Szüret 2023/25.

  • Narancs
  • 2023. június 21.

Interaktív

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Az egész világ a sztenderdizáltság felé halad – hamburger, okostelefon, márkák –, és ez a politikában is így van, és nagyon örülök, hogyha találok valakit, aki kívül van a márkákon, originális és autentikus, és különös szempontokat, új szempontokat tud behozni a politikába.

Orbán Viktor sajtónyilatkozata, miután Edi Rama albán miniszterelnökkel tárgyalt; Miniszterelnöki Kabinetiroda

 

PEZSGŐÜZEM   BEVEZETIK   SIKERÁGAZAT   APPLIKÁCIÓ

 

A magyar kormány célja továbbra is világos, a mezőgazdasági termékek értéknövelésének kiemelt támogatása, és a feldolgozóüzemek technológiai fejlődésének elősegítése – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Kreinbacher Birtok új pezsgőüzemének alapkőletételén.

Az Agrárminisztérium Sajtóiroda közleményéből

 

Szeptembertől már 1402 köznevelési intézmény lesz az ökoiskola-hálózat tagja, hangsúlyozta Kisfaludy László, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára. (…) Kisfaludy László kifejtette: az ökoiskola-hálózat jó példája a generációk közti kapcsolódásnak, a nemzedékek közti együttműködésnek. Nagyon fontos az infrastruktúra, a szabályozás, a tankönyvek, de a legfontosabbak mégis a programban lévő emberek, pedagógusok, igazgatók és szülők, akik a gyerekeket bevezetik az élet tiszteletébe.

A Belügyminisztérium közleményéből

 

A filmgyártásunk Andy Vajna és Káel Csaba irányítása alatt sikerágazat lett, ami az országnak gazdasági hasznot is hoz. Ez remek példa a szemléletmód változására, a kultúra innovációjára. A minap láttam egy részletet a készülő Hunyadi-filmből. Nagyszabású alkotás nemzetközi koprodukcióban. Ebből is látszik, hogy javul a magyar film beágyazottsága.

Csák János a Mandinernek

 

„Egyre durvább a háború a szomszédban, egyre többen halnak meg és egyre nő az eszkaláció kockázata. Itt az ideje, hogy felcsavarjuk a békepárti többség hangerejét” – írta Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter.

MTI

 

Felújítják Szaszák Zsolt orrát

Cím a Blikkben

 

Meglepő titokról rántotta le a leplet Horváth Éva az Instagram-oldalán. A kétgyermekes elárulta, sokan mondták neki Balin és itthon is, hogy van energiája a gyógyításra. Ugyanakkor van egy olyan rendkívüli képessége, amivel már most tisztában van Horváth Éva.

„Sokan mondták Balin és itthon is, hogy van energiám a gyógyításra. Most elárulok egy titkot: megérzem, ha valakinek gyermeke születik.”

Bors

 

– Szemben a műfaj korábbi próbálkozásaival, minden részletében jól kidolgozottnak tartom. Nagyon informatív, magával ragadó film (…), olyan, amit nem elegendő egyszer megnézni. Nem könnyed nyáresti program, habár sok limonádéfilm helyett vetíthetnék nyáron szabadtéri mozik.

Interjú Szalóki Ágival a Magyar Nemzetben

 

A keszthelyi Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub harmadik alkalommal rendezett (…) játékos haditornát. (…) Mindenki igyekezett a legtöbb pontot szerezni egyesületének, és a két hölgy, három férfi összeállításban ki is egészítette egymást a vitalitás és a furfangos gondolkodás.

Zaol.hu

 

Világossá vált, hogy a kultúrára a mostani időszakban kevesebb állami forrás jut. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy ennek ellenére változatlan színvonalon, szeretettel, hivatástudattal szolgáljuk a nézőinket. (…) A kulturális kormányzat számíthat ránk, és mi is számítunk a kulturális kormányzatra.

Vidnyánszky Attila és 32 további színigazgató közleményéből; Origo.hu

 

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere a napokban Szabó Károly önkormányzati képviselővel Dénesmajorban járt. Mint a polgármester kiemelte, Szabó Károly több olyan helyszínt is megmutatott, ahol javításra vagy más intézkedésre van szükség. A feladatok elvégzését elindították.

Beol.hu

 

Az óvodás és alsó osztályos gyerekek énekes műsorral örvendeztették meg a gyülekezet tagjait. Sipos Péter és Pálinkás Katinka a Mi Atyánk applikációját adták elő, mely egyfajta képzeletbeli párbeszéd volt a Teremtő és az imádkozó ember között. Az igehirdetés után került kiértékelésre a 2022/2023-as tanév.

Baon.hu

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza

Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja. Nemcsak előttünk: az egykori szovjet tömb valamennyi, 1990-ben szabaddá vált országa előtt.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.