kereskedelmi rádiózás mentális állapotát, igaz, illúzióink már a per előtt sem igen lehettek.

A név tehát adott volt, és néhány napja végre szereztek a gombhoz kabátot. McNutt és vezérigazgatója, Földes Ádám nyilván jól tudják, hogy a magyar rádióhallgató közönség java nem online hallgatja az adásokat, az éterből kiszorulva tehát nincs más lehetőségük, mint húzónevekkel telepakolni az egyetlen ismert brandjükként rögzült Morning Show-t. Persze el lehet mondani minden egyes sajtótájékoztatón, hogy az online műsorszórásé a jövő, s lehet, hogy hosszú távon van is benne valami, a magyar valóság azonban egyelőre rövid távúnak és analógnak tetszik. Egyébként stílusos volt, hogy az online Morning Show elindítását bejelentő sajtótájékoztató is online zajlott, de ezzel együtt sem keltett volna figyelmet az esemény, ha nincs benne Stohl András.

A reggeli show-műsorok által dominált hazai rádiózásnak volt már egy Bocsija és egy Balázsa, most pedig lett egy Bucija is. El kell ismernünk, nemigen találhatott volna a rádió vezetősége Stohlnál rátermettebb, professzionális celebfigurát erre a szerepre – nem hiába konferálják fel úgy, hogy „kora Stohl Andrása”. De fegyverhordozói is simán felérnek bármelyik konkurens műsor hasonló szereplőihez, sőt, Janklovics Péter humorista és Pataki Zita meteorológus-celeb (van ilyen) talán élből kedvelhetőbbek is, mint Balázs vagy Bocsi szárnysegédei. Csak az nem világos, hogy a Class-menedzsment miért állítja, hogy bármiben is más a Morning Show, mint az ellenlábas műsorok. Éppúgy hárman vezetik, mint az Önindítót vagy a Reggeli Show-t, éppúgy egy jól kipróbált bulvárarc a műsor húzóalakja, és éppúgy négy óra szócséplés az adás (közben egyenpopzene), mint a másik két esetben, és a háttérben ugyanolyan idegtépően zakatol az aláfestő technó. Mondják, hogy provokatívabb lesz a Morning Show, de azt is mondják, hogy nem akar nyíltan politizálni. És hát Balázs és Bocsi is megenged magának egy-egy keresetlenebb kirohanást, ha épp olyan lábbal keltek fel.

A műsor első – kiforratlanabb – fele játékos etűdökkel van tele; ezek egyik része betelefonálós nyereményjáték, másik része Janklovics stand-upos tehetségére építő improvizatív viccelődés. Az első adásnapon egyiket sem sikerült érdekes tartalommal megtölteni, és vélhetően nincs is ennyire (ha jól számoltuk, hat ilyen betét jött egymás után) szükség. Valamivel dinamikusabb volt a napi vendégre jutó óra (első alkalommal Gulyás Mártont invitálták a stúdióba), igaz, mivel nincs eldöntve, mennyire lehet politizálni, az indokoltnál két fokkal óvatoskodóbban sikerült megközelíteni a vendég aktivista ténykedését, s így kissé ügyefogyott volt az eszmecsere. Ebből a műsorrészből hosszabb távon mindenesetre még kisülhet valami egyéni dolog, pláne, ha Stohl hagyja a társait is kérdezni néha. Csak hát az új Morning Show-val kapcsolatban nem az a lényegi kérdés elsősorban, hogy mikorra forrja ki magát, hanem hogy mindez kihez jut majd el, és hányan vannak az országban, akik reggel hat és tíz között online rádiót hallgatnak, és nem a fürdőszobában, konyhában ténykednek, vagy autóban ülnek épp. Bátraké a jövő, nyilván, a jelen viszont, hát, azt látjuk.

 

Class FM, április 20.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.