Snoblesse Oblige 2022/47.

  • Narancs
  • 2022. november 23.

Interaktív

Heti kulturális programajánló

„Nem tudom, hogy vannak vele önök, megőrizték-e a higgadtságukat ezekben a nehéz napokban, mikor sok mindent bajos megőrizni, amit azelőtt őrizni se kellett, mégis megvolt.”

(Karinthy Frigyes: Higgadt vagyok)

november 25. péntek 10.00  Játékarchitektúrák – kiállítás

A Játékszerek Anno műhely tagjai játékok kifejlesztésével foglalkoznak. A tárlaton Majercsik Krisztina és Kelle Antal ikonikus épületeket idéző játékai láthatók, illetve új absztrakt játékarchitektúrákat, konstrukciós lehetőségeket is bemutatnak. A Budapest Design Week keretében rendezett kiállításon a Pisa, az Eiffel és a Kreabau típusú játékok kipróbálására is lehetőség van. Nyitva december 4-ig, keddtől vasárnapig, 10 és 18 óra között. (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Bp. III., Korona tér 1.)

 

november 25. péntek 18.00  Kultúra a háztartásban: A mitokondriumok

María Ángeles Vila képzőművész és Alicia Herrero koreográfus közös estje olyan női témákról, mint az otthon, az anyaság, valamint a nemzedékeken átívelő gondoskodás. Az előadók elhallgatott intim tereket, emberközeli és őszinte jelképeket és sztereotípiákat jelenítenek meg. (Cervantes Intézet, Bp. VI., Vörösmarty u. 32.)

 

november 25. péntek 19.00  Heilbronni Katica

Az idei Desiré Central Station nemzetközi/regionális kortárs színházi fesztivál a Stúdió K Hegymegyi Máté által rendezett No filter alcímet viselő produkciójával indul. Másnap ugyanitt, ugyanekkor szintén Hegymegi rendezésében egy másik Stúdió K-s előadást, a Kosztolányi Dezső regénye alapján írt Nerót láthatjuk. A fesztiválnyitás extázisát Lajkó Félix koncertje teszi teljessé a közeli Jadran Színpadon. A november 30-ig tartó fesztiválon a Desiré Akadémia programján az előadások kapcsán workshopok és beszélgetések is lesznek. (Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka, Fasizmus áldozatainak tere 5.)

 

november 25. péntek 20.00  Kampec Dolores, Másik Bolygó – koncert

Régi alterek 1984-ből Hajnóczy Csaba vezetésével, szürreális dalszövegekkel, pszichedelikus dallamokkal, Kenderesi Gabi énekével, utánuk meg egy új szocioironikus funky-punk együttes következik. Kultúrsznobok ne hagyják ki!(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

november 26. szombat  Postcards from Ukraine (Képeslapok Ukrajnából) – szabadtéri kiállítás

A kezdeményezést a kijevi központú Ukrán Intézet (Ukrainian Institute) hívta életre, hogy a világ elé tárják azokat az ukrán kultúrát ért károkat, amelyeket az Oroszország által kirobbantott háború ágyú- és bombatámadásai okoztak. A fővárosban a Klauzál téren ingyenesen látogatható fotókiállítás a több mint ötszáz ilyen épületből 30-at mutat be a háború előtti és a háború kitörése utáni állapotában. A fotók némelyike képeslap formájában is hozzáférhető Budapest több helyszínén. A képek de­cember 20-ig láthatók éjjel-nappal. (Bp. VII., Klauzál tér, Dob utca felőli oldal)

 

november 26. szombat 15.00  Ne bánts! – összművészeti projekt

Száger Zsuzsa színésznő ötlete alapján született meg ez a bántalmazott nőkért kiálló egyedi képzőművészeti performance és kísérleti kiállítás, amelyen ma 17 óráig lehet részt venni ingyenesen, és ami kiegészül Száger Zsuzsa, Urbanovits Krisztina és Proics Lilla beszélgetésével. Moderál: Gyárfás Dorka újságíró. (Tér-kép Galéria, Bp. I., Krisztina krt. 83–85.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk