Snoblesse Oblige 2023/25.

  • Narancs
  • 2023. június 21.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

„Forog az új söprű, majd megszakad bele. / Már föl sem merül, hogy vajon jól söpör-e.”

(Bertók László: Elsöprő)

péntek június 23. 15.30 Fesztiválnyitó zenés séta az Érsekkertben

A 43. Kaláka Fesztivált az idén is ingyenes zenés sétával indítják. Rázsi Botond vezetésével járhatjuk körbe az Érsekkert különleges pontjait, ahol természetesen felcsendül majd egy-egy dal a Kaláka együttes előadásában. Itt vasárnapig egyéb ingyenes programok is lesznek.

(Érsekkert, Eger)

 

péntek június 23. 17.00 A Játékszerek Anno 25 éve – Több mint egy bolt! – kötetbemutató

25 éve érdekes kísérletbe fogtak a Játékszerek Anno Kiállítóterem és Bolt alapítói, amelynek eredménye a kiállítás és az azonos című kiadvány. Török Róbert felelős kiadó és a múzeum igazgatója, Majercsik Krisztina szerző, játékszakértő, Németh Nóra szerkesztő és Kaleem Maja Emese fotós beszélgetnek a kötetről, amely meg is vásárolható a múzeum recepcióján. A belépés díjtalan. A kiállítás augusztus 27-ig látható.

(Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Bp. III., Korona tér 1.)

 

péntek június 23. 20.00 Egy este, két születésnap! – koncert

A Thunderbird zenekar 10 éve, a Zajos Szomszédok pedig szinte napra pontosan egy éve tartotta első nyilvános koncertjét. Ezen felbuzdulva a két banda összeáll egy nagy közös bulira felejthetetlen slágerekkel, pörgős feldolgozásokkal.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

péntek június 23.22.00 Platon Karataev  – koncert

A Tolsztoj-karakterről elnevezett, meditatív magyar indie kvartett a 43. Kaláka Fesztivál műsorán. Leg­újabb, harmadik lemezük, a Partért kiáltó továbbmerül lefelé a kollektív tudatalattiban, most pont Heves megyét elgondolkodtatva a lét atomi szintű kérdéseiről.

(Érsekkert, Eger)

 

szombat június 24. 10.00 Minket anarchistákat nem nyugtalanítanak a morálgiliszták – kiállítás

A kísérleti filmesként ismert, de a képzőművészet és zene területén is alkotó Igor és Ivan Buharov szerzőpáros új munkájának középpontjában Szittya Emil, a sokoldalú avantgárd művész (író, költő, festő, lapkiadó) és anarchista nézeteket valló csavargó áll, aki a fiatal Kassák Lajosra is komoly hatással volt a századelőn. A Múzeumok Éjszakája keretében kísérőprogramként 19.00-tól kurátori tárlatvezetés Erdődi Katalinnal, majd 20.00-tól Boycott Propaganda 5. Antimilitarist Saloon / Proxy-béke – koncert-performance. A kiállítás október 29-ig tekinthető meg.

(Kassák Múzeum, Zichy-kastély, Bp. III., Fő tér 1.)

 

szombat június 24. 15.00 Ramazuri

Dupla előadással jelentkezik a Duda Éva Társulat élő zenés tánccirkuszi felfordulása, ahol a kezdés pillanatában eltűnik az idő, és csak a káprázat marad. Megismételhetetlen percek várják a közönséget itt 19.00-tól is.

(Nemzeti Táncszínház, Bp. II., Kis Rókus u. 16–20.)

 

szombat június 24. 16.00 Ádám Ottó (1928–2010) és színháza – kiállításmegnyitó

A rendező életművének összefoglaló tárlata a gazdag életpálya fontos pillanatai mellett bemutatja azt is, hogy milyen volt a Madách Színház az ő idejében. A kiállítást, amelyhez a kurátor Kovács Emőke felhasználta Ádám Ottó édesapjának, Kohn Gyula kolozsvári gyógyszerésznek a gyűjteményét is, Bodolay Géza nyitja meg, Ádám Eszter énekes közreműködésével. Végül beszélgetés lesz Götz Béla díszlettervezővel és B. Turán Róbert drámaíró, dramaturggal. A kiállítás december 31-ig látható.

(Bajor Gizi Színészmúzeum, Bp. XII., Stromfeld Aurél út 16.)

szombat június 24. 17.00 Múzeumok Éjszakája a Ludwigban exkluzív tárlatvezetésekkel

Csepelyi Adrienn altkult-celeb exkluzív tárlatvezetésével kezdődik a program A cukiság faktor című kiállításban, ahol este tíztől Szapora Márk Aurél esztéta, a Laokoón online folyóirat főszerkesztője tart egy másik szubjektív tárlatvezetést. Közben és aztán többek között gyurmaworkshop, korai Walt Disney-rajzfilmek, illetve Tóth Balázs Máté képzőművész közreműködésével egy plüssállatokból álló, nagy méretű, helyspecifikus installáció megvalósításában is részt vehet a látogató. 21.00-tól pedig Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus, író tárlatvezet a Boris Lurie & Wolf Vostell – Művészet a soá után című kiállításban, a P’Art kávézó teraszán meg hajnalig a RöböteR DJ Kollektíva lesz a hangulatfelelős.

(Ludwig Múzeum, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.) - OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY

szombat június 24. 17.00 Múzeumok Éjszakája a Brunszvik-kastélyban

Magyarország legendás helyszíne nyitja meg ma kapuit a látogatók előtt és tárlatvezetéssel, valamint pokróckoncerttel várja a népet. 18 órától az idén 170. jubileumi évét ünneplő Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és szólistái zenélnek a parkban a közönségnek, majd lesz játékos zenei kvíz is Mona Dániel zenetörténész műsorvezetésével. Az éjszaka során a különleges programok mellett folyamatosan látogatható lesz az ATK Agroverzum Tudományos Élményközpont és a Beethoven Emlékmúzeum.

(Brunszvik-kastély, Martonvásár, Brunszvik u. 2.)

 

szombat június 24. 20.00 A formák ritmusa – kiállításmegnyitó

Barcsay Jenő a 20. század egyik legmeghatározóbb magyar képzőművészének iskolateremtő életműve szervesen kötődik Szentendréhez. Iberhalt Zsuzsa kurátornak köszönhetően a tárlat a ritmikus szerkesztőelvet, a drámai színhasználatot és az egyre határozottabb absztrakciót helyezi fókuszba. Megnyitja Hajdú László festőművész, majd az Ágoston Béla QRtet ad koncertet a Fő téren. A kiállítás 2024. május 26-ig lesz látogatható.

(Kmetty Múzeum, Szentendre, Fő tér 21.)

 

 

vasárnap június 25. 10.00 Abszurd királyság – kiállítás

A tárlat a patafizika témájához kapcsolódó hazai és európai képzőművészetbe nyújt betekintést, különös tekintettel Alfred Jarry Übü király című abszurd drámájának a képzőművészetre gyakorolt hatására, Jarry ugyanis a századforduló szimbolistáira és a 20. század első felének legnagyobb avantgárd alkotóira is nagy hatással volt. Szeptember 17-ig tekinthető meg, hétfő kivételével mindennap.

(Műcsarnok, Bp. XIV., Hősök tere)

 

vasárnap június 25.  10.00 Gyerekfesztivál az Érsekkertben

A 43. Kaláka Fesztivál a kicsikre is gondolva egy egész napot szentel a játéknak. Lesz csupa csoda vándorjátszótér, Vitéz László bábjáték-automata, Kádár Ferkó fotószínháza, Titoktok-koncert Bognár Szilvia énekessel és zenekarával, valamint a Pártás királylány című előadás a Majorka Színháztól, 13.00-tól pedig Kaláka-gyerekkoncert.

(Érsekkert, Eger)

 

hétfő június 26. 19.00 Sincology 2022 – könyvbemutató

Hatodszor jelenik meg az ország egyik legtöbbet utazó koncertfotósának, Bátori Gábor ’jim’-nek, azaz Sincónak az albumba gyűjtött képes krónikája. A Sincologyban újra időrendben lapozhatjuk végig az előző év termését, koncert- és sajtófotóit, és a népszerű zenészhaverok backstage-pillanatait.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

hétfő június 26. 19.00 Sir Chloe – koncert

Először jön Magyarországra az egy főiskolai szakdolgozat, illetve vizsgakoncert miatt öt éve verbuválódott, mára sikeres zenekarrá vált Dana Foote csapata. Az amerikai melankolikus indie-pop valósággá válik a Duna-parti alter koncertházban. A kilencvenes éveket idéző, sötét tónusú dalszövegek beragyogják a budai estét.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

kedd június 27. 18.15 Nincs gonosz

Ismét tombol a filmes nyár és a Szánsájn fesztivál, benne az iráni Mohammad Raszulof betiltott ellenzéki rendező perzsa nyelvű alkotása, amely a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat nyerte a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. Az iráni–német–cseh film az Iránban máig érvényben lévő halálbüntetés kapcsán négy epizódon keresztül boncolgatja az egyéni felelősség és a döntési folyamatok problémakörét egy zsarnoki rendszerben. 16 éven felülieknek! És ha valaki bírja a maratoni mozizást, maradhat a Dheepan – Egy menekült története című alkotásra is.

(Cirko-Gejzír Filmszínház, Bp. V.,  Balassi Bálint u. 15–17.) OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY

kedd június 27. 19.00 The Cult – koncert

Az 1983-ban alakult brit zenekar legutóbb 2017-ben járt Magyarországon a VOLT Fesztiválon, szóval ideje az ismétlésnek. A tavaly megjelent Under the Midnight Sun című lemezükkel építik tovább a kultlegendáriumot.

(Budapest Park, Bp. IX., Soroksári út 60.)

 

szerda június 28. 19.00 Chalga – koncert

A zenekar 2003-ban alakult, és törökbarát kelet-európai népzenét játszik. Nevük a csalga bolgár zenei stílusra utal, amely, akárcsak ők, szabadon bánik a népzenei elemekkel. Az V. Óbudai Világzenei Hét műsorán.

(Kobuci, a Zichy-kastély kertje, Bp. III., Fő tér 1.)

 

szerda június 28. 19.30 Sefardito – koncert

Vázsonyi Janó és Tóth Bernát Réka tette népszerűvé a szefárd tradicionális zene újraértelmezését basszusklarinéttal, gitárral, énekkel és dobokkal. Ezúttal Nemes Janó a vendégük, aki basszusklarinéton, szaxofonon, fuvolán játszik.

(iF kávézó, Bp. IX., Ráday u. 19.)

 

szerda június 28. 20.00 Vibratone Quartet – koncert

Oláh Dezső zongorista, Szaniszló Richárd vibrafonos, Oláh Péter bőgős és Lakatos Pecek András dobos pandémia alatt létrejött négyes fogata a vibrafon szélesebb körű megismertetését tűzte ki célul, abban reménykedve, hogy a hangszer felfedezésén keresztül a közönség a kortárs dzsessz és a kollektív improvizációk világához is közelebb kerül.

(BMC, Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

csütörtök június 29. 18.00  The Pontiac – lemezbemutató koncert

Ez a harmadik nagylemez, amelybe a megszokott Ponti-hangzás mellett új ízeket is beletettek. Vendégül látják a Third Planet zenekart is, hogy ne legyenek egyedül az emelkedett pillanatokban. A hazai blues és dallamos rock jegyé­ben telik ez az este a hajón.

(A38 hajó, Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)

 

csütörtök június 29. 18.00  A KVVKamarakórus nyári koncertje

Magyaróvári Viktor karnagy (művésznevén Kayamar) baráti társaságból alakult kóruscsapata a Népszerű klasszikusok sorozatban lép fel a téren. A népszerű klasszikusok mellett lesznek magyar és külföldi kortárs darabok, reneszánsz, komolyzenei művek, filmzeneátiratok és popszámok is. A program ingyenes!

(Hunyadi tér, Budapest, VI. kerület)

csütörtök június 29. 18.30   A cukrász

Az izraeli Oren, aki munkája miatt gyakran jár Berlinben, egy szép napon rábukkan Tomas cukrászdájára. Aztán hónapokig mindig be-beugrik, mígnem szenvedélyes kapcsolat alakul ki köztük. Egy nap azonban nyomtalanul eltűnik az izraeli férfi, a cukrász pedig a nyomába ered. Ofir Raul Graizer német–izreaeli filmje a Szánsájn filmnapok programján. Utána még lesz Perzsa nyelvleckék és Felkészülés meghatározhatatlan ideig tartó együttlétre.

(Cirko-Gejzír Filmszínház, Bp. V.,  Balassi Bálint u. 15–17.) OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY

csütörtök június 29. 19.00   Redbreast & Volkova

Redbreast Wilson és Volkova Krisztina egyedi módon eleveníti fel a country-folk duók hagyományát, ahol két karakteres dalszerző-énekes alkot egységet a színpadon. Johnny Cash és June Carter, George Jones és Tammy Wynette, vagy éppen a kortárs Chris és Morgan Stapleton nyomdokain járva idézik meg Texas, Tennessee és Colorado hangulatát.

(Muzikum, Bp. VIII., Múzeum u. 7.)

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.