Snoblesse Oblige 2023/13.

  • Narancs
  • 2023. március 29.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Haszonleső kor… Megtűrt, nem kívánt / Lettünk szajhák szemérmén Szende párta. / Ügybuzgóbb ürgék ülnek fent Dívánt, / Törvényt fölöttünk… Mindenféle gárda.

(Monsieur Bulgakovnak – Kovács András Ferenc heteronimájának, Alekszej Pavlovics Asztrovnak a verse KAF egyedi műfordításában)

péntek március 31. 14.00 Háromlábú pillanatok – kiállítás

A Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium magas színvonalú OKJ-s képzései – fotó, animáció, kerámia – mutatkoznak be ezen a tárlaton. A képzés sajátossága, hogy az oktatók az iskolán kívüli szakmai-művészi életükben is menők. A kiállítás április 2-ig látható szerdától vasárnapig.

(Fuga – Budapesti Építészeti Központ, Bp. V., Petőfi S. u. 5.)

 

péntek március 31. 18.00 A kinematográfus

A „fény poétájának”, Tóth János operatőr-rendezőnek a munkásságát kedvelők egy különleges vetítés keretében nézhetik meg Medvigy Gábor és Bollók Csaba egész estés, hiánypótló és formabontó dokumentumfilmjét a magyar film egyik legendás, 2019-ben elhunyt figurájáról, Molnár Piroska narrációjával. Az előadást követően a két alkotót Buglya Zsófia faggatja.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

péntek március 31. 19.00 Szorítsd meg a kezem – bemutató

Anyu, szorítsd meg a kezem, ha hallod, amit mondok – ismételgeti egy kétségbeesett nő egy kórteremben, kómában fekvő édesanyja ágya mellett. Az anya nem válaszol, pedig talán nem öntudatlan, csak úgy dönt, hogy nem reagál. Igaz történet, de nemcsak egy, hanem sok 20. századi anya és lánya története, akik sosem tudtak kommunikálni egymással, de nem akartak vagy nem tudtak meglenni egymás nélkül. Marianna D. Birnbaum Mici című forgatókönyve és Apu című elbeszéléseiből színpadra adaptálta: Borgula András. Egri Márta és Péter Kata játsszák.

(Gólem Színház, Bp. VII., Csányi u. 3.)

 

péntek március 31. 19.30 Rátonyi 100!

A Rátonyi Róbert Színház névadója kereken száz éve született, erre emlékeznek. A gálaműsorban képekkel, felvételekkel és történetekkel idézik fel az örök Bóni grófot, és persze az operettirodalom legszebb melódiáit is előadják. Fellépnek: Galambos Erzsi, Benkő Péter, Heller Tamás, Teremi Trixi, Kálmán Imre igazgató és a társulat tagjai. Közreműködik: ifj. Rátonyi Róbert és Zenekara, műsorvezető Rátonyi Hajni, a díszvendég: Szinetár Miklós.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

péntek március 31. 19.30 Rude Girls & Boys SKA party XVII.

Az ingyenes bulit a 2 Tone: The Sound of Coventry című film vetítésével indítják a rongyláb királyok, a film egy legendás ska kiadóról szól. Utána kerekasztal-beszélgetés a filmről meghívott skaértőkkel, aztán hajnalig a Selector Rude Girls & Boys válogatására lehet ropni.

(BARhole Music, Bp. VII., Dohány u. 7.)

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk