Tartalom

(2017-04-27)

Egotrip
Publicisztika

Keszthelyi András

Publicisztika

Érdekek és illúziók

Ki lehet-e és ki kell-e kényszeríteni bojkottal az arányos választási rendszert?

Az ötlet először talán épp ebben a lapban fogalmazódott meg, pontosabban fogalmazta meg Csabai Tamás 2012 végén; aztán Haraszti Miklós lett a szószólója az elmúlt években. Ugyancsak a Narancsban karolta fel Kozák Márton és – szőrmentén – Hadházy Ákos, az LMP társelnöke; leg­újabban pedig Gulyás Márton már az ezt követelő mozgalom szervezését is bejelentette. (Lásd cikkeinket: Csabai Tamás: Nem szabad legitimálni, 2012. december 13., Kozák Márton: Behódolás helyett, 2016. június 9., Hadházy Ákos: Ellenzéki cukrászda, 2016. október 27. és legutóbb: „Meg lehet csinálni”, 2017. április 20.).

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Fenyegetve

Idén tavasszal megsokasodtak Magyarországon a tüntetések. Nyilvánvalóan a lex CEU és a civiltörvény átszabása vitte az utcára az embereket: de a demonstrációk immár elég látványosan túlmutatnak önmagukon.

A szerk.

A szerk.

A forradalom elmaradt

Az, hogy Monsieur Emmanuel Macron és Madame Marine Le Pen jutott a második fordulóba, nem a legjobb, de messze nem is a legrosszabb kimenetele a francia elnökválasztás első körének, különösen úgy, hogy M. Macron végül három százalékot vert rá Mme. Le Penre. (8,7 millió szavazatot kapott Le Pen 7,7 milliójával szemben.)

A szerk.

A szerk.

Csaták a lejtőn

Múlt vasárnap Budapesten két időközi önkormányzati választást tartottak: az egyiket egy VIII., a másikat egy XIV. kerületi egyéni körzetben. Az érdeklődés az előbbi helyen kirívóan alacsony (17 százalék), Zuglóban pedig az időköziken megszokott (25 százalékos) volt.

Külpol

Orbán és az Európai Néppárt

Külpol

Ezt is megússza

Bár a lex CEU-val a pártcsaládján belül is sokakat felbőszített, mégsem valószínű, hogy Orbán megütné a bokáját Brüsszelben. Német barátai nem fogják elengedni a kezét.

Magyar–iráni nukleáris biznisz

Külpol

A fele talán igaz

Az Iránnal folytatott nukleáris együttműködés híre váratlanul érte a hazai nyilvánosságot. A hazai atomszakma nem veszi komolyan az iráni szándékokat, mondván, azoknak nincs realitása.

Belpol

Belpol

A jordán ház - A Párisi udvar elajándékozása

Orbán Viktorral jó kapcsolatban álló arab befektetők építenek luxusszállót a Belváros kiemelt pontján. A telket a Rogán Antal vezette önkormányzat adta el, a hotel kivitelezője egy kormányközeli cég, a beruházást állami hitel fedezi. Az iratok szerint a Párisi udvar ezentúl nem lesz bárkinek megtekinthető, és akár végleg a jordán–palesztin befektetők birtokába kerülhet.

Kilakoltatás Keszthelyen

Belpol

Takarodó

Lehetetlen helyzetbe kerülhet több mint ötven bérlő Keszthelyen, mivel gyorsan kiraknák őket az állami lakásokból. Az ingatlanok gazdája azt tanácsolta nekik, hogy az öregek menjenek szociális otthonba, a fiatalok pedig csináljanak gyereket, és igényeljenek csok-ot.

Interjú

Belpol

„Én vagyok a biztosíték”

Bodolai László jogász, az Index új első embere

Miután Simicska Lajos érvényesítette opciós jogát az Indexre, a portál részvényeit egy alapítványra ruházta át. Bodolai László másfél évtizede az Index ügyvédje, most ő lett a lap igazgatóságának elnöke, az alapítvány kurátora és az alapítványt létrehozó cég tulajdonosa. Azt ígéri, az Index függetlenül és önfenntartóan működik tovább.

Zene

Koncert

Zene

Trióból kvartett

Baráti Kristóf, Várjon Dénes, Várdai István és Szűcs Máté estje

Jó, hogy a magyar komolyzenei hang­verseny­életben vannak világklasszis muzsikusok; örömteli, hogy sokan közülük nem mennek el itthonról, gyakran meghallgathatjuk őket – de még nagyobb öröm, hogy számosan akadnak közöttük, akik szívesen működnek együtt kollégáikkal, megsokszorozva erői­ket és így koncertjeik élményét is.

Opera

Zene

Nemzetkritikai fanyarság

Kodály Zoltán: Háry János

„Nézze, kedves Radnai igazgató úr! Maga tévedésben van! Mert azt hiszi, hogy minekutána megvolt a premier, a Háry János már készen van… Abban igaza van, hogy a premier megvolt, mert azt láttuk valamennyien.

Lemez

Zene

Amerikai angol

Gorillaz: Humanz

Damon Albarn életművén nehéz fogást találni: akármihez nyúlt, jelentős szakmai és közönségsiker övezte, legyen szó eredeti együtteséről (Blur), szupergruppjáról (The Good, The Bad & The Queen) vagy a szólólemezéről. Na és a Gorillazról, amit nem véletlenül nevez a saját amerikai zenekarának.

Interjú

Zene

„Nem zászlóval fogjuk meghatározni a közönséget”

Lukácsi Előd, Siklódi Bátor, Palma Hills

Nem tekinthető tipikusnak, ha egy székelyudvarhelyi zenekar pszichedelikus rockot játszik angol szövegekkel. Ráadásul szó sincs nosztalgiáról, a Palma Hills tagjai huszonévesek, a januárban megjelent Beyond The Hills című első lemezüket sokan az év meglepetésének tartják. A zenekar szóló- és basszusgitárosával egy pesti lemezboltban beszélgettünk, mielőtt felléptek volna a hétvégi Record Store Day egyik rendezvényén.

Film

Film

Film

Embertelenül

Terrence Malick: Az univerzum története

A széles állkapcsú texasi látnokot sok mindennek kikiáltották 45 évet felölelő rendezői pályáján: volt már ígéretes ifjú titán, új-hollywoodi fenegyerek, körülrajongott kultfilmrendező, a Pocahontas-sztorit újramesélő giccsmester, Cannes-ban ünnepelt nagybetűs művész, mára leginkább bogaras öregúr, legalábbis a nagyközönség és a mainstream filmkritika szemében.

Film

„Belmondó-párti vagyok” - Tahar Rahim színész

Analfabéta, piti bűnözőből lett alvilági kiskirály A prófétában – azóta a filmvilág krémjével, Fatih Akinnal, Asghar Farhadival, Joaquin Phoenixszel forgat. A Szívvel-lélekkel című drámában decens kórházi alkalmazottat alakít. A francia színésszel telefonon beszélgettünk.

Színház

Interjú

Színház

„A legfontosabb a jó test”

Anne-Marie Holmes koreográfus

Balerinaként körbetáncolta a világot, közben elkezdte újrakoreografálni a klasszikus baletteket, több mint harminc országban tanított, és ő volt az első tengerentúli táncos, akit meghívtak a szentpétervári Kirov Balettbe. A kalóz című művet most az operaházban játssza a Magyar Nemzeti Balett három szerep­osztásban. Még a múlt heti bemutató előtt beszélgettünk vele.

Színház

Színház

A zsarnok Idő

Shakespeare: Téli rege

A legjobb barátok összevesznek, egyik megöletné a másikat. Királyok mindketten. Elindul a lavina, vagyis a rettentő harag indítja el, és mindenkit elsodor. Hiába jön majd a hírnök a jóslattal, hogy a királynő ártatlan, a király pedig egy féltékeny zsarnok (Szabó T. Anna új fordításában), a zsarnok nem hisz neki. A jóslat felér az isteni ítéletalkotással, de hol van már Isten, amikor ekkora düh lakik az emberben?

Interaktív

Rádió

Interaktív

Online Buci

Megújult a Morning Show

A körülményeket tekintve némiképp meglepő, hogy a Class FM még nem adta fel, sőt úgy tűnik, komolyan gondolják, hogy van kiút abból a kátyúból, amibe az elmúlt hónapokban kisebb-nagyobb (inkább az utóbbi) külső segítséggel belekormányozták a csatornát.

A Nintendo-sztori

Interaktív

Garniszállótól a családi nappaliig

Nemrég jelent meg a Nintendo legújabb konzolja, a Switch, ami talán kihúzhatja a japán cégóriást a gödörből. A világ leghíresebb videojáték-gyártó vállalatának történetét óriási sikerek és méretes kudarcok szegélyezik.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Mérges ember művészete

Georg Baselitz: Újrajátszott múlt

Baselitz a kortárs képzőművészet egyik legismertebb figurája, honfitársaival, Gerhard Richterrel és Anselm Kieferrel e pillanatban talán a műfaj legnagyobbja.

Könyv

Könyv

Könyv

Rítusok és mondák

Aleida Assmann: Rossz közérzet az emlékezetkultúrában

Egy hordóhasú, gurgulázva röhögcsélő férfi és egy hallgatag, szikár öregember egy falu főutcáján végigvonulva lelkesen végigmutogatja, ők és társaik hol, mikor, kit és hogyan gyilkoltak le.

Pályázat nélkül csorog a pénz a baráti folyóiratokhoz

Könyv

Letelefonáltak

Nem várt helyről nyújtottak segítő kezet az irodalmi lapoknak: a Lezsák Sándor-féle Lakitelek Népfőiskolához tartozó kft. 960 millió forintot osztott szét néma csendben.

Interjú

Könyv

„Zeuszban is érintve vagyok”

Nényei Pál író, gimnáziumi tanár

Hoffmann Rózsa tankönyvétől jutott el a saját, fiataloknak szóló irodalomtörténetéig. Az irodalom visszavág szerzőjével, a Piarista Gimnázium tanárával konzervatív tanítási módszerekről, a Bibliára rakódott trutyiról és a pannonhalmi botrányról is beszélgettünk.

Tudomány

Kullancsok és tévhitek

Tudomány

Szűrnek, szívnak

Már javában zajlik a kullancsszezon, nem árt tehát tudni, hogy mit kell tennünk, ha találkozunk a vérszívókkal.

Interjú

Tudomány

„Ez áll a hatalom érdekében”

Ignácz Károly történész a magyar választási kampányok sajátosságairól

Hegemón pártszerkezet, a legitimitás felmutatása, vetített és repülőről szórt üzenetek, helyet cserélő főszereplők – a Politikatörténeti Intézet választástörténeti kutatóját, a Parlamenti választási kampányok Magyarországon kötet egyik szerzőjét kérdeztük múltról és jelenről.

Gasztro
Riport

Kinek segít a KórházSuli?

Riport

„Felértékelődik egy matekpélda is”

Ami az egészséges gyereknek kényszerűség, a betegnek sokszor öröm: például házi feladatot csinálni. A KórházSuli keretei közt több száz gimis és egyetemista fejleszt tananyagot, tart korrepetálást és szervez közösséget beteg gyerekeknek.

Ételhordó
Tévétorrent